Dodaj do ulubionych

Surowica anty D w niezgodności serologicznej

29.11.06, 11:55
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3760942.html
Podaje link do artykułu, który dziś ukazał się w GW. Dotyczy braku ochronnej
surowicy anty D dla kobiet po porodzie.

Mój komentarz:
Mało tego. Surowicy odmawia się również kobietom w trakcie ciąży. Standardy
amerykańskie i europejskie (ale również zalecenia Polskiego Towarzystwa
Ginekologicznego) jednoznacznie podkreślają konieczność podania Ig anty D
około 28 tygodnia ciąży, jeśli między rodzicami istnieje niezgodność
serologiczna a w surowicy kobiety nie stwierdza się obecności tych
alloprzeciwciał. Mnie lekarz nawet nie poinformował o tej możliwości, bo
pewnie uznał, że skoro pierwsza ciąża (i dotychczasowe wyniki ujemne) to
ryzyko uczulenia niewielkie. A jednak - w 9 miesiącu niespodzianka - dodatnie
przeciwciała. Teraz każda moja kolejna ciąża niesie ryzyko konfliktu
serologicznego u płodu. I pomyśleć, że gdybym żyła w innym kraju to może
udałoby się uniknąć takiej sytuacji.
Drążcie ten temat u lekarza drogie forumowiczki!
Obserwuj wątek
    • ollik83 Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 29.11.06, 16:11
      mnie lekarz o tym poinformował, w określonym czasie zrobiłam ponowne badania, odczekałam kilka razy po kilka godz. pod gabinetem, za każdym razem akurat "chwilowo"brakowało szczepionki. W końcu ja się" przeterminowałam" bo podać można tylko do 30tygsad lekarz mnie uspokaja,że to nie jest takie ważne, bo dostane po porodzie, ale jak czytam ...brrrrrrr
    • ffloo Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 29.11.06, 19:07
      mnie też lekarze zbywają (chodzę do dwóch) - mówią, że odchodzi się od tej
      praktyki.więc drążenie tematu u nich nic nie daje. czy można p prostu zapłacić
      w prywatnej klinice i to dostać???
      muszka_czy dodatnie przeciwciała miały wpływ na dziecko, które wtedy jeszcze
      nosiłaś???
    • muszka.owocowka Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 29.11.06, 19:50
      Nie wiem czy i gdzie można prywatnie zapłacić za podanie surowicy. Wiem napewno,
      że spróbowałabym znaleźć taką możliwość. Apteka, która sprowadzi na zamówienie,
      to mi jeszcze przychodzi do głowy.

Przeciwciałą u mnie pojawiły się dopiero pod koniec ciąży. Te pierwsze
      przeciwciała są za duże i nie przechodzą przez łożysko, więc nie zagrażały wtedy
      dziecku. Po kilku miesiącach jednak pojawiają się przeciwciała o mniejszej
      cząsteczce, ale utrzymujące się stale we krwi. Te właśnie zagrażają każdej
      kolejnej ciąży (jeśli oczywiście dziecko odziedziczy grupę krwi po ojcu).
    • drosophilka Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 29.11.06, 20:34
      No to są niestety polskie realia. Mnie lekarz poinformował, że jest
      teoretycznie w Polsce prowadzona profilaktyka czynnika anty Rh D w 28 tyg. ciąży
      i dobrze by było immunoglobulinę dostać. Wystawił mi skierowanie do Instytutu
      Hematologii w Warszawie z poleceniem wydania mi immunoglibuliny (300 jednostek)
      ostrzegając jednak, ze po dobroci i na spokojnie jej nie dostanę. Miał rację. To
      czy ją dostaniecie, czy nie, to kwestia Waszego uporu i desperacji. Ja się
      uparłam, szukałam już 2 tygodnie przed tym, zanim powinnam ją dostać. Udało mi
      się po 3 tygodniach i odwiedzeniu kilkunastu miejsc (nawet prywatne kliniki
      leczenia bezpłodności). Niektóre prywatne kliniki (centrum LIM, Novum itp)
      oferują taką możliwość swoim pacjentkom. Podzwońcie, popytajcie. Sugerowałabym
      również postawienie sprawy twardo i przyszykowanie sobie miłego pisemka, że
      jeśli lekarz kwalifikujący do podania immunoglobuliny odrzuci "naszą
      kandydaturę" bierze na siebie odpowiedzialność za ewentualne wystąpienie
      konfliktu serologicznego w ciąży. U mnie zadziałało... Ale mówię...kwestia uporu
      i desperacji. Ja raczej nie lubie słuchać, że mi się coś nie należy, mimo, że
      tak nie jest, wiec się zaparłam i wywalczyłam smile Dzięki temu teraz jestem
      spokojna i nie martwię się, że coś zaniedbałam smile
      Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z polską biurokracją smile
      • marti_ka82 Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 30.11.06, 09:57
        ojej ... ciesze się, że nie prowadze ciąży w Polsce, ja bez problemów miałam 3
        razy badane przeciwciała, w 28 tyg dostałam surowice bo zwieksza ona
        bezpieczenstwo przy nastepnej ciazy, ze konflikt serologiczny nie zakloci
        przebiegu ciazy az do 99%, jesli nadia ma grupe krwi tatusia dostane jeszcze
        surowice po porodzie, jesli nie to nie ma takiej potrzeby...
        • drosophilka Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 30.11.06, 12:37
          Z surowicą po porodzie, poronieniach, urazach (np. wypadkach), z tego co się
          orientuję, nie ma problemów. Chociaż w niektórych szpitalach trzeba sie
          "przypomnieć". Problem jest jeśli chodzi o profilaktykę w 28 tyg. i to też nie
          we wszystkich miastach. W Radomiu np. podobno nie ma żadnych problemów. Cały
          problem polega na tym, z czego jest uzyskiwana immunoglobulina. Nie ma zbyt
          wielu honorowych krwiodawców = nie ma krwi niezbędnej do operacji, a co dopiero
          mówić o produktach krwiopochodnych... Nie wspomnę już o cenie produkcji.
          • ffloo Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 01.12.06, 18:40
            tylko w moim przypadku lekarz próbuje mi wyperswadować, że w ogóle potrzebuję
            brać tę immunoglobinę. dwójka lekarzy próbowała mi zasugerować, że skutki
            podania im. w ciąży nie są do końca zbadane i nie wiadomo jaki wpływ mają na
            dziecko. no to rozumiem, że bez skierowania od lekarza i tak nic nie zdziałam sad
            • drosophilka Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 01.12.06, 21:28
              Gdziekolwiek się zgłaszałam zawsze pytali o skierownaie. Tam gdzie w końcu
              dostałam zastrzyk skierowanie zatrzymali. Co do wpływu na dziecko...nie sądzę
              żeby sama immunoglobulina wywierała szkodliwy wpływ na dziecko. W końcu mamy
              sporą ilość przeciwciał we krwi smile i raczej nie przenikają one przez łożysko
              (jeśli tak jest wyprowadźcie mnie z błędu smile Może lekarzowi chodziło o
              potencjalne zagrozenie wirusami, ze względu na to, że jest to produkt
              krwiopochodny (z ludzkiej surowicy).
              • ffloo Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 03.12.06, 14:21
                no właśnie, czy wiecie coś o szkodliwym wpływie immunoglobiny podanej w czasie
                ciąży???????
              • muszka.owocowka Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 04.12.06, 13:59
                Myślę, że lekarz miał na myśli to ew. zakażenie wirusami lub bakteriami
                przenoszonym przez krew. Była badana ale ryzyko jakieś zawsze jest. Szkoda że
                nie ma jeszcze rekombinowanej formy tego preparatu. Poza tym można dywagować na
                temat szkodliwości przeciwciał przekraczających łożysko. Ig anty D również w
                jakimś stopniu tę barierę pokonuje, ale dlatego podaje się tylko określoną dawkę.
      • edyta9936 Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 01.12.06, 20:22
        Hej Dziewczyny!!!!!Mam już 5-miesiecznego brzdąca i też walczyłam z
        niezgodnością serologiczną. Badałąm odczyn Coombsa, był ujemny.....w pierwszej
        ciązy 7 lat temu nawet mnie moja ginekolog nie poinformowała, że powinnam
        dostać immunoglobulinę. Ja Rh-, mąż Rh+, syn pierwszy Rh+ po tacie...po mimo
        tego jak pisze nie dostałąm. W drugiej ciąży tak jak moja przedmówczyni -
        drosophilka walczyłam, żeby wziąść w 28 tyg. i po porodzie . I dzięki Bogu
        dostałam...ale podkreślam WYWALCZYŁAM SOBIE. Bo jak zwykle mój ginekolog mi nic
        nie powiedział.... Dużo mnie poduczyła swojego czasu pojawiająca się na forum
        danusia-mamusia pod takim pseudonimem-kobieta pracująca w Centrum KRWIODAWSTWA
        W RADOMIU....a poza tym wspomniałąm o siostrze która jest położną, a więc
        słuzba zdrowia. Żeby było śmieszniej mój ginekolog nawet nie wiedział, jaką
        wypisuje się dawkę!!!!! Wypisał mi 150 j.m..........jadąc do tego Centrum, Pani
        powiedziała że 300 powinnam dostać i tak też się stało w 28 tyg. ciąży!!!!Po
        porodzie 150 j.m ponieważ rodziłam siłami natury............a więc dziewczyny
        walczcie..............!!Warto,pozdrawiam.Edyta
        • mala_nicki Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 02.12.06, 09:21
          Ja dostałam zastrzyk. czekałam na nią ok 3 tyg, bo brakowało.Dostałam w końcu w
          31 tyg ciąży i położna powiedziała, że jest ok. To moja pierwsza ciąża, ale
          lekarz też niewiele wiedział, bo zapisał 150jednostek. Dostałam ją w LIM więc
          pewnie dlatego bez większych problemów- zapłaciłam 10zł
          • nemezis_wl Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 04.12.06, 14:46
            A czy mozna np. w LIMie dostać płatnie surowicę? Bo jestem właśnie w 27 tc a do
            lekarza dopiero ide za trzy tygodnie, a niezgodnośc z mężem niestety mam...
            Wiec gdyby się dało to zapłaciłabym...
          • moniqi Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 07.12.06, 11:34
            jak/kiedy Ci sie to udalo? ja dzwonilam teraz do LIM'u i powiedzieli, ze nie
            maja zastrzykow
            mialas skierowanie od ktoregos z lekarzy z LIM'u?
        • edyta9936 do mika817............. 09.12.06, 22:11
          W książeczce po porodzie nie wpisali........... ale pytajac odpowiedzieli mi że
          grupa krwi drugiego synka po tacie.Pozdrawiam.
    • mamakimila Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 03.12.06, 15:44
      Dziewczyny, co z podawaniem surowicy w 28 tc kolejnej ciązy jeśli po naturalnym
      porodzie pierwszego dziecka dostałam tak jak trzeba surowicę? Myślałam że ten
      temat jest już dla mnie zamknięty a tu nagle przypomniało się o starym strachu.
      • drosophilka Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 03.12.06, 20:36
        Tamta dawka niestety nie zabezpiecza przed możliwością wystąpienia konfliktu
        serologicznego w następnych ciążach. Półtora roku temu stracilam dzieciątko w 10
        tyg. ciąży, po łyżeczkowaniu dostałam immunoglobulinę. Teraz, w drugiej ciąży,
        ponownie dostałam immunoglobulinę w 28 tyg.
    • mika817 Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 09.12.06, 13:28
      Mnie lekarka powiedziała że w polsce nie podaje się ciężarnej w 28 tc
      immunoglobiny żeby dziecka nieimmunizować niepotzrebnie kiedy okaże się że ma
      rh+. Wydaje mi się to błędne podejście naszej słuzby zdrowia do
      konfliktu ..Przciez wystarczy niewielka ilość krwi aby wytworzyć przeciwciała
      podczas ciąży. Mnie nie podano immunoglobiny po 1 porodzie poniewaz wytworzyłam
      przciwciała..a doszło to podczas właśnie porodu bo wtedy została wymieszana
      krew moja i dziecka ..a jakbym dostała immunoglobine w 28 tc to by taka
      systuacja nie miała miejsca...przynajmniej wiedziałabym że wszsytko zrobiłam
      aby jej nie było...
      • mika817 Re: Surowica anty D w niezgodności serologicznej 09.12.06, 13:28
        miało być rh -
        • mika817 Re: edyta9936 09.12.06, 13:31
          Twoje drugie dziecko jaką ma grupę krwi...
          • mika817 Re: edyta9936 10.12.06, 12:31
            Dzięki
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka