Dodaj do ulubionych

ból pleców

12.04.03, 14:18
Jestem w 33 tygodniu ciąży i od jakiegoś czasu bardzo bolą mnie plecy. Wiem,
że moje ciało jest teraz obciążone, przytyłam ok. 14 kg, boję się, ze ból
będzie się nasilał. Jeszcze przeciez nabiorę wagi. Napiszcie mi czy tez
miałyście lub macie takie problemy i jak sobie z tym radzicie.

Jagoda
Obserwuj wątek
    • sowa_hu_hu Re: ból pleców 12.04.03, 14:43
      cześć! ja jestem w tym momencie w 36 tyg. i plecy bolą mnie już od jakiegoś
      czasu... przytyłam 18 kg ale przedewszystki mam pokrzywiony kręgosłup w dwóch
      miejscach sad więc boli i kręgosłup i mięśnie wokół niego...
      w 2 trymestrze smarowałam sie zaledwie kilka razy maścią którą przepisał mi
      lekarz ale nie wiele to dało ( w III trym. nie wolno jej stosować )
      najlepszą pozycją dla mnie jest leżenie.... jak troche posiedze albo
      pochodze , bądź zrobie minimalny wysiłek wiem że nie prześpie nocy sad
      boli - i to bardzo!!!
      jedyne co troszke pomaga to masaż w wykonaniu mojego Miśka smile
      a najlepiej jak po prostu leże...
      niestety musimy to znieść...

pozdrowionka i wytrwałości!!!

pacia i bobo
    • gemma.v Re: ból pleców 12.04.03, 14:45
      Hej smile
      Chyba każdą kobietę w ciąży bolą plecy, chociaż to pewnie marne pocieszenie...
      Bolą po pierwsze dlatego, że na cały organizm działa progesteron, który
      rozluźnia m.in. cośtam pomiędzy kręgami wink - nie pamiętam niestety co (i gdzie
      o tym czytałam). Po drugie, plecy bolą właśnie z powodu dodatkowego obciążenia,
      jakie muszą znosić. Dokucza to zwłaszcza wtedy, kiedy ma się jakieś lekkie
      skrzywienie kręgosłupa - obciążenia źle się rozkładają i plecy bolą.
      Mi pomagały i nadal pomagają masaże mojego męża. smile Trzeba się położyć (w ciąży
      rzecz jasna na boku), a jakaś życzliwa dusza musi umiejętnie naciskając masować
      palcami plecy (ważne, żeby naciskać obok kręgosłupa, z dwóch stron, ale nie
      przyciskać samego kręgosłupa - jedzie się tak z góry na dół, jak coś strzeli,
      to tym lepiej wink). Polecam zwłaszcza przed snem - z tak "wyprostowanym"
      kręgosłupem i rozluźnionymi mięśniami zauważalnie lepiej się wypoczywa,
      przynajmniej mi.
      Pociesz się, że to już niedługo - w końcu za jakieś niecałe dwa miesiące
      urodzisz (wtedy plecy zaczną boleć z powodu dźwigania dziecka wink).
      POzdrawiam smile
      gemma
      • natula1 Re: ból pleców 12.04.03, 15:04
        czesc
        a nie slyszalyscie nic o takich specjalnych majtkach dla ciezarnych. Wygladaja
        tak, ze jest wszyty w nich gruby elastyczny bandaz, ktory podtrzymuje bruch od
        dolu (dobry jest rownierz dla profilaktyki rozstepow) i rozrpowadza ciezar
        brzucha rownomiernie po plecach. Ja taki mam i nie mam problemow (34 tydzien i
        16 kg). A jakos nie mialam tego "urzadzenia" na sobie, to trudno mi bylo nawet
        siedziec dluzej (w kosciele bylam). Pozdrawiam.
    • lolinka2 Re: ból pleców 12.04.03, 23:21
      Ja będąc w ciąży kontaktowałam się często z panią mgr rehabilitacji i to ona mi
      doradziła robienie masażu min. 2 razy dziennie (zatrudnij męża). Polega to na
      przesuwaniu dłońmi wzdłuż kręgosłupa dość mocno naciskając, a w miejscu, gdzie
      czujesz ból, należy mocno ucisnąć dwoma kciukami symetrycznie po obu stronach
      kręgosłupa (tak żeby tylko kręgosłup dzielił oba kciuki od siebie). Później
      wałkuje się skórę najpierw na kręgosłupie i taki wałeczek przesuwa od dołu do
      góry później odwrotnie, następnie to samo po obu bokach pleców. Jeśli ból
      stanie się nie do zniesienia w trakcie masażu ( a prawie gwarantuję, że tak
      będzie, bo te obolałe miejsca dają wtedy mocno znać o sobie) należy się
      zatrzymać i przytrzymać ten wałeczek skóry przez chwilę w jednym miejscu. Daje
      ulgę na parę godzin, potem po prostu powtarzałam zabieg. Powodzenia. Karolina
    • doska76 Re: ból pleców 16.04.03, 00:41
      hejka,
      ja już jestem prawie 5 m-cy po ciąży, ale też miałam takie bóle. U mnie okazało
      się że powiększyła mi się nerka i to ona bolała, więc masaże nie były
      najlepszym rozwiązaniem, niestety sad(
      Podczas najbliższego USG poproś lekarza, żeby Ci rzucił okiem na nerkę, bo
      nigdy nie wiadomo. Dostałam jakieś tabletki (już nie pamiętam jakie) i po dwóch
      dniach przeszło.

Trzymajcie się

Dośka i Nataszka
    • malwina18 Re: ból pleców 24.04.03, 09:43
      Cześć,
      za kilka dni urodzę córeczką, plecy w całej ciąży bolały mnie tylko raz - jak
      przytachałam do domu zakupy (może niebyt ciężkie ale zwawsze). Poza tym
      chodziłam (od 5 -tego miesiąca) na aerobic dla ciężarnych i było spoko.
    • magda6811 Re: ból pleców 24.04.03, 11:27
      Droga Jagodo - jakże Ci zazdroszczę - plecy będą Cie bolały najwyżej jeszcze
      przez 7 tygodni. Jestem w 21 tyg. i od 7 tygodni cierpię na tak zwaną "rwę
      kulszową" - to też efekt skrzywiongo kręgosłupa. Przeszłam już przez wszystko -
      masaże, akupunktura, kręgarz - raz jest lepiej, raz gorzej. To chyba "ryzyko
      zawodowe" w ciąży. Leż jak najwięcej a jeśli lekarz C pozwoli - bardzo pomaga
      basen, pozdrawiam - Magda
      • ttpib Re: ból pleców 26.04.03, 17:21
        Droga Magdo,
        tez jestem w 21 tygodniu i chce sobie z Toba nawiazac kontakt.Na kiedy masz
        termin? Moje sloneczko ma przyjsc na swiat 2 wrzesnia.Obecnie przebywam w
        Niemczech i nie mam za bardzo z kim pogadac o moim brzuszku.
        Odezwij sie koniecznie

Margo
        • magda6811 Re: ból pleców 26.04.03, 20:14
          Cześć Margo, mój termin to 5 września (tak wyliczono w klinice w Essen na
          podstawie USG wysłanego tam razem z krwią - potrójny test PAPA) a mój lekarz
          metodą tradycyjną podał 9 września. Marzę żeby już był sierpień. Ciężko mi
          idzie tym razem - oprócz "rwy kulszowej" dręczą mnie skurcze Braxtona-Hicksa i
          dlatego teraz biorę Fenoterol. Dobrze, że wreszcie przyszła wiosna, dni
          dłuższe to i myśli jaśniejsze. Zastanawiam się jak możemy nawiązać kontakt -
          czy tu podaje się (?) jakieś prywatne e-mail'e??? Od niedawna korzystam z tego
          Forum i jest to rzeczywiście prawdziwe dobrodziejstwo - wielkie wsparcie i
          pocieszenie we wszystkich obawach i smutkach. Pozdrawiam Cie Margo i wszystkie
          inne dziewczyny, Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka