Dodaj do ulubionych

sprawa przyziemna

09.02.07, 14:25
jestem w 31t. od początku ciąży dokuczają mi uciążliwe wypryski na twarzy,
ramionach i plecach, chociaż wcześniej nie miałam takich problemów. mój
ginekolog zlekceważył sprawę - zmiany hormonalne i muszę się przyzwyczaić.
ale mi to przeszkadza. stosowałam powszechnie dostępne toniki i maseczki, ale
słabo pomagają. nie chcę zaszkodzić dziecku, więc mam ograniczony wybór. może
któraś ciężarna ma(miała) podobne problemy i zna skuteczny i BEZPIECZNY
sposób?
Obserwuj wątek
    • kaisa Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 14:59
      Polecam wizyte u kosmetyczki. Mialam podobnie (wprawdzie przed ciaza, ale w
      okresie starania sie). Polecila mi tonik o zapachu plakatówek (bleee), ale dal
      swietne rezultaty. Producent: Biologique Recherche. Nie byl tani, ale naprawde
      cudo. 3 tygodnie i po problemie.

kasia
      • shisha2 Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 15:36
        może i przed ciążą ten tonik pomógł... ale z doświadczenia wiem, że na zmiany
        hormonalne nie da się nic poradzić. Przed ciążą też nie miałam żadnych
        problemów tego typu a teraz wyglądam jak potwór. Stosowałam wiele środków i
        nic, byłam u kilku dermaologów i wszyscy powtarzali, że trzeba to przeczekać i
        nie dotykać wyprysków aby uniknąć ich roznoszenia się i blizn.
        • anaw29 Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 15:46
          wiem, że nie poradzę nic na zmiany hormonalne. ale chciałabym chociaż leczyć
          objawy. boję się, że jeżeli nic nie będę z tym robić to zostaną mi blizny na
          twarzy.
          • shisha2 Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 16:28
            ja już niestety mam blizny bo zmiany bardzo swędziały i widocznie musiałam je
            drapać przez sen, nawet te których nie dotykałam były bardzo głębokie i
            zostawiły po sobie czerwone plamki. Najlepiej nie dotykać zmian bo się
            roznoszą, objawy mogą się nasilać od twardej chlorowanej wody, najlepiej myj
            twarz przegotowaną wodą lub oczyszczaj delikatnym mleczkiem. Nie polecam
            eksperymentów na kosmetykach których nie używałaś wcześniej (nawet te które
            przed ciążą pomagały teraz mogą pogorszyć sprawę, skóra jest delikatniejsza,
            reaguje inaczej), najlepsze będą delikatne kosmetyki na bazie ziół i
            naturalnych składników. Unikaj ostrych potraw i stresu, bądź dobrej myśli. Mi
            to trochę pomogło.
            • anaw29 Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 16:36
              może to błahy problem dla niektórych, ale u mnie powoduje, że dodatkowo czuję
              się mało atrakcyjna. niby mąż mówi co innego, ale ja wstydzę się wychodzić na
              ulicę.
    • budzik11 Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 16:37
      Próbowałaś Benzacne? Jest tonik i krem, kupuje się w aptece bez recepty.
      • anaw29 Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 16:44
        aptekarz odradził mi ten środek do stosowania w ciąży!
        • clas_sic Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 16:49
          to moze kosmetyczka albo dermatolog - nie wiadomo co to jest i jakie ma podłoże.
          Yrudno coś radzić przez internet. Lekarz powinien to zobaczyć i zdiagnozować.
          • shisha2 Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 16:52
            mi dermatolog powiedział że najlepiej nie ruszać, samo zniknie po porodzie. A
            Benzacne to lipa, przed ciążą ok, teraz tylko wzmaga swędzenie, nie polecam.
        • budzik11 Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 16:57
          Dlaczego?? Przecież się tego nie je!
          • donatella.v Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 21:01
            skoro WSZYSCY mówią żeby poczekac to poczekaj ciąza nie trwa wiecznie kiedyś
            minie no nic sie nie poradzi!
          • shisha2 Re: sprawa przyziemna 10.02.07, 18:54
            nie je się tego ale jak smarujesz żelem to zasycha na skórze i powoduje
            swędzenie. też myślałam że oszaleję i próbowałam wszystkiego a to tylko
            pogarszało sprawę. poprawiło się jak przestałam unikać jakichkolwiek konaktów
            twarzy z wodą, tylko chusteczki oczyszczające albo delikatne mleczko. Jest
            lepiej ale pojawiają się nowe wypryski, tego nie da się uniknąć przy takiej
            burzy hormonów.
            • aguska25 Re: sprawa przyziemna 10.02.07, 20:02
              u mnie jakis czas po porodzie przeszlo samoistniesmile
    • mokopi Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 21:29
      Na to nic nie poradzisz. Żadne kosmetyki nie pomogą, mogą nawet pogorszyć sprawę. Zostaje tylko przeczekać. Do 3 miesięcy po porodzie problem zniknie. Przerabiałam to.
    • izydors Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 22:11
      w ciąży można stosować Acne-derm i Skinoren, oba można kupić bez recepty, skład
      mają ten sam, tylko Skinoren jest dużo droższy(na jego ulotce jest napisane,że
      można stosować w ciąży i w czasie karmienia, na ulotce Acne-dermu tego nie
      ma,ale pewnie tylko dlatego,że jest to polski produkt i firma nie miała
      pieniędzy na jego testy, ale oczywiste jest,że jeżeli mają taki sam skład to
      też można go stosować)
    • lomre Re: sprawa przyziemna 09.02.07, 22:50
      Mi wychodzą wypryski na brzuchum, udach i spróbowałam....sudocrem. Kupiłam już
      dla dziecka, ale skoro jemu nie szkodzi to ja też mogę. U mnie poskutkowalo
      trochę
      • mziolek5 Re: sprawa przyziemna 10.02.07, 10:42
        nie mam doświasczenia z wypryskami w czasie ciąży,ale i bez niej bywało u mnie
        fatalnie, zwłaszcza po odstawieniu tabletek i przed miesiączką, w końcu poszłam
        za rada mojej mamy-która też miewa problemy z cera i nie myję twarzy wodą,
        żadnych toników, żeli do mycia twarzy, mleczka do demakijażu....jedynie
        przecieram chusteczkami dla niemowląt (bardzo fajne są Penatena z aloesem) do
        tego trochę zwykłego kremu i nie mam ani jednego syfka na buzi, a
        przedmiesiączkowy "wysyp" okazał się praktycznie niezauważalny. Nie wiem, czy
        to pomoże w Twoim przypadku, bo każda cera jest inna,ale skoro kosmetyczka,
        dermatolog nie, nowości w kosmetykach nie... i wszyscy mówią żeby przeczekac,
        to może spróbuj? w końcu chusteczki mają łagodzić podrażnienia, nawilżać i
        chronić skóre dziecka, więc moze tu też troszkę złagodzą. do tego moze ten krem
        dla niemowląt o którym pisała lomre-gdyby nie pomogło-oba atykuły i tak sie
        przydadzą. Powodzenia!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka