trimari 11.12.06, 19:15 Wiem, ze było sporo wątków na tematów bóli brzucha w pierwszych tygodniach ciązy. Wiem, ze wiele kobiet je ma. Jednak jestem ciekawa do kiedy Wam dokuczały i czy w ogóle ustapiły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiik Re: do kiedy bóle brzucha? 11.12.06, 19:49 Ja już dokładnie nie pamiętam, bo urodziłam dziecko ponad rok temu, ale najbardziej pamiętam ból z końcówki ciąży, kiedy dziecko uciskało mi szyjkę macicy. Jest jeszcze ból stópek wciskanych w żebra, wcześniej ból rosnącej macicy i rozciągających się więzadeł... Ktoś mnie kiedyś pocieszył, że w ciąży zawsze coś boli - czego Ci nie życzę, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trimari Re: do kiedy bóle brzucha? 13.12.06, 14:22 up! Dziewczyny, podzielcie sie prosze doswiadczeniami z I trymestru. Odpowiedz Link Zgłoś
mila303 Re: do kiedy bóle brzucha? 13.12.06, 15:12 Jestem w połowie II trym. i niestety nadal cierpię na bóle podbrzusza (zaczęły się od 2-3 tyg.ciąży) Brała różne leki przepisywane przez lekarza - bez efektu. Właśnie wróciłam ze szpitala i na razie jest ok ale teraz leżę jeszcze więcej.Czasem nadal boli. Trzeba odróżnić bóle spowodowane powiększaniem się i rozciąganiem macicy i więzadeł (te wystepuja raczej po bokach, są kłujące i ciągnące)od bóli a`la miesiączkowych (w dole podbrzusza, bardziej ćmiące, podobne do skurczy miesiączkowych) Wytłumaczono mi, że niebezpieczny duet to bóle a`la miesiączkowe + twardniejący brzuch - wtedy natychmiast należy skontaktować sie z lekarzem prowadzącym. Najlepiej zawsze porozmawiać z lekarzem - każdy przypadek może być inny. Pozdrawiam i nie życzę żadych dolegliwości, bo naprawdę psują uroki ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
dankoj7 Re: do kiedy bóle brzucha? 13.12.06, 17:22 Jestem w 16 tc i ciągle mam jakieś dolegliwości.Rozsądnie oddzielam jednak te fizjologiczne(macica,wiazadla,itp)od tych które nie pozwalaja mi normalnie funkcjonowac np.ostatnio miałam strasznie silne kłucie w pachwinie myslałam,ze to przeziębienie.Poszłam na usg okazalo sie,że to jakieś parcie na macicę.Muszę leżeć i brać leki.Mój gin powiedzial,że nic nie może boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
shajka pierwsze 6-7 tygodni 14.12.06, 10:54 Teraz jestem w 11. i na razie odpukać mi nie dokuczają. Zaznaczam jednak, ze to nie były silne bole tylko denerwujace. Odpowiedz Link Zgłoś