Dodaj do ulubionych

była studentka i ciąża

IP: *.* 24.07.02, 11:34
Właśnie skończyłam studia i jestem w ciązy. Mam pytanko: czy wystarczy, jeśli mój mąż założy książeczkę rodzinna czy muszę się rejestrować jako bezrobotna? Chodzi o ubezpieczenie, chciałabym uniknąć wszelkich problemów z tym związanych. Proszę o poradę. Pozdrawiam cieplutko!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ez Re: była studentka i ciąża IP: *.* 24.07.02, 13:39
      Radzę się zarejestrować bo ubezpieczenie męża nie obejmie Cię chyba, że będzie płacić. Ubezpieczenie po studiach jest chyba ważne 6 miesięcy.
      • Gość: SylwiaKarolina Re: była studentka i ciąża IP: *.* 24.07.02, 18:17
        O ile mi wiadomo, to niepracującą żonę obejmuje ubezpieczenie męża, natomiast niepracujący mąż jest objęty ubezpieczeniem żony tylko wtedy, gdy ma skończone 65 lat. Takich informacji udzieliła mi 2 miesiące temu nasza kadrowa.A najlepiej zapytać w ZUS-ie.Pozdrawiam,Sylwia
        • Gość: joannaz Re: była studentka i ciąża IP: *.* 25.07.02, 14:06
          Zarejestrowany bezrobotny ma opłacone składki przez Skarb Państwa (dokładnie Urząd Pracy). Niepracujący maż lub żona mogą być objęci ubezpieczeniem na podstawie wniosku składanego przez pracującego do ZUS. Wtedy zakład pracy wystawia rodzinną książeczkę zdrowia, do której wpisuje się osoby objęte ubezpieczenim np, mąż, dziecko.Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka