just12 08.02.07, 19:56 Myślę o drugim dziecku. Zażywałam tabletki antykoncepcyjne przez prawie 2 lata. Czy musi minąć jakiś okres "kwarantanny" przed zapłodnieniem, chciałabym zacząć się starać już w pierwszym cyklu po odstawieniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexxa6 Re: Ciąża po antykoncepcji 08.02.07, 20:01 trzeba uzbroić się w cierpliwość,wszystko zależy od dostosowania się organizmu do nowej sytuacji.Czasem trwa to krótko czasem dłużej ,nawet 1-2 lata.Nie ma reguły. vanilla-cafe.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: Ciąża po antykoncepcji 08.02.07, 20:05 Zaszłam w ciąże z pierwszym dzieckiem w 2 cyklu po zakończeniu brania pigułek. Słyszałam, że ponoć często się tak zdarza że zaraz po odstawieniu tabletek łatwiej zajść w ciąże Odpowiedz Link Zgłoś
uczula Re: Ciąża po antykoncepcji 08.02.07, 20:11 Chyba wszystko zalezy od organizmu. Ja odstawilam tabletki, ze wzgledu na uporczywe krwawienia w srodku cyklu a ktore mnie bardzo przerazaly. Lekarz stwierdzil, ze to stres...bez komentarza... zanim zaczelam brac nowe - po 2 cyklach zaszlam w ciaze . Takze wiesz...twoj organizm moze cie zaskoczyc Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Ciąża po antykoncepcji 08.02.07, 21:09 > zanim zaczelam brac nowe - po 2 cyklach zaszlam w ciaze . no to chyba bardzo częste ten drugi cykl, w obydwu ciążach, za każdy razem odstawiałam tabetki by mieć dzieci i za każdym razem właśnie w 2 cyklu zachodziłam w ciążę. Mam dwóch udanych zdrowych chłopców, teraz coraz częściej myślę o 3 dziecku i zastanawiam się, kiedy odstawić tabletki Życzę zdrowia i oczywiście powodzenia w staraniu o dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2001 Re: Ciąża po antykoncepcji 08.02.07, 21:20 Lekarz powiedział mi,że powinny minąć trzy cykle po odstawieniu tabletek.W tym czasie miałam się zabezpieczać.Po ok trzech miesiącach podjęliśmy próbę zajścia w ciążę i udało się za pierwszym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
smok9691 Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 01:30 Potwierdzam, lekarz powiedział, że zajscie w ciaze po odstawieniu tabletek, nie jest żadnym zagrożeniem dla zdrowia ani mamy ani dziecka. Zaleca jednak odczekanie 3 cykli, poniewaz wczesniej istnieje wieksze prawdopodobieństwo zajścia w ciąze mnogą. Z moich osobistych doswiadczeń, zaszłam w ciąze w 4 cyklu po odstawieniu hormonow z drugim dzieckiem (19tc). Za piewszym razem po 2 latach po odstawieniu hormonow, cykle były bardzo nieregolarne. W momencie jak juz bardzo sie przestraszyłam i wybrałam do lekarza w celu szczegołowych badań. Podejżenia o kłopoty z płodnoscia. Lekarz kazał wrócić po miesiączce w celu przeprowadzenia usg. Miesiaczki juz nie doczekałam, wróciłam z testem z dwoma różowymi kreskami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
spaska Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 10:10 My zaczeliśmy starania po pół roku od odstawienia pigułek, udało się za pierwszym razem)pigułki brałam wcześniej przez prawie 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_dobrowolska Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 10:08 Ja po konsultacji z wieloma lekarzami dowiedziałam się, że wystarczy odcekać jeden cykl (nawet w przypadku wieloletniego brania pigułek tj. u mnie prawie 6 lat) i to bardziej z uwagi na matkę niż płód. Przecież obecne pigułki są tak nowoczesne, że nie ma strachu. Są wady i zalety. Zaletą jest fakt, że najłatwiej zachodzi się w pierwszych 3mies. po odstawieniu pigułek, wadą (jak dla kogo) - ciąże mnogie zdarzające się. Ja zaszłam w ciążę zaraz po odczekaniu jednego wymaganego cyklu Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ladybird4 Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 12:16 brałam z malymi przerwami 7 lat. po odstawieniu, zgodnie z zaleceniem lekarza, odczekalismy 3 m-ce i udalo sie w drugim cyklu Odpowiedz Link Zgłoś
krropka Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 14:22 ja zaszlam w ciaze zaraz pod odstawieniu pigulek - 29.10 wzielam ostatnia i zanim jeszcze dostalam okres zrobilam test (dziwnie sie czulam, wiec postanowilam sprawdzic...) i... teraz jestem w 14 tyg lekarz powiedzial mi,ze czesto sie tak zdarza po odstawieniu pigulek i nie jest to zadnym zagrozeniem dla dziecka. pozdrawiam i zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
alis82 Re: Ciąża po antykoncepcji 09.02.07, 14:46 Brałam tabletki przez 7 lat. Odstawiłam, po 3 dniach dostałam @ (z odstawienia) i po 2-3 tyg byłam już w ciąży Teraz jestem w trakcie 28 tc. Odpowiedz Link Zgłoś