asiulek271 06.02.07, 22:27 witajcie, pytanie,jestem w 3miesiacu ciazy,przed ciaza chodzilam regularnie na saune,maksymalnie 10min,ale teraz nie wiem,czy to nie jest szkodliwe, co mi mozecie doradzic asia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: sauna 06.02.07, 22:30 Nie powinnaś korzystac z sauny,ponieważ hipertermia źle wpływa na dziecko ew.wady oraz bywają skołonności do omdleń(inaczej zaczyna pracować ukł.krążenia) Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
atena2006 Re: sauna - NIE 07.02.07, 05:02 Korzystanie z sauny w ciazy jest przeciwskazane. Moze dojsc do omdlen, odwodnienia, a takze do powstania zylakow nadmiernie obciazanych zyl. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb odpowiedź nie jest szybka i prosta... 07.02.07, 12:32 ani na sto procent tak, ani nie... Wiele zależy od różnych indywidualnych uwarunkowań. Wystarczy wspomnieć o ieszkankach skandynawskich kraów, które regularnie w cąży w saunach bywająi zdarza się, że i w saunie rodzą... Zależy od stanu zdrowia, przyzwyczajenia do sauny na codzien przed ciążą, warunków w samej saunie... Proponuję żebyś zajrzala do tego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=31057869&v=2&s=0 przy okazji, raczej nie orzystaj z infrared na podczerwien, bo ta gęboko podnosi temperature ciała. Typowa sauna już nie... Ale o szczegółach we wspomnianym wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_x Re: odpowiedź nie jest szybka i prosta... 07.02.07, 13:02 Ja też przed ciążą regularnie chodziłam na saunę i chociaż teraz bardzo mi tego brakuje to zrezygnowałam. W książkach medycznych piszą że hipertermia zwieksza ryzyko wad wrodzonych, więc po co ryzykować? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: odpowiedź nie jest szybka i prosta... 07.02.07, 14:41 > W książkach medycznych piszą że hipertermia zwieksza > ryzyko wad wrodzonych, więc po co ryzykować hipertermia to znaczący wzrost temperatury całego ciała. Sauna nie podnosi temperatury ciala, a jedynie skory (w przypadku sauny na podczerwień wzrost temperatury sięga glębiej, do 4 cm w głąb, w przypadku tradycyjnej tylko powierzchniowo). Wynikiem jest pocenie. Ale jak zapewne pamiętasz, ludzie nie są zmiennocieplni i wzrost temperatury otoczeia nie powoduje wzrostu temperatury krwi, a dalej ciała, a w wyniku tego hipotermii. To nie jest to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
agaw00 Re: sauna 07.02.07, 13:04 sauna tak samo jak solarium moze prowadzic do poronienia z powodu zbyt wysokiej temperatury do omdlen takze. z reszta w ciązy nie wskazane jest kapnie sie w wannie w bardzo ciepłej wodzie wiec sauna to juz jest masakra. szczerze odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
flanelka.5 Re: sauna 23.08.16, 20:01 Cześć, chciałabym podbić temat. Dostałam niedawno bon podarunkowy który zamierzałam wykorzystać na limfodrenaż i saune na podczerwień - aż 12 sesji. Teraz okazało się, że jestem w ciąży tj. jakiś 3 tydzień dopiero. Czy to oznacza, że muszę zrezygnować? Znalazłam taki artykuł - dotyczy on jednak sauny jako takiej a nie na podczerwień, w gabinecie powiedzieli mi oczywiście, że nie mogę korzystać saunal.pl/czy-kobieta-w-ciazy-moze-korzystac-z-sauny/ Obawiam się tylko, że ten artykuł to coś jakby rekomendacja producenta odkurzacza, żeby kupować odkurzacze Co myślicie? widział ktoś jakieś badania (np. Pubmed) w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
flanelka.5 Re: sauna 23.08.16, 20:50 Ok już sobie mogę sama odpowiedzieć znalazłam badania www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21951023 "One potential area of concern is sauna use in early pregnancy because of evidence suggesting that hyperthermia might be teratogenic" Odpowiedz Link Zgłoś
katikaro Re: sauna 24.08.16, 17:38 Ja korzystałam w pierwszej ciąży, oczywiście z umiarem, sporo na ten temat wcześniej czytałam, i gdy ciąża nie jest zagrożona to sauna nie stanowi problemu. W zasadzie to do samego końca chodziłam na saunę i basen, maluch urodził się zdrowy, ma 4 lata i często już razem chodzimy na saunę lubi to. Teraz jestem w drugiej ciąży i również odwiedzam saunę. Odpowiedz Link Zgłoś