mama_80 30.11.06, 17:15 Od 30 tygodnia ciąży bardzo swedzi mnie zew. skora stop, a ostatnio takze i dloni. Co to moze oznaczac?Czy ktoras z Was miala cos podobnego w ciazy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dana2004 Nie chce Cie straszyć 30.11.06, 17:17 ale w pebym momencie ciąży (pod koniec) też skarZyłam siie na swędaenie -gdy powiedziałm lekarzowi kazał mi szybko zrobić badania na apat i alat (jeśli pamietam) żeby wykluczyc holestazę. Miałaś może robione te badania? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_80 Re: Nie chce Cie straszyć 30.11.06, 17:21 Tak, dzis moj chlopak odebral wyniki i kobieta z laboratorium powiedziala mu, ze wszzystko ok. Ale nie pokazalam ich jeszcze lakarzowi. Dlonie i stopy wciaz mnie baaardzo swedza (szczegolnie w nocy). Czego jeszcze to moze byc oznaka? Odpowiedz Link Zgłoś
yarpen111 Re: Nie chce Cie straszyć 30.11.06, 17:26 Hej mialam to samo, okolo 32-34 tc. Zrobilam badania, wszytsko bylo ok. Lekarz powiedzial,ze czasem hromony zaczynaja wariowac i moga wystapic miejscowe swedzenia lub krosty czy wysypka. Ja mialam jescze wysypke na brzuchu i na rekach. Swedzialy mnie tez stopy. Przeszlo mi to okolo 36 tc i nie powrocilo Nie stosowalam na to zadnych specyfikow, tylko ten co zawsze balsam do ciala. Jesli wyniki masz ok, to pewnei tez ci samo przejdzie, podobno duzo kobiet tak ma Odpowiedz Link Zgłoś
mama_80 Ufff... 30.11.06, 17:38 Ulzylo mi troche, bo sie bardzo zestresowalam tym swedzeniem.Tym bardziej, ze nie znam przyczyny.Mam nadzieje,ze to przejsciowe i nie zagraza mojemu Dzidziusiowi.Na rekach mam malenkie bezbarwne krostki podskorne, ale na stopach zadnych sladow a swedza niemilosiernie i juz cale bola od drapania. Czy jeszcze ktoras z Was miala cos podobnego? Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: Ufff... 30.11.06, 21:28 u mnie to był objaw cholestazy.Mnie osobiscie swedziały stopy pod spodem i dłonie/a to sa własnie miejscz gdzie najwiecej gromadzi się kwasów żółciowych niebezpiecznych dla dzidzi/. To badanie wykonuje sie od niedawan i nie wszystkie labolat jeszcze je robia, ale szpitale juz tak.Przy zdjagnozowaniu tego schorzenia oprócz objawów kkoniecznie zrobic nalezy poziom bilirubiny/norma do 1u/L/, alt, aspat/normy do 30u/l/, i kwasy żółciowe. Miałam cholestaze w obu ciązach tej teraz i tej 5 lat temu stad wiele o tym wiem. Wrzuć sobie w gogle cholestaza ciazarnych to się zapoznasz, choc nie zycze aby to byuło to, jednak miejscza które Cie swedza i to do tego noca sa dla niej typowe.A który to tydzień ciazy bo jesli minał 30 to znowu pasuje mi to do tego dziadostwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_80 :( 30.11.06, 23:25 Zrobilam badania: Aspat 21, Alat 22. To chyba wyklucza cholestaze, prawda? Ale stopy swedza mnie koszmarnie!!!Nie moge juz tego wytrzymac. Szczegolnie zle jest wieczorami i w nocy. Co to moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś
dracenka11 Re: :( 01.12.06, 04:05 miałam to samo, poszłam do dermatologa i polecił Fenistil w żelu do smarowania. I wreszcie poczułam ulgę! pozdrawiam D. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta9936 Re: do marki ......... 01.12.06, 14:35 Słuchaj!!!Fajnie, ze udzielasz porad...masz doświadczenie, ale dodatkowo nie stresuj dziewczyny!!!!!!Przecież pisze, że wyniki ma okey!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ja obecnie mam 5miesiecznego brzdąca ....swojego czasu też siedziałam na forum.....z takim problemem....strazsnieswedziały mnie stopy i ręce.Pisałąm na forum....m.in ty mi pisałąś o swoich przebytych cholestazach.....u mnie też ci wyglądało na cholestazę!!!!!!!!!!!!!!!!!Niestety nie każda musi mieć problem taki jak ty!!!!!!Nie zawsze objawy świądu są oznaką cholestazy!!!!!!!!!!!!!! Mnie powiedzieli, że to hormony szaleją.....i nawet w bardzo małym stopniu miałam przekroczone wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tak, że dziewczynę pozdrawiam .....tą co rozpoczęła ten wątek i pamiętaj będzie okej!!!!!!!!To nie żadna cholestaza!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: do marki ......... 01.12.06, 21:27 Słuchaj również!!! Ja wcale nie miałam zamiaru dziewczyny nastraszyc, zreszta nie ja jedna w tym watku podejrzewałam cholestaze.Ja przeciez jej nie widze i nie znam i tego co sie tu pisze chyba nikt nie bierze jako wyrocznie. To lekarz jest od postawienia diagnozy a nie my. Ani ja, ani Ty! Skoro badania alatów aspatów ma w normie to super, tak trzymac, jednak nadal nic nie pisze o bilirubinie. A ty widze że za wiele nie wiesz o tym schorzeniu wiec nie bede się wdawała z Toba w dyskusje.Pozdrawiam goraco i tak jak juz wczesniej pisłaam, zycze aby to TO NIE BYŁA cholestaza! Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: Co oznacza swędzenie stóp i dloni? 01.12.06, 21:46 Ja mialam cholestaze bezobjawowa - lekarze nie mogli sie nadziwic, ze nie bylo swiadu skory. Za to aspat i alat mocno przekroczone. Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: Co oznacza swędzenie stóp i dloni? 01.12.06, 21:56 a cha i dodam ze mozna pic sobie wapienko calcium w syropie, a by złagodzić ten świad. Odpowiedz Link Zgłoś