Dodaj do ulubionych

wody płodowe AFI

IP: *.* 15.11.02, 02:24
Jestem w 24 tyg ciazy. Wczoraj lekarz obejrzal moje usg i powiedzial, ze bedziemy musieli powtorzyc badanie AFI, chodzi o ilosc wod płodowych. Wyszło 19 cm i on mowi, ze za duzo. Poza tym waze 75 kg, przytylam juz 15 kg, zle sie z tym czuje, bo nogi mi puchna, a cisnienie 130/80, nie wiem co mam robic, czy ktos mial moze takie badanie i mial za duzy wskaznik i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcia Re: wody płodowe AFI IP: *.* 15.11.02, 08:25
      Cześć, jestem tu pierwszy raz i zwrócił moją uwagę twój post, ponieważ ja także miałam takie kłopoty. Wprawdzie jestem już mamą ośmiomiesięcznej Ani, ale wciąż pamiętam moje kłopoty w ciąży. Ilość wód płodowych jest mierzona w trakcie usg i u mnie ta ilość wyszła za duża w 30 tygodniu ciąży. Okazało się że AFI wynosi około 30. Niestety jeśli tych wód jest dużo za dużo, to istnieje konieczność upuszczania (to się nazywa amnioredukcja). Ja z tego powodu leżałam w szpitalu i miałam 2 razy zmniejszaną ilość płynu owodniowego - niestety nie jest to przyjemne. Na pocieszenie mogę dodać, że po tych 2 zabiegach miałam taką ilość wód co Ty i nie widziano konieczności dalszego upuszczania. Wydaje mi się, że Twój lekarz musi na ten fakt bardzo uważać, bo ilość może rosnąć. Nie wiem, czy ma tu też znaczenie, że masz wysokie ciśnienie.Najczęściej nie można stwierdzić dlaczego tak jest, u mnie wciąż oglądano małą na usg (chcąc wykluczyć wady) ale na szczęście nic poważnego nie stwierdzono. Powiedziano mi na koniec, że czasami tak się zdarza i taki może być urok kobiety. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrzePozdrawiamMarta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka