01.02.07, 12:59
Pierwsze Usg miałam robione w 12tc według ostatniej miesiączki i według
lekarza.Robiła je na zwykłej aparaturze Teraz jednak zdecydowałam się na to
trójwymiarowe obecnie jestem w 20tc.Czy jest ono lepsze od normalnego?
Czemu lekarze podaja czasami rózne daty porodu? Inne z miesiączki a inne z
Usg.Która data jest bardziej pewniejsza?
Obserwuj wątek
    • dickerchen1 Re: USG 01.02.07, 13:34
      NA USG TROJWYMIAROWYM PODOBNO MOZNA WIECEJ I DOKLADNIEJ ZOBACZYC,
      I DATA PORODU WG USG JEST PODAWANA NA PODSTAWIE WIELKOSCI PLODU
    • dickerchen1 Re: USG 01.02.07, 14:13

• edit38 Re: USG 01.02.07, 14:47
      Wg mnie USG trójwymiarowe wcale nie jest lepsze tylko po prostu wszystko troche
      dokładniej widać. A co do różnicy w terminach to dlatego one występują że mamy w
      różnym czasie owulacjie więc nie u każdej z nas w tym samym dniu cyklu zachodzi
      do zapłodnienia a na usg wiek ocenia się po wielkości płodu a że nie wszystkie
      dzieci rosną w tym samym tempie to ten termin też nie jest na 100%
      • karciak Re: USG 01.02.07, 15:13
        ja też chciałam usg 3D ale lekarz mi tego odradził, dla nich ważniejsze są
        przekroje i pomiary z normalmedo usg, a tak jak mi tłumaczył to 3D robi sie ok
        30 minut, apotem nakładane są trójwymiary i obrabiany odraz często jednak nie
        wychodzi on super. Napewno na 3 D lepiej widać dzidzię ale nic poza tym...
        pozdrowieni karola
    • ewcia1980 Re: USG 01.02.07, 15:22
      ja na USG 3D byłam własnie ok 20tc.
      nie jest prawda, ze jest ono lepsze od 2D.
      jest tylko bajerem, na którym lepiej widac dziecko. tak dla przyjemnośc
      rodziców.
      wszystkie pomiary robione były i tak na USG 2D

data z USG jest podawana na podstawie pomiarów płodu i dlatego czasami moze sie
      ona róznic od daty wg OM.
      najbardziej wiarygodna jest data podana z USG wykonanym przed 12 tc.
      pózniej te daty moga byc coraz bardziej rozbieżne.

pozdrawiam
      Ewelina
    • twojginekolog Re: USG 01.02.07, 22:45
      USG 3D jest to jedynie opcja. WIele lekarzy wg mojej orientqcji niestety
      znaczna wiekszosc tlumaczy pacjentkom, ze najwazniejszy jest aparat, najlepeij
      super 3D lub 4D, niestety nie jest to prawda, a w duzej czesci jest to tak jak
      w kabarecie o zupce chińskiej "chwyt marketingowy", i odwroceniem rzeczywistego
      znaczenia diagnostyki usg. Wynika to niestety z dosc niskiej kwalifikacji
      lekarzy wykonujacych usg. Opcja trójwymiarowa, poza tym, że można zobaczyc
      ladne zdjecia powierzchniowe np buziaka, dloni, ( ale to tez nie zawsze -
      zalezy od warunkow) może byc wykorzystywana do dokladniejszej oceny plodu. Sa
      obecnie dostepne nowe techniki zapisu obrazu plodu w postaci trójwymiarowej
      bryly i dzieki nim mozna plod ogladnac dokladniej, ale jest to czasochlonne, i
      stosowane głownie ( ale nie tylko ) w znacznie rozszerzonej diagnostyce wad
      serca plodu, ale jest jeszcze kilka ale, opcje te sa baaaardzo drogie, a osob
      umiejacych je wykorzystac w polsce we wrzesniu 2006 roku, czyli pol roku temu
      bylo PIEC (w tym moze trzy rzeczywiscie dobrze), ale tych technik nie ma
      potrzeby stosowac w przypadku prawidłowego obrazu 2D w 20tc. Cala diagnostyka
      ulstrasonograficzna w 20 tygodniu ciazy wykonywana jest w obrazie 2D i malo
      tego wystarczy sredniej jakosci aparat USG dla wprawnego ultrasonografisty zeby
      zrobil to badanie porzadnie!! Zreszta najlepiej zapytaj swojego
      ultrasonografiste czy posiada certyfikat umiejetnosci. Szczególnie Polskiego
      Towarzystwa Ultrasonograficznego jest bardzo trudno uzyskac, trzeba zdawac
      oprocz testow, egzamin praktyczny i uczestniczyc w kursach ( ale uwaga nalezy
      odnawiac go co 5 lat, wiec zapytaj kiedy go uzyskal, i czy odnawial). lub Fetal
      Medicine Foundation (FMF), równiez trzeba zdawac praktyczny, teoretyczny i
      wykazywac sie umiejetnosciami, i malo tego trzeba go co roku odnawiac!!
      przestawiajac audyt i odpowiednio dokumetowac soja prace ( dlatego np
      (certyfikat przeziernosci karkowej ma tylko 30 osob w Polsce, a robia wszyscy).
      Natomiast jest jeszcze certyfikat sekcji usg POlskiego Towarzystwa
      Ginekologicznego, ale jego dostaje sie za obecnosc na trzech szkoleniach, i nic
      sie nie zdaje ani egzaminu teoretycznego ani praktycznego, wiec zasadniczo nie
      jest odzwierciedleniem umiejetnosci. Troche sie rozpisalem, ale wnioski sa
      takie Znajdz dobrego ultrasonografite, i niech Ci zrobi porzadne badanie, i
      wcale nie musi to byc suuper aparat 4D. Daty porodu wg usg wylicza sie z
      pomiarow plodu, i sluza do tego aby zorientowac sie o charakterze wzrostu
      wewnatrzmacicznego plodu, w stosunku do ustalonego wieku wg ostatniej
      miesiaczki. Najpewniej ten wiek wyliczony z usg bedzie za kazdym razem nieco
      inny!! Jezeli podczas badania USG w I trymestrze lekarz nie zmieni Ci daty
      porodu ze względu na widoczna rozbieznosc wielkosci plodu w usg a wielkoscia
      wynikajaca z ostatniej miesiaczki, to data obowiazujaca do konca ciazy jest
      termin porodu wynikajacy z daty ostatniej miesiaczki. Pzdr
    • melka_x Re: USG 02.02.07, 09:30
      Kwestia jaki aparat do USG jest demonizowana, najważniejszy jest człowiek
      robiący badanie, to czy umie prawidłowo odczytać uzyskany obraz. Najwięcej
      przeoczeń to nie wynik słabych aparatów, ale słabych umiejętności czytającego.
      Znajdź dobrego specjalistę, to podstawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka