Dodaj do ulubionych

Dziwne ruchy - prosze poradzcie

15.12.06, 10:19
Dziewczyny.
zaczynam juz 23tc i bardzo slabo czuje ruchy dziecka, prawie w ogole!
niektorzy mowia mi ze mam jeszcze czas. Ale co mnie martwi - bowiem od kilku
dni czuje nie ruchy, tylko tak jakby cos mi sie tam w okolicy pecherza
przesuwalo.to dolu to w bok, ale bardzie jchyba tak w dol. Dodam, ze to nie
jest takie charakterystyczne ciagniecie w dol. Czy mozliwe zeby to dziecko
nie kopalo tylko sie tak krecilo czy co?
Prosze poradzcie, Wizyte i USG mam dopiero w nast tygodniu.
z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • eyes69 .......... 15.12.06, 10:23
      A czego sie spodziewalas?
      Chcesz zeby dziecko kopalo bez opamietania???

Moze byc takie spokojne do konca ciazy i nic na to nie poradzisz.

Poza tym - dziecko nie tylko kopie, ale i sie wierci, przeciaga i rozciaga.
      Moj woli sie powiercic niz kopac, kopie tylko jak cos mu sie nie podoba.
      • szyma13 Re: .......... 15.12.06, 10:30
        Ruchy dziecka matka powinna wyczuć już w 18tc, a mama w drugiej ciąży ze
        zwględu iz wie czego może sie spodziewać może juz je wyczuc w 15tc.
        Ale taka prawda, nie musi urządzać sobie imprezek na codzień. Może się tylko
        wiercić i przeciągać. Ważne abyś czyła to wszystko. Jeśli wię wierci nie ma się
        czym przejmować. Kopania pod koniec będziesz miała dosyć, jeszcze wszystko
        przed Tobą.
        pozdrawiam
        • manab Re: .......... 15.12.06, 12:14
          szyma13 napisała:

> Ruchy dziecka matka powinna wyczuć już w 18tc, a mama w drugiej ciąży ze
          > zwględu iz wie czego może sie spodziewać może juz je wyczuc w 15tc.
          A skąd czerpiesz taką wiedzę? "Książkowo" pierworódka wyczuwa je około 20 tyg.,
          a wieloródka - około 18 - tego.
          • szyma13 do manab 15.12.06, 13:28
            Wybacz lecz ja wyczułam pierwszą dzidzię już w 15 tc nie pleć więc bzdur.

To co napisałam - owszem - książkowo tak piszą ale może to byc wczesniej,
            kwestia zapoznania sie ze swoim ciałem i ruchliwości dzidzi.

Teraz jestem w 11tc i wydaje mi sie że już czuję dzidzie ale w tej kwestii
            jeszcze nie dam sobiew ręki uciąć mogę na temat tej ciąży wypowiedziec sie za
            jakies 2-3 tygodnie.

Więc badź łaskawa wysłuchac innych i mieć na wzgledzie ich wiedzę, tym bardziej
            z własnego doświadczenia.

Pozdrawiam
            • manab Re: do manab 15.12.06, 13:38
              Ale ty napisałaś, że POWINNA czuć ruchy już w 18 tyg. A to właśnie jest BZDURA.
              To, od którego tygodnia ty czujesz, to jest kwestia indywidualna i subiektywna
              i z tym nie zamierzam dyskutować. I guzik ma twoje osobiste doświadczenie do
              jej odczuć. I śmiem twierdzić, że to ty nie rozummiesz, co czytasz.
              Również pozdrawiam
              • szyma13 Re: do manab 15.12.06, 13:46
                Powinna nie znaczy MUSI !!!!
                Ale jest to wielce prawdopodobne.
                A skoro ty jesteś pierworódka to daruj sobie wymądrzanie.
                A dziewczyna nie pyta kiedy czuje sie ruchy, tylko jakie to dokładnie uczucie.
                Więc może skup sie na tym
                A doswiadczeniw ma właśnie tu DUŻE znaczenie
                • eyes69 Re: do manab 15.12.06, 13:51
                  "A skoro ty jesteś pierworódka to daruj sobie wymądrzanie"

Blagam...
                  Przestan tak pisac, bo to smieszne.

Ja bazuje na doswiadczeniach mojej mamy, ktora ma za soba 6 porodow i 8 ciaz.
                  Tak wiec daruj sobie sugerowanie, ze pierworodka wie mniej niz Ty, bo Twoje
                  doswiadczenia tez nie sa "powalajace".
                  • szyma13 Re: do manab 15.12.06, 13:56
                    Nie mówię że moje doświadczenia są powalające, bo nie są i z tym w zupełności
                    sie zgadzam.
                    Ale nikt nie będzie mi wmawiał iz guzik wiem i snuł swoje własne teorie
                    wyssane z palca.

A propos. Twojej mamie to tylko pogratulować.
                    • eyes69 Re: do manab 15.12.06, 14:00
                      Wiec zle zrozumialam to, co napisalas.

Mojej mamie i tak nikt nie wierzy, ze w ogole ma dzieci, bo wyglada strasznie
                      mlodo i szczupla jest do tego wszytkiego... wink

Nie urodze tongue_out
                      Ciaza normalniej
                      • szyma13 Re: do manab 15.12.06, 14:04
                        Tak piszesz, to może jak urodzisz jej wnuka lub wnuczkę to pujdzie na spacer
                        jak ze swoim.
                        Podobno takie babki mają branie z reszta jak i starsi faceci
                        Moja mama planuje urlop z wnuczkiem i liczy na podryw cóz szuka noweg kandydata
                        na męża.
                        • eyes69 Ooooo! 15.12.06, 14:09
                          To wlasnie jej powiedzialam. smile
                          Jak wyjdzie z moim dziecieciem, to zaloze sie, ze sasiedzi beda sie pytac kiedy
                          urodzila, i ze nic nie bylo widac. smile

Niestety ona na podryw nie liczy, bo nie chce.
                          Ma juz dosc facetow. smile
                          A o nastepnym mezu mowy nawet nie ma... smile
                          • szyma13 Re: Ooooo! 15.12.06, 14:14
                            Kurcze to powinna pogadać z moja matulą. Ona miała 3 i jeszcze jej mało
                            • eyes69 Wiem dlaczego... 15.12.06, 14:19
                              Bo Twoja mama zapewne nie ma 4 synow. smile))

Dodac bylego meza i masz pieciu chlopa jak nic...
                              Zwariowac mozna... wink
                              • szyma13 Re: Wiem dlaczego... 15.12.06, 14:20
                                No to wszystko jasne moj ma tylko 1 syna
                                • delfina77 Re: Wiem dlaczego... 15.12.06, 16:09
                                  Szyma, przestań się ośmieszać i naucz się czytać ze zrozumieniem - ruchy w 11
                                  tygodniu, a to ciekawesmile Może ci się gazy w jelitach przelewają, nie jedz tyle
                                  wzdymających potrawsmilesmile
                    • manab Re: do manab 15.12.06, 14:12
                      Nie umiesz czytać ze zrozumieniem i logicznie wnioskować. Ciekawe, w którym
                      miejscu napisałam, że "guzik wiesz". Napisałam, że [cytuję]"I guzik ma twoje
                      osobiste doświadczenie do
                      jej odczuć."
                      Czyli - nijak ma się twoje doświadczenie do jej odczuć, bo każda kobieta
                      przeżywa ciążę w swój własny, indywidualny sposób. Bądź więc łaskawa nie
                      przekręcać moich słów.
                • manab Re: do manab 15.12.06, 14:04
                  Kobieto, uspokuj się, bo to zaszkodzi twojej dzidzi.
                  Rozumiem, że fakt zajścia w drugą ciązę spowodował, że stałaś się ekspertem w
                  tej dziedzinie.
                  Podaj mi proszę jakies naukowe podstawy do twierdzenia, że pierworódka POWINNA
                  odczuwać ruchy dziecka w 18 tyg.
                  A samo odczuwanie ruchów (ich częstotliwosć, nasilenie itd.) jest rzeczą, jak
                  dobrze wiesz, SUBIEKTYWNĄ, i wobec tego wszelkie twoje wynaturzenia w tym
                  temacie mijają się z celem.
                  • szyma13 Re: do manab 15.12.06, 14:13
                    Te słowa są akurat twoje
                    "..............A skąd czerpiesz taką wiedzę? "Książkowo" pierworódka wyczuwa je
                    około 20 tyg.,
                    a wieloródka - około 18 - tego.................... więc mogłabym poprosić o to
                    samo czyli naukowe dowody.

Ja nie mam zamiaru się z Toba sprzeczać, i nie uważam sie za eksperta,
                    najnormalniej w świecie podzieliłam sie swoimi doswiadczeniami, ale jesli masz
                    z tym problem to mnie to ani grzeje ani ziębi i nie mam zamiaru więcej z tobą
                    polemizować na ten temat. Po porstu mija się to z celem wątku.
                    Życzę zdrowia i zarzyj Persen

A sarkazm w stylu
                    'Kobieto, uspokuj się, bo to zaszkodzi twojej dzidzi."
                    daruj sobie, i policz do dziesięciu zanim cos palniesz.

• delfina77 Re: do manab 15.12.06, 16:22
                      Szyma, sama zaczęłaś się wymądrzać i być nieprzyjemna, więc nie dziw się, że
                      twoje wypowiedzi w tym temacie nie spotkały się ze szczególną sympatią - bo ani
                      to mądre, ani błyskotliwe. Brzmisz jak kąśliwa stara panna. Może w innych
                      wątkach miałaś więcej szczęścia
                • vanilla4 Re: do manab 15.12.06, 14:19
                  I własnie przez takie pierdoły jak piszesz szyma13 - kobiety się nakręcają potem.
          • szyma13 Do manab 15.12.06, 13:29
            Wybacz lecz ja wyczułam pierwszą dzidzię już w 15 tc nie pleć więc bzdur.

To co napisałam - owszem - książkowo tak piszą ale może to byc wczesniej,
            kwestia zapoznania sie ze swoim ciałem i ruchliwości dzidzi.

Teraz jestem w 11tc i wydaje mi sie że już czuję dzidzie ale w tej kwestii
            jeszcze nie dam sobiew ręki uciąć mogę na temat tej ciąży wypowiedziec sie za
            jakies 2-3 tygodnie.

Więc badź łaskawa wysłuchac innych i mieć na wzgledzie ich wiedzę, tym bardziej
            z własnego doświadczenia.

Pozdrawiam
        • szyma13 Pierwsze ruchy trudno rozpoznać 15.12.06, 13:40
          Na początku magą się mylić z "bulgotaniem' w brzuch.
          Nasz maluch rusza sie już od ok5-6tc tyle tylko że my jeszcze tego nie
          wyczuwamy.
          Dla pierworódki jest to trudne, dlatego mówi sie że za drugim raziem wiemy
          czego się spodziewac i wyczuwamy je wcześniej.

Jak na początku je wyczuć to rzecz indywidualna więc i trudna do opisania, więc
          sama musisz wyczuć i odróżnić wzdęcia, gazy od ruchów dziecka
          Pozdrawiam
      • mona819 Re: .......... 15.12.06, 10:31
        a jakie masz uczucie w brzuchu jak sie tak wierci?
        ja sie troche obawiam bo moze lozysko mi sie obniza czy cos ze tak czuje dziwnie
        • abneptis niestety wołasz sie o pomste do nieba!!!! 15.12.06, 10:34
          jak łożysko obniża? co ty piszesz?

dzieciak ci sie rusza czasem kopie, no przeciez to człowiek i nie możesz od
          niego wymagac zeby 9 miesiecy sie nie ruszał !!!! pomyśl ty sie nie
          przeciagasz? on sie bawi, ssa kciuka, miele językiem, bawi się pępowina... TO
          JEST NORMALNE nie doszukuj sie anomalii !!
          • abneptis ssie n/t 15.12.06, 10:36

• eyes69 Wiesz... 15.12.06, 10:37
          Moje dziecko jest juz dosyc duze, bo jestem prawie w 9 miesiacu.
          Dlatego nie ma co porownywac. Moje jak sie przeciaga i rozciaga, to na
          calego. smile
          Ruchy czulam od 16/17tc, wiec szybciej niz Ty.

Kadna ciaza jest inna.
          Nie porownuj, bo nie ma to sensu.
          • mona819 Re: Wiesz... 15.12.06, 10:46
            ale co czujecie jak sie tak wierci. pytam bo czytalam, ze ruchy to takie jak by
            cos wlasnie cie dotykalo od srodka a ja mam jak by mi sie raczej pecherz
            przekrecal.
            sorry za glupie pytania
            • eyes69 Re: Wiesz... 15.12.06, 10:51
              Ja po prostu czuje raczki z jednej strony i nozki z drugiej. tongue_out
              A do tego caly brzuch lata. smile

Twoje dziecko jest malutkie jeszcze i nie ma tyle sily, zebys czula niewiadomo
              co.
              Tak wiec zamiast sobie cos wkrecac, to wyluzuj i przyjmij za NORMALNE to co
              czujesz.
    • delfina77 Re: Dziwne ruchy - prosze poradzcie 15.12.06, 10:49
      Ja czułam ruchy dopiero od 20go tygodnia a to moja pierwsza ciążą-może było coś
      czuć wcześniej ale nie koncentrowałam się na tym szczególnie bo miałam inne
      sprawy na głowie, w każdym razie jak już je poczułam to nie były żadne bąbelki
      ani motylki tylko konkretne kopniaczkismile I od tej pory w zasadzie nie ma dnia
      żebym nie czuła ruchów, nie zawsze są to energiczne kopniaki, ale zawsze jest
      jakiś ruch, najczęściej czuję je gdy leżę i jestem zrelaksowana, najlepiej
      wieczorem. Zauważyłam też, że Mała uaktywnia się po czekoladzie. Może więc
      spróbuj któreś z tych sposobów a jeśli nadal nie będziesz czuła ruchów to możesz
      na wszelki wypadek przejść się do szpitala-tylko bez paniki, sprawdzą tętno itp.
      Powodzenia
      • dorak8 co Ty piszesz! 15.12.06, 16:58
        W ciazy nie wolno czekolady! Zekolada przeciez uczula!
        Chcesz zaszkodzuc jej dzidzi?
        • tatiw Re: co Ty piszesz! 15.12.06, 17:03
          Ależ kto powiedział, że w ciąży nie można czekolady? Można ale jak wszystko w
          rozsądnych ilościach. Nadmiaru należy się wystrzegać tylko ze względu na
          możliwe zaparcia. Dopiero jak się karmi piersią to raczej nie powinno się jeść
          czekolady lub znowu robić to z dużą ostrożnością i obserwować, czy nie uczuliło
          to dzidzi.
      • delfina77 Re: Dziwne ruchy - prosze poradzcie 15.12.06, 19:30
        Jak to nie wolno czekolady w ciąży? Przecież to źródło magnezu, moja
        nienarodzona córcia uwielbia czekoladę-w rozsądnych ilościach, rzecz jasnasmile
        Może przy karmieniu piersią okaże się, że dziecko jest na to uczulone, a może
        nie - ale nie w ciąży!
        • eyes69 Dorak sciemniala... 15.12.06, 19:31
          Ona sie do tej pory pewnie nalogu czekoladowego nie moze pozbyc. smile
          A to juz dawno po porodzie. tongue_out
    • dorotka.k1 Re: Dziwne ruchy - prosze poradzcie 15.12.06, 10:58
      Na początku u mnie to było takie uczucie jakby mi po jelitach coś się
      przewalało, czułam też takie bąble, coś tak jakbym wypuszczała powietrze pod
      wodą. Najważniejsze, że w ogóle coś czujesz, choć jeszcze trudno Ci określić co.
    • mikamoris Re: Dziwne ruchy - prosze poradzcie 15.12.06, 12:49
      jezeli bardzo sie denerwujesz to jedz na izbe przyjec do jakiegokolwiek
      szpitala i popros o wysluchanie tetna plodu. to trwa zaledwie kilka minut a
      bedziesz spokojniejsza. taka wizyta zrobi cilepiej a nizeli zamartwianie.
      pamietaj masz do tego prawo. jak chcesz pogadac to napisz na mail gazetowy.
      pozdrawiam
      • draugdur Re: Dziwne ruchy - prosze poradzcie 15.12.06, 13:22
        jak mi sie Mlody wiercil to czulam-wiercenie
        jak kopal-kopanie
        jak sie przeciagal-przeciaganie

wielka mi filozofia...
        i co Ci sie obniza????lozysko???toz nawet jak sie odkleja to raczej nie czuc
        tego tylko widac efekty!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka