Dodaj do ulubionych

Co oznacza swędzenie stóp i dloni?

30.11.06, 17:15
Od 30 tygodnia ciąży bardzo swedzi mnie zew. skora stop, a ostatnio takze i
dloni. Co to moze oznaczac?Czy ktoras z Was miala cos podobnego w ciazy?
Obserwuj wątek
    • dana2004 Nie chce Cie straszyć 30.11.06, 17:17
      ale w pebym momencie ciąży (pod koniec) też skarZyłam siie na swędaenie -gdy
      powiedziałm lekarzowi kazał mi szybko zrobić badania na apat i alat (jeśli
      pamietam) żeby wykluczyc holestazę. Miałaś może robione te badania?
      • mama_80 Re: Nie chce Cie straszyć 30.11.06, 17:21
        Tak, dzis moj chlopak odebral wyniki i kobieta z laboratorium powiedziala mu,
        ze wszzystko ok. Ale nie pokazalam ich jeszcze lakarzowi. Dlonie i stopy wciaz
        mnie baaardzo swedza (szczegolnie w nocy). Czego jeszcze to moze byc oznaka?
        • yarpen111 Re: Nie chce Cie straszyć 30.11.06, 17:26
          Hej mialam to samo, okolo 32-34 tc. Zrobilam badania, wszytsko bylo ok.
          Lekarz powiedzial,ze czasem hromony zaczynaja wariowac i moga wystapic miejscowe
          swedzenia lub krosty czy wysypka. Ja mialam jescze wysypke na brzuchu i na
          rekach. Swedzialy mnie tez stopy. Przeszlo mi to okolo 36 tc i nie powrocilosmile
          Nie stosowalam na to zadnych specyfikow, tylko ten co zawsze balsam do ciala.
          Jesli wyniki masz ok, to pewnei tez ci samo przejdzie, podobno duzo kobiet tak masmile
          • mama_80 Ufff... 30.11.06, 17:38
            Ulzylo mi troche, bo sie bardzo zestresowalam tym swedzeniem.Tym bardziej, ze
            nie znam przyczyny.Mam nadzieje,ze to przejsciowe i nie zagraza mojemu
            Dzidziusiowi.Na rekach mam malenkie bezbarwne krostki podskorne, ale na stopach
            zadnych sladow a swedza niemilosiernie i juz cale bola od drapania. Czy jeszcze
            ktoras z Was miala cos podobnego?
            • marki0 Re: Ufff... 30.11.06, 21:28
              u mnie to był objaw cholestazy.Mnie osobiscie swedziały stopy pod spodem i
              dłonie/a to sa własnie miejscz gdzie najwiecej gromadzi się kwasów żółciowych
              niebezpiecznych dla dzidzi/. To badanie wykonuje sie od niedawan i nie wszystkie
              labolat jeszcze je robia, ale szpitale juz tak.Przy zdjagnozowaniu tego
              schorzenia oprócz objawów kkoniecznie zrobic nalezy poziom bilirubiny/norma do
              1u/L/, alt, aspat/normy do 30u/l/, i kwasy żółciowe.
              Miałam cholestaze w obu ciązach tej teraz i tej 5 lat temu stad wiele o tym wiem.
              Wrzuć sobie w gogle cholestaza ciazarnych to się zapoznasz, choc nie zycze aby
              to byuło to, jednak miejscza które Cie swedza i to do tego noca sa dla niej
              typowe.A który to tydzień ciazy bo jesli minał 30 to znowu pasuje mi to do tego
              dziadostwa.
              • mama_80 :( 30.11.06, 23:25
                Zrobilam badania: Aspat 21, Alat 22. To chyba wyklucza cholestaze, prawda? Ale
                stopy swedza mnie koszmarnie!!!Nie moge juz tego wytrzymac. Szczegolnie zle
                jest wieczorami i w nocy. Co to moze byc?
                • dracenka11 Re: :( 01.12.06, 04:05
                  miałam to samo, poszłam do dermatologa i polecił Fenistil w żelu do smarowania.
                  I wreszcie poczułam ulgę! pozdrawiam D.
                  • edyta9936 Re: do marki ......... 01.12.06, 14:35
                    Słuchaj!!!Fajnie, ze udzielasz porad...masz doświadczenie, ale dodatkowo nie
                    stresuj dziewczyny!!!!!!Przecież pisze, że wyniki ma okey!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ja
                    obecnie mam 5miesiecznego brzdąca ....swojego czasu też siedziałam na
                    forum.....z takim problemem....strazsnieswedziały mnie stopy i ręce.Pisałąm na
                    forum....m.in ty mi pisałąś o swoich przebytych cholestazach.....u mnie też ci
                    wyglądało na cholestazę!!!!!!!!!!!!!!!!!Niestety nie każda musi mieć problem
                    taki jak ty!!!!!!Nie zawsze objawy świądu są oznaką cholestazy!!!!!!!!!!!!!!
                    Mnie powiedzieli, że to hormony szaleją.....i nawet w bardzo małym stopniu
                    miałam przekroczone wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tak, że dziewczynę
                    pozdrawiam .....tą co rozpoczęła ten wątek i pamiętaj będzie okej!!!!!!!!To nie
                    żadna cholestaza!!!!!!!!
                    • marki0 Re: do marki ......... 01.12.06, 21:27
                      Słuchaj również!!! Ja wcale nie miałam zamiaru dziewczyny nastraszyc, zreszta
                      nie ja jedna w tym watku podejrzewałam cholestaze.Ja przeciez jej nie widze i
                      nie znam i tego co sie tu pisze chyba nikt nie bierze jako wyrocznie. To lekarz
                      jest od postawienia diagnozy a nie my. Ani ja, ani Ty! Skoro badania alatów
                      aspatów ma w normie to super, tak trzymac, jednak nadal nic nie pisze o
                      bilirubinie. A ty widze że za wiele nie wiesz o tym schorzeniu wiec nie bede się
                      wdawała z Toba w dyskusje.Pozdrawiam goraco i tak jak juz wczesniej pisłaam,
                      zycze aby to TO NIE BYŁA cholestaza!
    • magda_wojciechowska Re: Co oznacza swędzenie stóp i dloni? 01.12.06, 21:46
      Ja mialam cholestaze bezobjawowa - lekarze nie mogli sie nadziwic, ze nie bylo
      swiadu skory. Za to aspat i alat mocno przekroczone.
    • marki0 Re: Co oznacza swędzenie stóp i dloni? 01.12.06, 21:56
      a cha i dodam ze mozna pic sobie wapienko calcium w syropie, a by złagodzić ten
      świad.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka