Dodaj do ulubionych

USG 4D - 33tc

13.12.06, 22:27
Dziewczyny, czy warto jest decydować się na USG 4D w 33 tc. Do tej pory
robiłam takie USG w 22 tc, ale mało było tak naprawdę widać. Czy teraz, w
33tc dziecko nie jest za duże, będzie coś widać ...?
Obserwuj wątek
    • carla_ponti Re: USG 4D - 33tc 13.12.06, 22:29
      będzie widać dziecko i chyba coś więcej bo pewnie juz urosło od ostatniego razu
    • agilator Re: USG 4D - 33tc 14.12.06, 13:06
      Ja dostałam informację, że najleoiej między 26-30tyg, ale zapytaj gina do
      którego idziesz na usg.
      • polka_80 Re: USG 4D - 33tc 14.12.06, 17:27
        ja pierwszy raz byłam w 22 tyg i lekarz zalecił, że warto jeszcze raz w 32 tyg
        wtedy może dokładnie zbadać żołądek, któy wcześniej jeszcze nie był
        wystarczająco wykształcony, żeby stwierdzić jakieś wady
    • twojginekolog Re: USG 4D - 33tc 14.12.06, 18:30
      W ciąży zalecany standard badania USG oparty jest na 3 badaniach:
      Pierwszym pomiędzy 11 a 14 tyg ciąży
      Drugim 18-22 tc
      Trzecim 28-32 tygodnie ciąży
      Najdokładiej można ocenic płód w przedziale 18-22 tygodni ciąży.
      Jeżeli nie było badania usg pomiędzy 28 a 32 tygodniem ciąży to powinnas to
      badanie zrobic. Do oceny anatomii płodu nie UZYWA się standardowo opcji 3D i
      4D wykonuje się je w 2D!!!! Poza nielicznymi wyjątkami w Polsce technikę 3i4D
      używa się jedynie do pokazania buzi dziecka czasami rączek, i rzeczywiście w 33
      tygodniu wcale nie musi byc możliwy ładny pokaz, a zależec to będzie od
      ułożenia główki i od ilości wód płodowych w otoczeniu części płodu którą chcemy
      ładnie oglądnąc.
    • melory_nox Re: USG 4D - 33tc 14.12.06, 18:38
      Chdziło mi tylko o względy wizualne. Próżne pytanie czy ładnie widać w 33
      tc ... smile USG i tak muszę zrobić z powodów "medycznych" i zastanawiam się czy
      2D czy 4D. Dzięki za wypowiedzi.
      • borreczka Re: USG 4D - 33tc 15.12.06, 11:27
        Dla mnie decyzja czy 2 czy 4d jest prosta - sprzęt do 4d jest o wiele lepszy niz
        ultrasonografy, które robią tylko 2d. A diagnostykę przy 4d i tak wykonuje się w 2d!
        Lekarze, którzy nie mają 3/4d twierdzą, że to tylko bajer, tymczasem ja na 2d
        przy zwykłym ultrasonografie zobaczyłam tylko niewyraźny zarys dziecka, a jak
        robiłam badanie powtórnie już na sprzęcie, który miał też opcję 3/4d, zobaczyłam
        w 2d bijące serduszko, nerki, oczka (dosłownie widziałam w obrazie 2d jak małe
        przewraca "gałami" smile). Że nie wspomnę już o tym, jakie wrażenie robi 3d!
        Także jeśli chcesz zrobić takie badania, to polecam sprzęt, który ma 3/4d i nie
        chodzi tu o bajer, tylko jest po prostu lepszy, nowocześniejszy(to zupełnie inna
        generacja), więcej na nim widać - przez co diagnostyka jest dokładniejsza.
        Pozdrawiam!
        P.S. Jakbyś chciała jakieś adresy, gdzie takie rzeczy robią, daj znać!
        • twojginekolog Re: USG 4D - 33tc 15.12.06, 19:45
          Obawiam się że zbyt upraszczasz podejście do badana USG. Również można by
          stwierdzic, że każdy samochód cieżarowy jest szybszy od samochodu osobowego bo
          jego silnik ma większą pojemnośc i więcej koni mechanicznych. Niby logiczne, i
          tak samo jest z aparatami usg. Są mianowicie różne techniki obrazowania i różne
          dodatkowe opcje w aparatach. Obecnie prawie wszystkie aparaty które są
          przeznaczone do badań położniczych mogą byc wyposażone w opcję 3D. I
          zainstalowanie tej opcji nie poprawia obrazowania 2D, czyli takiego w którym
          przeprowadza się diagnostykę wad wrodzonych. Jakośc obrazowania tak jak
          sugerujesz nie zależy od tego czy aparat ma opcję 3D ale od jego klasy, a pod
          tym pojęciem kryje się jakośc głowic, zapewniająca wysoką rozdzielczośc,
          odpowiednie oprogramowanie i odpowiednio szybka obróbka grafiki, a to niestety
          znacznie więcej kosztuje niż opcja 3D. Oczywiście jeżeli ktoś ma ochotę
          poogląda jak dziecko wygląda w brzuszku, to technika 4D jest rzeczywiście
          wspaniała i niewątpliwie będzie to wspaniałe przeżycie. Natomiast pisząc o USG
          nie należy mieszac pojec i dezinformowac. Bo każda technika obrazowania jest
          pomocna, ale nie wszystkie służą do tego samego!!
    • magdalena_26 Re: USG 4D - 33tc 14.12.06, 19:02
      mi lekarz powiedział ze 4D jest tylko po to aby zobaczyc wizualnie dokladnie
      dziecko i wykonuje sie je z tego co pamietam to chyba do 28tyg. bo pózniej
      ilośc wod płodowych sie zmniejsza i juz tak dokladnie nie widac a zeby
      sprawdzic stan mluszka , jak sie rozwija itd. to lepiej wykonac 2D
      dodam ze mój lekarz to naprawde dobry specjalista jesli chodzi o USG I zajmuje
      sie tym juz od dawna
      pozdrawiam
      • ynah Re: USG 4D - 33tc 15.12.06, 11:49
        Robilam w 33 tyg, jesli chodzi o efekty wizualne to CUDO i wszystkim polecam.
        Malenstwo wyglada jak noworodek, idealnie widac buzie, dziadkowie sie poplakali
        jak zobaczyli wink))
    • cicha77 Re: USG 4D - 33tc 15.12.06, 12:31
      Podobno do 28 tc robi się usg 3d. Tak słysałam od lekarza.
      • ynah Re: USG 4D - 33tc 15.12.06, 20:21
        to zle slyszalas
        • zuzia75 Re: USG 4D - 33tc 15.12.06, 22:04
          Chyba odbiegamy od tematu. W 33tc można sobie popatrzeć na bobasa w 3/4D, bo
          przecież nikt w "tym wieku" nie idzie na usg, żeby sprawdzić czy dziecko jest
          zdrowe. Do tego wystarcza 2D. Każdy dobry specjalista ci powie, że 2D jest
          wystarczające.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka