pimpusia81 08.12.06, 11:08 Czy ktoras to miala jak to sie robi i czy placilyscie za to badanie czy przez fundusz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: Echokardiografia płodu 08.12.06, 11:48 Badanie echokardiograficzne serca płodu wykonywane jest przez wyspecjalizowanych w diagnostyce ultrasonograficznej położników oraz współpracujących z nimi kardiologów dziecięcych. Przystępując do badania ukł.krążenia płodu,zaczyna sie od oceny usytuowania serca w kl.piers.Następnie ocenia się jamę brzuszną,w której żołądek i aorta zstępująca znajdują się po lewej stronie,a wątroba i żyła główna dolna po prawj stronie.Dziękitemu można rozpoznać np.odwrócenie trzew,zespół heterotaksji,przepuklinę przeponową. Kolejnym punktem jest ocena wielkości serca,które powinno zajmować 1/3 powierzchni kl.piers. Echokardiografia płodowa w większości przypadków umożliwia rozpoznanie dużych,poważnych wad serca. Pomocne jest również kodowanie przepływu krwi kolorem oraz zastosowanie fali pulsacyjnej oraz ciągłej w trakcie bad.doplerowskiego. Mam nadzieję,że nieco rozjaśniłam i przybliżyłam badanie. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
magam1 Re: Echokardiografia płodu 08.12.06, 11:51 Witam, robiłam to badanie trzy lata temu w Warszawie w szpitalu na Karowej - bezpłatnie, tylko trzeba mieć dowód ubezpieczenia. Zapisałam sie na nie przez telefon, termin nawet nie był odległy. Ta sama lekarka (niestety nie pamiętam nazwiska) robiła też echo serca w gabinecie na Finlandzkiej u dr Roszkowskiego. Tam oczywiście odpłatnie. Badanie wygląda jak zwykłe usg. Odpowiedz Link Zgłoś
dosia76 Re: Echokardiografia płodu 08.12.06, 13:30 Ja miałam takie badanie trzy razy - na początku ciąży i jakieś półtora miesiąca temu... Odbywało się w poradni na Karowej, robiła doc. Dangel (nie płaciłam nic ponieważ miałam skierowanie)... Tak jak pisała moja poprzedniczka - badanie takie wykonywane jest za pomocą USG... Ja miałam robione przez jakieś (żeby nie skłamać) 45-50 minut... A dlatego musiałam je zrobić ponieważ na wizycie kontrolnej w 12 tygodniu lekarz stwierdził za szybkie bicie serduszka u dzidziusia (ok. 207 uderzeń/minutę). Dzięki Bogu za każdym razem kiedy robiłam to badanie wszystko było OK, a i przy okazji wiem że moja niunia ma zdrowe serduszko bo zostało przebadane wszerz i wzdłuż... Pozdrawiam... tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20712;30/st/20070327/k/d3f1/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
jenx Re: Echokardiografia płodu 08.12.06, 15:55 Za darmo jak jest skierowanie od lekarza "państwowego", odpolatnie jak chcesz zrobic ot tak. Ja mam robione na Karowej bezplatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpusia81 Re: Echokardiografia płodu 08.12.06, 19:27 Ja musze zrobic to badanie bo 2 corka urodzila sie z szmerami nad sercem i jest pod opiekom na Działdowskiej i to jest wskazanie.Na karowa dzwonilaqm to przyjmą mnie na kwiecień >Ja mam termin porodu na 18 kwiecień wiec troche zapozno.Na Filandzkiej kosztuje o zgrozo 350 zł.Zapisalam sie w końcu na grudzień do IMiDz ide ze skierowaniem.Dziekuje za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: Echokardiografia płodu 08.12.06, 19:35 w IMiD jest kobieta nazywa się Aldona Wichłacz Piotrowska która się tym zajmuje. Wiem, że prywatnie jest osiągalna w fundacji przy szpitalu św Zofii za jakieś sensowne pieniądze (200 PLN???) i na sensowne terminy (my czekaliśmy 2 tyg) Odpowiedz Link Zgłoś
magam1 Re: Echokardiografia płodu 08.12.06, 22:03 Ja miałam bezpłatnie ze skierowaniem od lekarza prywatnego. Kazano mi tylko pokazać legitymację ubezpieczeniową. Odpowiedz Link Zgłoś