Gość: breskva
IP: *.*
08.09.02, 14:10
Wiem że były już posty na ten temat ale nadal nie jestem pewna jak to jest z wyjazdami. Jestem w 4 tygodniu pierwszej ciąży, czuje się bardzo dobrze. Planowaliśmy na połowę września wyjazd do Egiptu na 2 tyg. a pani ginekolog podczas pierwszej wizyty zdecydowanie odradzała ten pomysł (lot samolotem--zmiana ciśnień, zmiana klimatu itp.) Powiedziała ze zna przypadki podrózy które kończyły się poronieniem (chociaż miała też pacjentkę która w ciązy weszła na Mont Blanc), odradzała też dluższe jazdy samochodem i poradziła wyjazd na Mazury... A ja tak marzyłam o pławieniu się w morzu Czerwonym, oglądaniu rafy... Co prawda rzeczywiście średnia temperatur w Hurgadzie 38 stopni daje do myślenia, zastanwiamy się więc nad Chorwacją no ale jest to długa podróż samochodem (Mamy klimę i byśmy zrobili przerwę na nocleg). Nie robiłam jeszcze USG tak więc nie wiem czy wszystko z ciążą jest OK. Wszystkie strony internetowe i poradniki nie odradzają podrózy jeśli ciąża dobrze się rozwija, ale nadmieniają że najlepszym okresem jest drugi trymestr, nie zagrożony tak poronieniem jak pierwszy... Naprawdę mam mętlik w głowie i nie wiem co zdecydować. Pomóżcie w podjęciu rozsądnej decyzji!