Dodaj do ulubionych

zanikające ruchy dziecka

01.12.06, 19:32
Gorąco witam przyszłe mamy!!! Właśnie zaczynam 9 miesiąc i troszkę się martwię
ruchami mojej małej myszki.... Są dni że jest aktywna, wyczuwam ok 10 serii
ruchów na 12godzin, a sa dni kiedy malutka rusza się bardzo mało... czasami
pierwsze ruchy czuję ok godz 12-13. Proszę powiedzcie że to nic groznego!!!

Obserwuj wątek
    • kate0809 Re: zanikające ruchy dziecka 01.12.06, 19:38
      Po pierwsze jest już coraz ciaśniej, po drugie dziecko czasem śpi, czasem bawi
      się, ma już ustalony pewien rytm dobowy, bo to juz mały człowieczek
      przecież.Poza tym Twoje nastroje też mu sie udzielają, gdy jesteś pobudzona
      emocjonalnie ono również, gdy masz słaby dzień i nic Ci sie nie chce może też
      być bardziej leniwe.Jeżeli coś Cie niepokoi zawsze możesz iść do lekarza.
    • asia2737 Re: zanikające ruchy dziecka 01.12.06, 19:45
      Mój synek też często był bardzo aktywny jednego dnia, a nastepnego ruszał się
      mniej. Bardzo sie wtedy denerwowałam i pare razy pojechałam nawet na ktg, żeby
      sprawdzić, czy wszystko jest ok.Tobie też radzę jechać na ktg, gdy bedziesz
      czuła że tych ruchów jest wyraźnie mniej (lekarze w szpitalu mówili, żeby
      liczyć ruchy po śniadaniu, obiedzie i kolacji, przez godzinę i powinno ich być
      conajmniej 10). Lepiej upewnić się, że wszystko jest w porządku niż coś
      przegapić.
      Pozdrawiam.
      • martawie2 Re: zanikające ruchy dziecka 01.12.06, 19:54
        witam
        ja miałam tak samo, raz ruchliwa była strasznie a na drugi dzień pierwszy ruch
        był o 13-14. lekarz kazał mi sprawdzac ruchy - wybrac sobie jakąś godzinkę i
        powinno być 10 ruchów na godzinę, jesli nie wyczułam to liczyc przez nastepną
        godzinkę. u mnie już pod koniec 9 miesiąca były słabo wyczuwalne- podczas usg
        wyszło ze mam za mało wód płodowych. także jesli masz jakiekolwiek wątpliwości
        dla własnego spokoju i dla dobra dziecka skontaktuj się z lekarzem. na pewno
        jest wszystko w porządku.
        pozdrawiam cieplutko
        • mamagai Re: zanikające ruchy dziecka 01.12.06, 21:40
          Jeśli masz możliwość sprawdz przepływy na usg doppler.Oczywiście kontroluj
          ruchy, jeśli coś by Cię niepokoiło,to idz na ktg do szpitala-mają obowiązek Ci
          zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka