Dodaj do ulubionych

USG 16 tydz.

IP: *.* 19.02.03, 11:44
Jestem w 16 tyg. i wczoraj miałam USG, z którego wynika że długośc dzidziusia od główki do kości ogonowej wynosi 83 mm. Wg mojej książki to za mało - w 14 tyg. ta długość powinna być ok 110 mm :-( Matrwię się bardzo :-( Możecie mi napisać jakie u was były wyniki mniej więcej w tym okresie ciąży?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zosia Re: USG 16 tydz. IP: *.* 19.02.03, 12:48
      Witam!Jak to mowi moj lekarz, malenstwo nie czyta ksiazek i nie wie, ze ma miec 110 mm, a nie 83 mm, bo pewnie gdzyby wiedzialo toby uroslo :) :crazy:.Po drugie z tego co widze rzadko zdarza sie, ze wiek ciazy obliczony wg. miesiaczki pokrywa sie z USG. Moze po prostu dzidzius jest mlodszy niz Ci sie wydaje. Moze to dopiero na przyklad 14 lub 15 tydzien.Pytasz jakie byly nasze wyniki. Ja akurat mialam odwrotnie, napisze Ci mam nadzieje, ze Cie to nie zdenerwuje (choc przy ostatnim USG wyszlo mi ze dzidzius jest troche za duzy i za wysoko polozony, czym sie okropnie zdenerwowalam. Widzisz tak zle tak niedobrze. To uroki bycia w ciazy, zawsze sobie znajdziemy powod do niepokoju :crazy:.Ale wracajac do wynikow, mialam robione USG 17 tygodniu i 4 dni wg. daty ostatniej miesiaczki:BPD - 45 mm co odpowiada 18 tyg. i 3 dni,HC - 134 mm TJ. 28 tyg. i 3 dni,AC - 126 mm tj. 17 tyg. i 6 dniFL - 25 mm tj. 17 tyg. i 4 dni.Srednia pomiarow - 18 tyg. i 1 dzien.Lekarz mi powiedzial, ze rzadko zdarza sie zeby wszystkie wymiary sie pokrywaly ze soba, a co dopiero z terminem miesiaczki. To po prostu maly czlowiek. Rosnie jak ma to zapisane w genach, jeden bedzie niski, inny wysoki, jeden bedzie mial dlugie nogi inny rece. Kazdy jest przeciez inny. Stad tez na koniec oblicza sie sredni pomiar. A na tym etapie sa to milimetrowe roznice i jakby bylo cos nie tak z pewnoscia lekarz by Ci to powiedzial.No tak, nie wiem czy pomoglam, ale wydaje mi sie, ze nie ma sie czym martwic. Poza tym nic nie piszesz co powiedzial lekarz. A jezeli nic nie mowil, to znaczy, ze wszystko jest OK, inaczej wyslalby Cie na jakies dodatkowe badania, albo kazal powtorzyc USG. Tak mi sie przynajmniej wydaje. Wiec uszy na bacznosc!:hello:
    • Gość: oscarek Re: USG 16 tydz. IP: *.* 19.02.03, 13:27
      Ja miałm USG w 14 tygodniu i dzidzia miała 8cm i gdzieś przeczytałam że dopiero po 5 czy 6 miesiącu dzidzia zaczyna szybciej rosnąc moim zdaniem wszystko u Ciebie w normie , ale czy lekarz nic Ci nie powiedział na ten temat ?? - Renik
      • Gość: dzidecka Re: USG 16 tydz. IP: *.* 19.02.03, 21:16
        Moja mała miała w 14tyg 7cm. Wszystko jest ok :)Pozdrowienia
        • Gość: sugar Re: USG 16 tydz. IP: *.* 19.02.03, 22:04
          A mój urodzony ponad 5 tygodni temu synek w 13 tygodniu ciąży miał 8 cm :-).md
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka