melory_nox 13.12.06, 22:27 Dziewczyny, czy warto jest decydować się na USG 4D w 33 tc. Do tej pory robiłam takie USG w 22 tc, ale mało było tak naprawdę widać. Czy teraz, w 33tc dziecko nie jest za duże, będzie coś widać ...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carla_ponti Re: USG 4D - 33tc 13.12.06, 22:29 będzie widać dziecko i chyba coś więcej bo pewnie juz urosło od ostatniego razu Odpowiedz Link Zgłoś
agilator Re: USG 4D - 33tc 14.12.06, 13:06 Ja dostałam informację, że najleoiej między 26-30tyg, ale zapytaj gina do którego idziesz na usg. Odpowiedz Link Zgłoś
polka_80 Re: USG 4D - 33tc 14.12.06, 17:27 ja pierwszy raz byłam w 22 tyg i lekarz zalecił, że warto jeszcze raz w 32 tyg wtedy może dokładnie zbadać żołądek, któy wcześniej jeszcze nie był wystarczająco wykształcony, żeby stwierdzić jakieś wady Odpowiedz Link Zgłoś
twojginekolog Re: USG 4D - 33tc 14.12.06, 18:30 W ciąży zalecany standard badania USG oparty jest na 3 badaniach: Pierwszym pomiędzy 11 a 14 tyg ciąży Drugim 18-22 tc Trzecim 28-32 tygodnie ciąży Najdokładiej można ocenic płód w przedziale 18-22 tygodni ciąży. Jeżeli nie było badania usg pomiędzy 28 a 32 tygodniem ciąży to powinnas to badanie zrobic. Do oceny anatomii płodu nie UZYWA się standardowo opcji 3D i 4D wykonuje się je w 2D!!!! Poza nielicznymi wyjątkami w Polsce technikę 3i4D używa się jedynie do pokazania buzi dziecka czasami rączek, i rzeczywiście w 33 tygodniu wcale nie musi byc możliwy ładny pokaz, a zależec to będzie od ułożenia główki i od ilości wód płodowych w otoczeniu części płodu którą chcemy ładnie oglądnąc. Odpowiedz Link Zgłoś
melory_nox Re: USG 4D - 33tc 14.12.06, 18:38 Chdziło mi tylko o względy wizualne. Próżne pytanie czy ładnie widać w 33 tc ... USG i tak muszę zrobić z powodów "medycznych" i zastanawiam się czy 2D czy 4D. Dzięki za wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
borreczka Re: USG 4D - 33tc 15.12.06, 11:27 Dla mnie decyzja czy 2 czy 4d jest prosta - sprzęt do 4d jest o wiele lepszy niz ultrasonografy, które robią tylko 2d. A diagnostykę przy 4d i tak wykonuje się w 2d! Lekarze, którzy nie mają 3/4d twierdzą, że to tylko bajer, tymczasem ja na 2d przy zwykłym ultrasonografie zobaczyłam tylko niewyraźny zarys dziecka, a jak robiłam badanie powtórnie już na sprzęcie, który miał też opcję 3/4d, zobaczyłam w 2d bijące serduszko, nerki, oczka (dosłownie widziałam w obrazie 2d jak małe przewraca "gałami" ). Że nie wspomnę już o tym, jakie wrażenie robi 3d! Także jeśli chcesz zrobić takie badania, to polecam sprzęt, który ma 3/4d i nie chodzi tu o bajer, tylko jest po prostu lepszy, nowocześniejszy(to zupełnie inna generacja), więcej na nim widać - przez co diagnostyka jest dokładniejsza. Pozdrawiam! P.S. Jakbyś chciała jakieś adresy, gdzie takie rzeczy robią, daj znać! Odpowiedz Link Zgłoś
twojginekolog Re: USG 4D - 33tc 15.12.06, 19:45 Obawiam się że zbyt upraszczasz podejście do badana USG. Również można by stwierdzic, że każdy samochód cieżarowy jest szybszy od samochodu osobowego bo jego silnik ma większą pojemnośc i więcej koni mechanicznych. Niby logiczne, i tak samo jest z aparatami usg. Są mianowicie różne techniki obrazowania i różne dodatkowe opcje w aparatach. Obecnie prawie wszystkie aparaty które są przeznaczone do badań położniczych mogą byc wyposażone w opcję 3D. I zainstalowanie tej opcji nie poprawia obrazowania 2D, czyli takiego w którym przeprowadza się diagnostykę wad wrodzonych. Jakośc obrazowania tak jak sugerujesz nie zależy od tego czy aparat ma opcję 3D ale od jego klasy, a pod tym pojęciem kryje się jakośc głowic, zapewniająca wysoką rozdzielczośc, odpowiednie oprogramowanie i odpowiednio szybka obróbka grafiki, a to niestety znacznie więcej kosztuje niż opcja 3D. Oczywiście jeżeli ktoś ma ochotę poogląda jak dziecko wygląda w brzuszku, to technika 4D jest rzeczywiście wspaniała i niewątpliwie będzie to wspaniałe przeżycie. Natomiast pisząc o USG nie należy mieszac pojec i dezinformowac. Bo każda technika obrazowania jest pomocna, ale nie wszystkie służą do tego samego!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_26 Re: USG 4D - 33tc 14.12.06, 19:02 mi lekarz powiedział ze 4D jest tylko po to aby zobaczyc wizualnie dokladnie dziecko i wykonuje sie je z tego co pamietam to chyba do 28tyg. bo pózniej ilośc wod płodowych sie zmniejsza i juz tak dokladnie nie widac a zeby sprawdzic stan mluszka , jak sie rozwija itd. to lepiej wykonac 2D dodam ze mój lekarz to naprawde dobry specjalista jesli chodzi o USG I zajmuje sie tym juz od dawna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ynah Re: USG 4D - 33tc 15.12.06, 11:49 Robilam w 33 tyg, jesli chodzi o efekty wizualne to CUDO i wszystkim polecam. Malenstwo wyglada jak noworodek, idealnie widac buzie, dziadkowie sie poplakali jak zobaczyli )) Odpowiedz Link Zgłoś
cicha77 Re: USG 4D - 33tc 15.12.06, 12:31 Podobno do 28 tc robi się usg 3d. Tak słysałam od lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia75 Re: USG 4D - 33tc 15.12.06, 22:04 Chyba odbiegamy od tematu. W 33tc można sobie popatrzeć na bobasa w 3/4D, bo przecież nikt w "tym wieku" nie idzie na usg, żeby sprawdzić czy dziecko jest zdrowe. Do tego wystarcza 2D. Każdy dobry specjalista ci powie, że 2D jest wystarczające. Odpowiedz Link Zgłoś