Dodaj do ulubionych

odstawiam duphaston

17.01.07, 09:34
witam, jestem w upragnionej ciąży.Niemal od początku lekarka zapisala mi
duphaston (3x1tabl) ze względu na poronienie zagrażające. Teraz jet juz ok, i
nadszedl czas zeby wycofać ten lek. Pani doktor kazała mi zmniejszyć dawkę o
połowę, czyli 1/2 tabl 3 razy dziennie.Dziewczyny czy miałyście jakies
doswiadczenia z odstawieniem duphastonu ok. 20 tc?Martwie się o mojego synka
po prostu...proszę o odpowiedż
Obserwuj wątek
    • ninaa5 Re: odstawiam duphaston 17.01.07, 10:43
      chyba lekarz wie co robi- nie oczekuj że ktoś ci "doradzi". Skoro martwisz się
      o dziecko to rób jak zaleca lekarz.
      • doral2 Re: odstawiam duphaston 17.01.07, 10:45
        lekarz ma większe doświadczenie od dziewczyn na forum...uwierz w to...inaczej
        nikt by nie chodził do lekarza tylko leczył się na forum...
      • edzia.79 Re: odstawiam duphaston 21.01.07, 11:56
        ja tez wlasnie w tym tygodniu odstawilam duphaston.bralam 2*1 ipowoli zmniejszalam dawke.jestem w 15tc.lekarz kazal odstawiac od 12 tc jak rozwinie sie lozysko.tak samo sie martwie bo jednak z duphastonem czulam sie bezpieczniej.trzymam kciuki
    • eyes69 A o jakie konkretnie doswiadczenia Ci chodzi? 17.01.07, 10:47
      O to, czy po odstawieniu duphastonu cos sie zaczelo nagle dziac?
      Poronienie to nie choroba - jesli ma sie stac, to i tak sie stanie, a duphaston
      nie pomoze.

Moje doswiadczenie z odstawieniem duphastonu jest takie samo, jak z
      odstawieniem syropu na kaszel.
      No kiedys trzeba bylo to zrobic, to zrobilam.
      • mynia0 Re: A o jakie konkretnie doswiadczenia Ci chodzi? 17.01.07, 11:16
        a nie gadaj bzdur - zależy jaka jest przyczyna poronienia i czasem kuracja
        hormonalna jest niezbędna do utrzymania ciąży. fakt, ze czasem nic się nie da
        zrobić, ale nie uogólniaj. poza tym - duphaston ma tez działanie rozkurczowe i
        jak sie pojawiają bóle czy twardnienie macicy, bierze sie go do końca ciazy.

a do autorki - jak ci lekarz kazał odstawiać - to odstawiaj. łożysko juz
        pracuje, więc nie masz się czego obawiać. lekarz słusznie postępuje, że każe
        odstawić delikatnie, zmniejszając dawkę. też tak zmniejszałam, aż wreszcie
        przestałam brac. dziecko urodziło się po terminie.
        • eyes69 Re: A o jakie konkretnie doswiadczenia Ci chodzi? 17.01.07, 11:20
          Wiesz...
          Podobno duphaston jesli juz, to podtrzymuje ciaze, ktora sia prawidlowo rozwija.
          Inni twierdza, ze to nie lek i ma jedynie dzialac na psychike.
          • magducha78 Re: A o jakie konkretnie doswiadczenia Ci chodzi? 17.01.07, 15:08
            duphaston uzupelnia braki progesteronu koniecznego do utrzymania ciąży. i to
            prawda, że jezeli ciaza jest prawidlowa to pomaga, ale to raczej chyba dotyczy
            I trymestru a tu mamy do czynienia z 20tc.
    • ominika Sylwia, 17.01.07, 15:44
      ja tez brałam duphaston 3x1 tbl. Zaczełam odstawiać stopniowo - najpierw przez
      dwa tygodnie zrezygnowałam z dawki popołudniowej, po kolejnych dwóch przeszłam
      na jedna tabletkę. I tak dwa tygodnie na 1 tbl. Teraz - na poczatku 23 tyg.
      odsatwiłam juz zupełnie. Nic sie złego nie dzieje. Jesli Twoja gin zaleciła Ci
      zmniejszanie dawki o 1/2 tbl z kazdej dawki - napewno wie co robi. Zaufaj jej.
      Rozumiem Twoje obawy, bo ja też z niepwnoscia rezygnowałam z kolejnych dawek
      bojąc sie o mojego synka. Ale jest dobrze. Pozdrawiam ciepło,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka