Dodaj do ulubionych

Różnice w obliczeniach...?!

IP: *.* 23.05.02, 18:21
Czesc Dziewczyny!Jestem w 28 tygodniu( terminowo), a w 31( wg USG).Mam pytanie...Czy któras z Was miała juz tak rozbierzne terminy ewentualnego porodu? I co z tego wyszło???Mój lekarz powiedział, że dziecko jest duże( my- rodzice również), a teoretyczny termin na 11.08.02- także powinnam przyjąć,że może zacząć się ,,akcja" między 20.07,a 20.08 :)Przyznam,że rozbierznośc dat mnie lekko dobiła...Wiem,że nie należy terminu traktowac zbyt dosłownie, ale miesiąc ,,rozrzutu" w terminie?!?!?! Poradżćie coś....proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dyska_ Re: Różnice w obliczeniach...?! IP: *.* 23.05.02, 18:35
      Takie rozbieznosci sa jak najbardziej prawidlowe. Przy prawidlowo przebiegajacej ciazy ma na to podobno wplyw przede wszystkim to, ze kazde dziecko rozwija sie bardzo indywidualnie - jedne szybciej, drugie wolniej. I dzieci urodzone zarowno 2 tyg. przed "terminem" jak i dwa tyg. po sa dziecmi tzw. donoszonymi i urodzonymi "w terminie". Mnie tez ten miesiac szokuje. Bo w zasadzie czeka sie juz na dziecko od 38 tyg., a ono moze sie urodzic caly miesiac pozniej, a wiadomo jak czas oczekiwania sie dluzy. Zwlaszcza, jesli czeka sie na kogos tak cudownego :)PozdrawiamDyska :hello:
    • Gość: Berenika Re: Różnice w obliczeniach...?! IP: *.* 24.05.02, 07:14
      To bolesne, ale poradzic nic sie nie da. Ja miedzy terminem wyliczonym a z I USG mialam przeszlo dwa tygodnie roznicy, potem to sie zbieglo do jakiegos tygodnia i tak juz zostalo. Co oznacza, ze wedlug wyliczen powinnam urodzic przedwczoraj. Wczorajsze KTG natomiast pokazalo, ze na razie nie mam na to wiekszych szans, a pan doktor ze stoickim spokojem umowil sie ze mna zna za tydzien. No i trudno. Z tego co wiem, to rzeczywiscie trzy tygodnie przed i dwa po to jest w pelni normalne. Bo i owulacja moze byc w roznym momencie, i dzidzius roznie rosnie, no i Twoj organizm tez pewnie ma cos do powiedzenia. Njwazniejsze - jak sie okazalo - nie mowic rodzinie, na kiedy ma sie termin. podac raczej dalsza date. I tak trudno jest czekac, a tu co chwila ktos dzwoni i pyta ze dziwieniem "Jak to, jeszcze nie?". O Boze, wczoraj malo nie zabiolam swojej tesciowej. Dodam jeszcze, ze od trzech tygodni prawie stouje naturalne metody przyspieszania... I nic. Co komu pisdane, to go nie minie. Czekaj cierpliwie - w koncu kazda z nas urodzi.
    • Gość: leonardo Re: Różnice w obliczeniach...?! IP: *.* 24.05.02, 07:31
      Ja też radziłabym spokój. U mnie między przewidywaną datą z kalenadarza i z USG też jest 14-16 dni różnicy lekarz twierdzi, że to jak najbardziej normalne więc nie masz się naprawdę co przejmować :-)Może to być tylko uciążliwe jak lato będzie gorące... ja po majowych upałach byłam strasznie wyczerpana ale lato jeszcze przed nami :-)pozdrawiam
    • Gość: ANULKA Re: Różnice w obliczeniach...?! IP: *.* 24.05.02, 09:51
      Nic sie nie martw ,My jestesmy w 30 tygodniu,a bylismy wczoraj na USG i lekarz powiedzial ze 29,Rowniez powiedzial ze dzidzia jest duza i moze sie urodzic wczesniej i wszystkie parametery ma jakies 2 tygodnie wieksze niz srednia.Oni tam maja rozne pomiary jedni licza od okresu cos tam odejmuja inni dodaja itp.My mielismy termin najpierw na 4 sierpnia, teraz na 1 a najlepiej podobno jakby sie urodzila kolo 20 lipca bo wtedy mamy szanse urodzic Ja naturalnia,Ja juz sama nie wiem z jednej strony podono dzidzik duzy i dobrze jakby chcialo wyjsc wczesniej a zdrugiej mamy uwazac.Sama widzisz jak to jest,Mysle ze dzidziorki i tak nas zaskocza i wyjda jak im sie bedzie podobalo,PozdrowieniaAnia i mala
    • Gość: Ania1 Re: Różnice w obliczeniach...?! IP: *.* 25.05.02, 06:46
      U mnie termin wg miesiączki to 15.04 , wg USG z 28 tyg. - 20.04 a późniejsze USG - 27.04. Urodziłam 13.04. Termin porodu jest obliczany z pomiarów dziecka, więc wszystko zalezy od tego czy dzidzia jest duza czy mała. Najbardziej wiarygodny termin porodu wg USG podaje sie na początku ciąży , wtedy zarodki są podobnej wielkości. U mnie się potwierdziało - ten termin wypadł na 12.04.PozdrawiamAnia
    • Gość: Beata32 Re: Różnice w obliczeniach...?! IP: *.* 26.05.02, 08:48
      Ja będąc w 11 tygodniu wg USG byłam w 13. A jak przyszło co do czego, to urodziłam jak ledwie się zaczłął 38 tydzień (3 tygodnie przed terminem liczonym wg daty ostatniej miesiączki). Synek ważył 3550kg i dostał 10 punktów APGAR - był jak najbardziej donoszony. Na ostatnim USG przed ciążą w 32 tygodniu lekarz powiedziała, że dziecko jest duże, więc może to i dobrze, że urodził się wcześniej - chyba łatwiej było urodzić takiego 3,5 kg niż jakby przez te 3 tygodnie jeszcze przytył z kilogram.Tak więc nie martw się - wszystko jest w najlepszym porządku. Jak tu napisłały moje poprzedniczki każde dziecko rozwija się indywidualnie a mój przykłąd pokazuje, że i 3 tygodnie przedterminem to zupełnie wystarczający czas.PozdrawiamBeata mama Maciusia (15 miesięcy)
    • Gość: kakaks Re: Różnice w obliczeniach...?! IP: *.* 27.05.02, 16:10
      U mnie kolejne USG pokazują, że dziecko jest coraz większe jeśli chodzi o porównanie do daty poczęcia.Podam swój przykład - będzie obrazowo.Do zapłodnienia doszło 03.10.2001 (akurat wiem dokładnie);Do tego dodaje się 266 dni i wychodzi termin porodu. Jeżeli ktoś nie zna tej swoistej daty, to obliczyć może za pomocą znajomości daty ostatniej miesiączki. I będzie to mniej dokładne. Lekarze postępują w sposób taśmowy przy ustalaniu terminu porodu. Biorą datę ost. okresu i dodają 280 dni, czyli uważają, że do zapłodnienia dochodzi w 14 dniu cyklu. Ja ustaliłam termin na 25.06, lekarz na 15.06. Wszytsko przez to, że owulację miałam w 24 dniu cyklu.USG robione w pierwszych ok 12 tygodniach ciąży jest dość dokładne i pokazało na koniec czerwca, późniejsze na połowę (dziecko jest duże) i w tych trzeba brać poprawkę dwutygodniową.Ciąża trwa 38 tyg od dnia poczęcia i 40 tyg od pierwszego dnia ost miesiączki. Na USG również pokazują tygodnie życia płodu w "cyklu" 40-tyg. Więc jeżeli np 17.11.2001 dzidzi miało naprawdę 6 tyg i 3 dni, to na USG (jeżeli byłoby to superdokładne) pokazana zostanie ilość na 8 tyg i 3 dni. I tak u mnie pokazało.Na początku byłam kompletnie niedoinformowana w tej kwestii. Lekarze upierają się przy swoim sposobie (przyjętym na całym świecie), a ja pozostawalam bezradna, bo jak to może być że dzidzi jest 2 tyg starsze niż jest???Więc nie jest, tylko tak wygląda system obliczania. Od tego co pokazane na USG trzeba odjąć 2 tyg i wychodzi wiek ciąży od dnia poczęcia. Oczywiście już w drugim trymestrze badanie ultrasonograficzne jest niedokładne, bo występują indywidualne odchylenia w rozwoju dziecka od średnich rozmiarów.
      • Gość: magdako Re: Różnice w obliczeniach...?! IP: *.* 27.05.02, 17:59
        cześć kakas ! moja dzidzia też została poczęta w tym czasie co twoja ! jak się czujesz i wogóle co słychać ??? ja wczoraj odstawiłam fenoterol, ale chciałabym urodzić za jakieś 2 tygodnie ! termin mam na 21 czerwca.pozdrowionkamagda
    • Gość: gemma Re: Różnice w obliczeniach...?! IP: *.* 27.05.02, 21:24
      Heh, jedyne, co mogę poradzić, to żebyś się ćwiczyła w cnocie cierpliwości... :lol: Faktycznie miesiąc czekania (zwłaszcza ten ostatni) bardzo sie dłuży, ale nic na to nie poradzisz. A nuż uda Ci sie jednak urodzić wcześniej? :)Ja miałam termin obliczony wg miesiączki na 23 lutego, wg pierwszego USG miałam rodzić 16 lutego, a wg drugiego - 14. W końcu 6 lutego urodziłam śliczną, zdrową i dużą(3670 g) Zuzkę. :bounce:Nie ma co się przejmować tymi rozbieżnościami dat, dziecko i tak urodzi się wtedy, kiedy samo zechce. ;)Tak naprawdę nie znasz dnia ni godziny... :crazy: Powodzenia :)gemma
    • Gość: Iza2 Re: Różnice w obliczeniach...?! IP: *.* 29.05.02, 12:40
      Cześć! Mnie w 28 tygodniu na USG wyszło, że mały powinien się urodzić ok. 18 marca, termin obliczony z miesiączki miałam na 4 kwietnia a urodziłam 28 marca. W dodatku wg USG główka miała się urodzić miesiąc przed nóżkami, dwa tygodnie przed brzuszkiem, a mały miał przy urodzeniu malutką zgrabniutką główkę (34 cm),a ja się martwiłam jak ja urodzę taki "czerep" :-). Poza tym USG podaje uśrednione wyniki (tzw, 50 centyl). Zobacz sobie na stronie http://prl.humc.edu/obgyn/cobra/cobra/OBCALC/biomc.htm (jeżeli wpiszesz wiek w tygodniach w niebieskie okienko u góry zobaczysz rozkłady w centylach poszczególnych wymiarów właściwych dla wieku, w części żółtej możesz wpisać wymiary swojego maluszka i zobaczysz obliczony wiek dla konkretnego wymiaru ale właśnie 50 centyl)PozdrawiamIza
    • Gość: Justyn(k)a Re: Różnice w obliczeniach...?! IP: *.* 30.05.02, 09:30
      hihihijakbym czytała o sobie. Termin wg miesiączki miałam na 18 grudnia a wg usg na 18 listopada. Ale położna powiedziała, że najpewniejzy termin jest wg pierwszych ruchów, a ten pokrył sie z terminem miesiączkowym (i całe szczęście :) ) Bastusia przenosiłam 5 dni i jest styczniowym koziorożcem. Urodził się duży (4100g), tak więc jedyne co Ci mogę doradzić to cierpliwość i spokój - będzie dobrze :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka