Dodaj do ulubionych

o cc raz jeszcze - pytanie

08.02.07, 12:41
Witajcie, mam pytanie do dziewczyn, które mają ten zbieg za sobą, chyba
nigdzie o tym nie wyczytałam, a troszkę mnie interesuje. Mam mieć cc (ze
wskazań medycznych) i tak sie zastanawiam czy po zabiegu zakładane są dreny.
Miałam jedną operację w życiu i pamiętam, że nic nie było tak uciażliwe jak
plączące się sondy i te butelki, które nosiło się w kieszeniach kiedy chciało
się zrobić dwa kroki od łóżka uncertain Jak to jest? Będę wdzieczna za odpowiedź.
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • minerwamcg Re: o cc raz jeszcze - pytanie 08.02.07, 12:44
      Nie miałam jeszcze cc (aczkolwiek będę mieć), ale dużą operację jamy brzusznej
      (wycięcie mięśniaka). I zero drenów... Ale może po cc jest inaczej?
      • moonikaa7 Re: o cc raz jeszcze - pytanie 14.02.07, 20:39
        Bez obaw, nie ma zadnych drenów ani innych dziwnych rzeczy, tylko rana i nic
        więcej.Wszystko jest opuchnęte, widoczne są zasinienia(nawet silne) ale to
        znika nie martw się.A zdjęcie szwów trwa sekundę, lekarz wyciąga jednym ruchem
        nitkę, zero bólu,naprawdę nic nie boli.Nawet nie zauwazysz a bedzie już po
        wszystkim.Pozdrawiam
    • ola19733 Re: o cc raz jeszcze - pytanie 08.02.07, 12:45
      nie wiem dlaczego zaznaczasz, że cc ze wskazań medycznych.... boisz się głupich
      komentarzy ?

odpowiadając na pytanie - nie zakładaja żadnych drenów
      • pioszka Re: o cc raz jeszcze - pytanie 08.02.07, 12:57
        Dzięki za odpowiedź smile Baaaardzo mnie to cieszy smile
        A propos Twojego pytania: nie boję sie komentarzy,bo mnie one ni ziębią ni
        grzeją, zależało mi po prostu na konkretnej odpowiedzi na konkretne pytanie,
        dlatego też chciałam od razu uciąć wszelkie złośliwości. Pomoc uzyskałam, o to
        mi tylko chodziło smile
    • mama_amelii Re: o cc raz jeszcze - pytanie 08.02.07, 13:04
      Ja leżałam przez 24 godz. z cewnikiem oraz cały czas dostawałam kroplówki.Po 24 godz.wstajesz i jesteś odłączona od wszystkiego.Pozdrawiam.
    • masumi2006 Re: o cc raz jeszcze - pytanie 08.02.07, 13:05
      Drenów nie ma,ale jest za to ugniatanie brzucha,bleee i boli bardzo.Nie wiem co
      gorsze czy to ugniatanie czy dreny.
    • ywonkaa Re: o cc raz jeszcze - pytanie 08.02.07, 13:22
      Miałam dwie cessarki. Podczas jednej drenów nie miałam, przy drugiej miałam. Gdy
      jest jakieś sączenie w brzuchu jak szyją ranę to zakładają.
      • pioszka Re: o cc raz jeszcze - pytanie 08.02.07, 13:26
        Aha, czyli jak zwykle wszystko zależy od indywidualnego przypadku, ale cieszę
        się, że przynajmniej nie jest to regułą. Dziękuję Wam, dziewczyny smile
    • deela po cc powinno sie lezec 08.02.07, 13:50
      onoc bo z tego co czytalam roznie bywa
      ja lezalam 30 h pod kroplowkami i z cewnikiema potem wszystko mi odlaczyli i
      smigalam bez niczego
      • olakopytko Re: po cc powinno sie lezec 08.02.07, 14:32
        Ja miałam dren. Ale nie był to jakiś koszmar. Gorzej że po ściągnięciu szwów,
        trzy mi się rozeszły.. i miałam zakładane na nowo.. dren to było nic.. ale to
        szycie śrenia przyjemnosc.. smilepo cc musialam wstac po 12 godzinach, doszlam az
        do... krzesla kolo łóżka smileale i tak byłam baaaaardzo szczęśliwa bo miałam
        dzidzię i panie w szpitalu byly na prawde bardzo miłe smile
      • kadewu1 Re: po cc powinno sie lezec 09.02.07, 22:34
        Az tyle? Ja rok temu 8 h leżałam w św. Zofii.
        K
    • limes1 Re: o cc raz jeszcze - pytanie 08.02.07, 14:36
      Nic o żadnych drenach nie wiem. Jedyne, co miałam, to cewnik i kroplówki,
      których szczególnie uciążliwie nie odczuwałam. W szpitalu poproś przed wypisem
      położną, żeby ci skróciła nić, która będzie wystawać z brzucha. Mne straszliwie
      swędziało, nić haczyła o ubranie; skróciła nitkę znajoma - też położna. O
      drenach zapomnij.
    • maadam Re: o cc raz jeszcze - pytanie 08.02.07, 14:50
      Mialam cc w 2001. Pamietam, ze po kilkunastu godzinach pozwolili mi wstac i
      wtedy zorietnowalam sie, ze mam rureczke z woreczkiem na mocz. Ale o ile dobrze
      pamietam zaraz mi ja zdjeli i wyslali do toaletysmile)) A moze dzien
      pozniej...Pierwsze 3 dni sa dosc trudne, jak boli pros o czopki przeciwbolowe.
      Po 3 dniach poczujesz sie lepiej i zaczniesz dopytywac sie lekarzy kiedy mozesz
      isc do domusmile)) Ja zaczelam sie malowac, krecic wlosy , "wspollokatorka"
      pilnowala dziecka gdy poszlam na spacer korytarzem (trzeba chodzic).Raz
      przesadzilysmy z makijazem i lekarz na obchodzie myslal, ze mamy goraczkesmile))
    • misia0000 Re: o cc raz jeszcze - pytanie 08.02.07, 19:09
      Ja miałam dren. Po cc leżałam plackiem przez cztery dni, dren i buteleczka, do
      której spływało z drenu, leżały obok mnie....Na szczęście dren wyciągnięto mi w
      trzeciej dobie po operacji. Jedne mają po cc dren, inne nie - na osiem cesarek
      podczas mojego pobytu na oddziale, było pół na pół. Cztery śmigały
      bez "okablowania", trzy z drenami (ja jedna plus mój dren leżelismy jak
      kłody...)
    • karola1008 Re: o cc raz jeszcze - pytanie 08.02.07, 19:38
      Mialam cc 19.01.07. Żadnych drenów, tylko cewnik i kroplówka. Da się wytrzymać.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • ela_anna Re: o cc raz jeszcze - pytanie 09.02.07, 00:43
      ten dren to redon o ile dobrze pamietam,.moze byc uzyty lub nie,zalezy od
      operatora .Jesli jest, to lepiej dla pacjenta ,bo oczyszcze sie wnetrze,jesli
      nie ma czasami zdażaja sie problemy...To tak w skrocie...
    • wojtaszek11 Re: o cc raz jeszcze - pytanie 09.02.07, 10:53
      Ja miałam cc w 2005r. przez dobe leżałam plackeim a potem musiałam duzo
      chodzić. Przez 2 dni miałam cewnik i dren, ale nie jest to szczególnie
      uciążliwe tylko trzeba pamietać o tych rurkach. Ale najważniejsza jest dzidzia
      tak że o wszystkim innym szybko zapomnisz. A jak boli to proś o środek
      przeciwbólowy.
    • lorenza_pellegrini Re: o cc raz jeszcze - pytanie 09.02.07, 10:58
      Ja miałam dren po cc. Podczas operacji przecięli mi duże naczynie i straciłam
      sporo krwi, musieli założyć dren. Koleżanka z pokoju żadego drenu nie miała, z
      czego wnoszę, że to indywidualna sprawa - jak jest jakieś krwawienie wewnętrzne
      to zakładają dren. Najgorzej ze wszystkich zabiegów po cc wspominam wyciąganie
      drena właśnie - jakby mi ktoś flaki pruł... Okropne...
    • meeg23 Re: o cc raz jeszcze - pytanie 09.02.07, 13:21
      hej ja mialam ciecie cesarskie juz 2 razy teraz znow jestem w ciazy i tez bede
      miala cc nie mialam zadnych drenow ani nawet cewnika tylko na czas zabiegu a
      potem zdjeli mysle ze to zalezy od tego jaklie znieczulenie bedziesz miala ja
      mialam 2 w znieczuleniu ogulnym czyli narkoza a przy znieczuleniu do kregoslupa
      trzeba lezec 12 godz i miec cewnik bo sie nic nie czuje od pasa w dol. ja
      jestem zadowolona z narkozy choc potem kroplowki trzeba przyjmowac to i tak
      jest ok. bo moglam miec malenstwo przy sobie juz po 2 godz. pozdrawiam
    • szyszka001 Re: o cc raz jeszcze - pytanie 09.02.07, 13:36
      Ja miałam cesarkę 2 lata temu. Była nieplanowana. Po 24 godzinach męczarni
      stwierdzono dysproporcję główkowo-miednicową i mnie pocięto. Byłam już tak
      wykończona, że niewiele pamiętam. Znieczulono mnie zewnątrzoponowo, nic nie
      bolało ale czułam jak wyciągają ze mnie dziecko. Taki szok, że jak mi pokazano
      synka to odjechałam - czyt. zemdlałam smile)) Ocknęłam się już po zszyciu. Godzinkę
      później karmiłam małego, choć nie obyło się bez problemów (źle ssał). Po 24
      godzinach kazano mi wstać. Ruszać to nie bardzo się mogłam jeszcze przez pare
      dni. Pobyt w szpitalu - 8 dni - wspominam jako koszmar. Synek miał żółtaczkę
      niemowlęcą i ciągle go naświetlali. Był wprawdzie cały czas ze mna na sali, ale
      większość czasu spędzał w inkubatorze. Ocecnie jestem w 37 tygodniu ciąży.
      Córeczka jest dość spora, więc za tydzień mam konsultację w szpitalu i dowiem
      się czy tym razem będzie planowana cesarka czy nie.
    • dzef Re: o cc raz jeszcze - pytanie 09.02.07, 16:37
      Leżałam ponad 30 godzin z cewnikiem i kroplówką. Pozdrawiam
      • doral2 Re: o cc raz jeszcze - pytanie 09.02.07, 17:13
        nie miałam drenów, cewników...kroplówka tak, dieta trzy dni tak...
        • pioszka Re: o cc raz jeszcze - pytanie 09.02.07, 17:28
          Dziekuje za wszystkie odpwiedzi, teraz zostało mi tylko czekać. Pozdrawiam i
          życzę Wam wszystkim dużo sił i zdrówka dla Waszych dzieciaczków smile
          • doral2 Re: o cc raz jeszcze - pytanie 09.02.07, 18:28
            nie martw się, będzie dobrze, tysiące kobiet codzinnie ma cc...nie ty pierwsza,
            nie ty ostatnia, będzie dobrze, grunt to pozytywne nastawienia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka