IP: *.* 13.02.03, 09:45
Jestem w 32 tygodniu.Mój problem to ząb w którym zrobiła się dziurka ale nie boli. Co będzie jak się zwiększy a zrobi to na pewno i zacznie boleć to nie takie pewne.Poradźcie czy iść do dentysty, czy nie urodzę na fotelu dentystycznym.Czekam na opinie.Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: aim Re: Mój ząb IP: *.* 13.02.03, 10:04
      HejJa bylam zmuszona usunac zab w poczatkach 5 miesiaca.Z tego co mowil mi lekarz to ostatni dzwonek bo 1 i 3 trymestr to niebezpieczenstwo.Wiec odczekaj te pare tygodni (ja tez jestem w 32 tyg.!), jak bedziesz myc zabki to raczej dziurka nie urosnie.Ania
      • Gość: aronka Re: Mój ząb IP: *.* 13.02.03, 10:09
        A ja bym poszła. Dziurka pewnie i tak się powiększy,ząb może zacząć boleć, a po urodzeniu dziecka będzie po prostu znacznie mniej czasu na dentystę. :( Wszystko teraz, naprawdę, potem będzie zdecydowanie trudniej. Przyznaję, że w ciąży nie zastanawiałam się, który trymestr, tylko jak trzeba było to gnałam do mojego dentysty, żeby mieć szybciej z głowy i spokój później. Pozdrawiam! :hello:
      • Gość: szkut Re: Mój ząb IP: *.* 13.02.03, 11:41
        Powiedz to ząbkowi.Mam nadzieje ze będzie się trzymał dzielnie.Cieszę się że dzięki mojemu ząbkowi znalazłam Mame w 32 tyg.Jak się czujesz, czy jesteś juz ogromna i jak tam przygotowania do przyjęcia dzidziusia.pozdrowieniaJola
    • Gość: orla Re: Mój ząb IP: *.* 13.02.03, 12:43
      Hej!Ja mam kiepskie ząbki i dentysta w ciąży wyznaczał mi wizyty co miesiąc kontrolnie, a jak trzeba było to i leczył. Ostatni raz siedziałam w ciąży na fotelu w połowie lipca, a urodziłam 2 sierpnia. A moja ginekolog stale mnie sprawdzała, czy chodzę do dentysty, bo jak mówiła, ząbki często kiepsko znoszą ciążę, a ważne jest by unikać wszelkich stanów zapalnych i ewentualnych środków przeciwbólowych. Oczywiście decyzja należy tylko do Ciebie.Pozdrawiam
    • Gość: Monique76 Re: Mój ząb IP: *.* 13.02.03, 13:03
      Oczywiście, że iść!!! i to szybciutko!!!!!!!!! Jak jesteś wrażliwa na ból to dentysta da Ci znieczulenie (można znieczulać w ciąży - pytała i dentystkę i ginekologa).Nie ma co czekać!Pozdr.Monika & Dominika (~25/02/2003)
    • Gość: sylwiakrol Re: Mój ząb IP: *.* 13.02.03, 16:47
      Wiesz co dziwię Ci się.To Ty do tej pory w ciąży jeszcze nie byłaś u dentysty?Nawet na kontroli?Tu nie chodzi o to czy się boisz czy nie,próchnica jest niebezpieczna dla dziecka.Jeżeli boisz się bólu to weź znieczulenie,jest nie szkodliwe dla dziecka.Jeżeli będziesz musiała mieć wyrwanego zęba to też się nie bój.Ja miałam wyrywanego w 38 tygodniu i na fotelu u stomatologa nie urodziłam.Wogóle nie bolało.Oczywiście miałam znieczulenie.Bolało potem w domu,ale jakoś znośnie.Obyło się bez leków,chociaż jakby co to mozna wziąść paracetamol.Także szybciutko do dentysty!Jak mała dziurka to będzie krótko trwało.
      • Gość: Nawojka Re: Mój ząb IP: *.* 13.02.03, 21:47
        Ja mam teściową dentystkę i bywam u niej mniej więcej raz w tygodniu. Zęby dokuczają mi straszliwie. Co do plombowania, to nie ma problemu, więc nie męcz się i nie zastanawiaj się zbyt długo. Gorzej z wyrywaniem, ale ponoć lepiej wyrwać niż pozwalać by rozwijała ise infekcja. Niektórzy twierdzą, że i prześiwetlać ząb w ciąż można bez problemu, bo promieniowanie jest minimalne. A tzreba tego pilnować, bo potem może być coraz gorzej (karmienie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka