Dodaj do ulubionych

moja dzidzia nie bryka

IP: *.* 27.03.03, 18:34
czesc dziewczyny, Tak sobie czytam wasze posty, gdzie piszecie jakimi wiercipietami sa wasze malenstwa, i budzi sie we mnie niepokoj, bo moj Maks jest raczej umiarkowanie aktywny tzn.rusza sie, ale nie kopie i nie bryka zaklucajac mi sen. Czy to normalne w 23 tygodniu ciazy? Sporo przytylam, to podobno u nas rodzinne w ciazy - moze to dlatego nie czuje intensywnych ruchow dziecka? Na USG w 20 tygodniu wszystko bylo w porzadku, wiec dlaczego tak rzadko Go czuje? Od dwoch tygodni codziennie plywam i w zwiazku z tym Powinien byc chyba pobudzony? Jak myslicie? Napiszcie mi cos krzepiacego co rozwieje moje obawy. Z gory dziekuje i pozdrawiam. Aneta
Obserwuj wątek
    • Gość: 1717 Re: moja dzidzia nie bryka IP: *.* 27.03.03, 21:27
      WitajPrzede wszystkim się nie martw :-)Ja co prawda mam już moją Okruszynkę po "tej" stronie, ale prawie całą ciążę bałam się, że się mało rusza. Zdarzyło mi się nawet specjalnie pojechać do szpitala, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok i zawsze było ok. Nawet kiedy robiliśmy USG i lekarz pokazywał mi, że Maleństwo się rusza, ja często tych ruchów nie czułam (a należę raczej do tych szczupłych). Potem okazało się, że miałam BARDZO dużo wód płodowych i to prawdopodobnie one amortyzowały te delikatne uderzenia. Inna sprawa, że moja Hania okazała sie po prostu spokojnym dzieciaczkiem :-) [może Ty albo mąż macie spokojny temperament?]Ważne jest to, żeby każdego dnia odczuwać ruchy (najlepiej rano i wieczorem) i żeby nie było czegoś "innego" niż zwykle. Ja chyba nigdy nie czułam tych bolesnych kuksańców, o których czasem piszą dziewczyny. Mnie nawet lekarz powiedział, żebym odpuściła sobie liczenie tych ruchów, bo niestety w moim przypadku więcej mnie to nerwów kosztowało niż radości.Myślę więc, że nie masz się czym martwić, może po prostu będziesz miała spokojne dzieciątko :-)Ważne, żebyś te ruchy czuła codziennie i wcale nie muszą być one bardzo intensywne.Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Maleństwo i życzę żeby wszystko było OK :-)))iwonis
    • Gość: E.T. Re: moja dzidzia nie bryka IP: *.* 28.03.03, 00:08
      Ja tez do konca ciazy nie odczuwalam wybrykow mego malenstwa, nie bylo zadnych mocnych kopniec, wybrzuszen, nawet po przylozeniu reki nie moglam nic wyczuc. Ba, nawet na kontroli raz uslyszalam od lekarza, badajacego tetno dziecka, "poczulas ze wlasnie kopnelo?" a ja nic nie czulam. Moje dziecko najbardziej lubilo lezec plecami do swiata i kopalo "do srodka" i dlatego nie bylo to tak odczuwalne. Nie martw sie, grunt ze sie rusza.
    • Gość: mamamamamama Re: moja dzidzia nie bryka IP: *.* 28.03.03, 08:31
      Czwść!!Ja jestem w tej chwili w 36 tyg. ciąży i muszę przyznać,że po 20 tyg. aktywność mojej dzidzi doprowadzała mnie do płaczu!!!Miałam takie dni,że niuńcio ruszał się bez przerwy,ale bywało również tak,że przez 2-3 dni nic nie czułam.Wpadałam wtedy w panikę ,płakałam jak głupia,ale za radą koleżanek,które już przez to przechodziły starałam się nie panikować.Dzidzia jest w tym tyg. jeszcze malutka,a więc mogę cię zapewnić,że rusza się ciągle tylko te ruchy nie są przez Ciebie odczówalne.Gwarantuję Ci,że wszystko jest O.K.!!!!!!!!Trzymaj się i nie zamartwiaj się na zapas,a zobaczysz,że z każdym dniem ruchy będą intensywniejsze!!Pozdrawiam.Karolina+wiercipięta (36 tydz.) PA!!!
    • Gość: Zosia Re: moja dzidzia nie bryka IP: *.* 28.03.03, 09:23
      Mysle, ze w 23 tygodniu dzidzia jest jeszcze na tyle malutka, ze tych ruchow, az tak mocno sie nie odczuwa. Gdzies czytalam, ze najbardziej intensywne ruchy odczuwa sie miedzy 27 a 35 tygodniem (albo jakos tak :crazy:). Wowczas dziecko jest juz na tyle duze, ze wyraznie czuc jego ruchy i na tyle ma duzo miejsca, zeby dokazywac. Wiec tak na przyszlosc, zebys sie nie martwila, pod koniec ciazy jego aktywnosc rowniez spadnie, a to z tego powodu, ze po prostu bedzie miec bardzo malo miejsca.Pozdrawiam i nic sie nie martw. Skoro bylas niedawno na USG i wszystko jest w porzadku, z pewnoscia tak jest :).
    • Gość: 9304 Re: moja dzidzia nie bryka IP: *.* 28.03.03, 18:06
      Kochane e-mamusie,Bardzo dziekuje za te cenne informacje. W przeroznych publikacjech czytalam ze to nic groznego jesli nie kopie tylko sie rusza, ale ja wolalam to uslyszec od bezposrednio zainteresowanych, czyli Was. Dalej bede chodzic na basen i czekac kiedy dostane prawdziwego kopniaka od Maksa. Goraco pozdrawiam. Aneta
    • Gość: betik Re: moja dzidzia nie bryka IP: *.* 28.03.03, 18:18
      Witam ja tez jestem w 23 tygodniu i do 20 tygodnia przeżywałam katusze bo nie czułam delikatnych ruchów mojego bobaska, kiedy wreszcie sie odezwało to było to bardzo intensywne ale póżniej był spokój przez kilka dni.Teraz bobasek kopie mnie najczęściej rano po śniadaniu i wieczorem kiedy leże w łóżku czasami w ciągu dnia po jedzeniu.Jeśli chcesz sprawdzić czy sie rusza to wypij coś lub zjedz i posiedź chwile w pozycji półleżącej wtedy dzidzia na pewno się odezwie a to czy kopnie mocno czy lekko to juz chyba od niego lub niej samej zależy.Najważniejsze to się nie martwić.Ja często bawię się z bobaskiem głaszcze bruszek lub pukam do niego/niej wtedy oddaje mi kopniaczki, czasem skopie tatusia. Spróbuj może poskutkuje.Życze powodzeniaBeata i 23 tyg Bobasek (19.07)
      • anna.28 Re: moja dzidzia nie bryka 15.04.03, 19:47
        Dziewczyny, proszę Was o pomoc! Potrzebuję jej teraz, bo przez cały dzień
        słabiutko czułam ruchy, co wpędziło mnie w taką depresję, że zadzwoniłam do
        mojego lekarza i spytałam, co on na to. Kazał mi natychmiast jechać do szpitala
        sprawdzić co się dzieje, zrobić ktg. Jestem przerażona. Jestem strasznie
        przeziębiona, męża niema. Zadzwoniłam do innego lekarza, który z kolei mnie
        uspokoił i powiedział, że nie ma potrzeby nigdzie jechać, że w 23 tygodniu to
        zupełnie normalne, nawet jeżeli wcześniej czułam ruchy bardziej wyraźnie. Kogo
        słuchać?!!! Jechać do szpitala taksówką, czy wyleżeć przeziębienie i się
        uspokoić? Czuję te ruchy, ale słabo, słabiej niż zwykle. Poczekam jeszcze
        trochę, może mi coś poradzicie?
        • sylwiakrol Re: moja dzidzia nie bryka 15.04.03, 20:30
          Aniu!
          Moim zdaniem leż w domku i nigdzie nie wychodź.Najważniejsze że czujesz
          ruchy.Co z tego że są słabsze.Może dzidzia przekręciła się i kopie do środka?
          Może to jest spowodowane Twoją chorobą? Jesteś osłabiona i może to jakoś
          wpływa na dziecko.
          Także leż,nie denerwuj się i szybko wracaj do zdrowia!
          • anna.28 Re: moja dzidzia nie bryka 15.04.03, 20:43
            Dzięki Sylwia. Teraz poczułam trochę więcej ruchów, tyle, że ciągle słabych.
            Jestem dziś kłębkiem nerwów. Powinnam leżeć i spać, a nie mogę i siedzę w
            internecie sprawdzając wszystko na ten temat. Nie potrafię sobie wytłumaczyć,
            że nie powinnam się denerwować. Dzięki za list.
            • marzena282 Re: moja dzidzia nie bryka 16.04.03, 12:35
              Aniu nie martw sie ja jestem w 24 tyg,jednego dnia dzidzius bardzo kopie a
              innego jest spokojny.Jesteśmy chyba troszke na tym punktcie
              przewrazliwione ,bo ja tez tak reaguje jak ty.Jak mniej kopie to ciągle o tym
              myślę,ale to chyba tak juz jest z nami mamusiami.Powodzenia i zdrówka życzę.
              • silije.amj Re: moja dzidzia nie bryka 16.04.03, 14:26
                Po tym jak w 6 miesiącu ciąży przeżyłam mały wypadek (obcięcie palca maszynką i
                przyszywanie na pogotowiu) moja dzidzia nie poruszyła się przez całą dobę.
                Wszystko było w porządku, tylko tak bardzo się przestraszyła. Jeśli ty mocno
                sie denerwujesz twoje dziecko może być mniej aktywne z niepokoju? Pozwól sobie
                na wielkie słodkie odprężenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka