benifka 08.02.07, 13:15 Czy mogę wziąć APAP na ból głowy?Dziś mam 13 tc.Nie mogę sobie poradzić z tym bólem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingapol Re: Apap 08.02.07, 13:18 mi ginekolog pozwaliła na branie apapu i nospy, ale przyznam, że probuję jak tylko mogę powstrzymac się od leków Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Apap 08.02.07, 13:21 apap mozna, ale rozsadnie najwyzej jedna tabletke. ale srobuj wytrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
arc-en-ciel Re: Apap 08.02.07, 13:25 tylko kurcze czasem sie nie da wytrzymac, mnie bole glowy wymeczyly strasznie w ciazy i bralam apap, lekarz mi pozwolil oczywiscoie, kiedy mozna wytrzymac ok, ale kiedy pozostaje juz tylko plakac z bolu, ten apap mozna wziac mysle Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 możesz 11.02.07, 14:07 apap, paracetamol sa w ciąży dozwolone; ja brałam Odpowiedz Link Zgłoś
benifka Re: Apap 08.02.07, 13:26 Do tej pory nic nie brałam i planuję całą ciążę bez leków,alkoholu itd,może okłady z lodu mi pomogą ... Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Apap 08.02.07, 13:57 Powiem tak, jeżeli bedzie bardzo mocno bolało, to weź. Więcej szkody dziecku i sobie narobisz na silę zmagając się z bolem, nż biorąc rzadko 1 tabletkę. Ciąża to nie jest test na wytrzymałość z bólu. Bardziej zaszkodzić może własnie próba wytrzymania silnych boli niż sporadycznie zażyta łagodna tabletka... Odpowiedz Link Zgłoś
maadam Re: Apap 08.02.07, 14:14 Zgadzam sie. Miewam silne, migrenowe bole glowy i lekarz zaleca wlasnie Apap, max 3 tabletki na dobe (jedna nie pomaga). Bralam nawet w pierwszych tygodniach ciazy. Bole powtarzaja sie co kilka tygodni. W pierwszej ciazy bralam Apap, a czasem nawet Aspiryne (w II trymestrze). Moj lekarz twierdzi, ze matka spieta z bolu bardziej szkodzi dziecku niz sporadycznie przyjety Apap. Odpowiedz Link Zgłoś
pkmk3 Re: Apap 08.02.07, 14:16 Też tak myślę.Mój ginekolog pozwala mi brać apap.Ja miałam ostatnio gorączkę w nocy bo mnie dopadła grypa jelitowa i powiedział że lepiej jest zadziałać niz pozwolic żeby coś sie gorszego stało więc wzięłam 1 tabletke a na drugi dzień juz było oki. Odpowiedz Link Zgłoś
nikkoll Re: Apap 08.02.07, 14:39 Bez obaw możesz wziąć APAP. Dozwolony w ciąży. Twój spokój i dobre samopoczucie jest teraz dla dziecka najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_dobrowolska Re: Apap 09.02.07, 10:13 Zgadzam się. Ja jak planowałam dziecko musiałam wybrać się na rozmowę z neurologiem - jestem migrenowcem. Akurat trafiłam na kobietę, neurologa - pediatrę. Powiedziała mi, że generalnie pochodne APAP-u są zdrowe dla płodu do odpowiedniej dawki (coś ok. 2szt./dzień). I należy pamiętać, że ważne jest też własne samopoczucie. Ja niestety APAP-u nie mogę brać bo mój żołądek nie trawi i mam po nim wymioty. Staram się w inny sposób przetrwać ból. Odpowiedz Link Zgłoś
saha_ra Re: Apap 09.02.07, 11:23 pochodne paracetamolu nie szkodzą. Grunt to normalnie i w dobrym samopoczuciu funkcjonować, bo ta normalność i dobre samopoczucie towarzyszą również dziecku )) Odpowiedz Link Zgłoś
renatkag44 Re: Apap 09.02.07, 12:21 Nie wiem czy możesz wziąć Apap, ale możesz wziąć ketonal(recepta) lub pyralgin (bez recepry)tak mi powiedział lekarz. Zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_dobrowolska Re: Apap 09.02.07, 12:50 Rany, tego to bym nie wzięła! Ketonal podaje się osobom z b. silymi urazami, bólami. To b. silny lek. A pyralgina już dawno została ogłoszona niezbyt zdrowym lekiem i równie silnym o czym mówi również fakt bycia na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Zmień natychmiast lekarza! 09.02.07, 13:37 Ketonal to silny lek przeciwbólowy, przeciwzapaly, zawierający ketoprofen. Podawany w bardzo poważnych schorzeniach np. typu reumatycznego, zwyrodnieniowego i po operacjach. Jednym z poważniejszych przeciwskazań do jego zażywania jest właśnie okres ciąży i karmienia. Więc albo coś pokręciłaś, albo Twój lekarz i wtedy koniecznie go zmieniaj... Odpowiedz Link Zgłoś
szyszka001 Re: Apap 09.02.07, 13:43 Z moich doświadczeń wiem, że APAM można, podobnie Paracetamol. Ja jednak starałam się brać dopiero jak ból był bardzo dokuczliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
lampionka Re: Apap 09.02.07, 14:20 Podpisuję się pod tym, co powiedziały dziewczyny. Jak bardzo boli to trzeba wziąć, byle nie często. Na pociechę dodam, że te bóle pewnie szybko miną. Niedługo zaczniesz czuć się znacznie lepiej. Doświadczona ciężarówka 31 t.c. zycierodzinne.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Apap 09.02.07, 16:01 Mnie na wszelkie boleści lekarka poleciła no-spę. Na szczęście z natury nie miewam migren, ale kto może przewidzieć, co będzie później? Odpowiedz Link Zgłoś
mik04 Re: Apap 09.02.07, 16:29 no-spa na ból głowy ???????? Paracetamol można (apap, panadol, paracetamol) ale lepiej wiadomo niczego nie łykać bez pozwolenia lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Apap 09.02.07, 17:09 > Mnie na wszelkie boleści lekarka poleciła no-spę. nospa jest rozkurczowa. Na dolegliwości brzuszne jak najbardziej, na ból głowy nie pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
princessa1 Re: Apap 11.02.07, 14:11 www.babyboom.pl/ciaza_i_porod/zdrowie/stosowanie_lekow_w_ciazy/leki_z_kategorii_a.html Odpowiedz Link Zgłoś