Dodaj do ulubionych

Zle wyniki - ZD

17.02.07, 08:46
Dziewczyny bardzo prosze o rade i pomoc. Mieszkam w UK i w szpitalu, w ktorym
jest prowadzona moja ciaze, nie ma robionego usg genetycznego. Zrobilam sobie
go na wlasna reke prywatnie w 14 tygodniu i wynik NT byl ponizej 1,5. Lekarz
powiedzial, ze przy takim wyniku ryzyko wystapienia ZD jest prawie zadne.
Teraz w 18 tygodniu mialam robiony test krwi na ZD, ktory standardowo robi
sie tu wszystkim kobietom w ciazy i wczoraj dzwonili ze szpitala, ze wyszlo
wysokie ryzyko ZD i w poniedzialek mam przyjsc na amniopunkcje. Oczywisci
zalamalo mnie to i przerazilo strasznie i nic z tego nie rozumiem. Jak jedno
badanie moze wykazywac bardzo male a drugie wysokie ryzyko. Nie mam pojecia
co teraz zrobic i nie mam sie kogo poradzic.
Czy ktoras z Was miala takie wyniki?
Obserwuj wątek
    • renked Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 09:30
      Ja w 18 tygodniu miałam robione badania AFP (myślę że miałaś to samo) lekarz
      prowadzący powiedział mi że zły wynik nie musi świadczyć o ZD bo są to badania
      jedynie przesiewowe i wtedy żeby być dokładnie pewnym trzeba zrobić
      amniopunkcję. Dla pocieszenia powiem ci że kiedyś czytałam artykuł w gazecie
      "Twoje Dziecko" numer 9 wrzesień 2006 "Córeczka od św. Antoniego" dziewczyna
      opisuje swoją historię. Lekarze u niej podejrzewali zespół Downa na podstawie
      usg (miała nieprawidłową przezierność fałdu karkowego), zrobiła amniopunkcję i
      wyszło że wszystko jest w porządku. Właśnie ten artykuł dał mi bardzo dużo siły
      kiedy okazało się że mój wynik AFP nie jest w normie. Ja co prawda byłam bardzo
      blisko normy i lekarz stwierdził że najprawdopodobniej później zaszłam w ciążę i
      dlatego wynik jest mniejszy i nie trzeba robić amniopunkcji, ale powiem ci że
      stresu było sporo. Teraz mam 3 miesięczną ZDROWą córcię. Życzę powodzenia.
      Pozdrawiam.
      • atenette Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 10:11
        Dzieki za odpowiedz. Najgorsze jest to, ze zupelnie, ale to zupelnie nie wiem
        co robic dalej. Chce zrobic amniopunkcje, zeby sie uspokoic, ale co jesli
        wyjdzie cos nie tak? Odsuwam ta mysl od siebie jak moge i wszystkie rozwiazania
        takiej sytuacji wydaja mi sie straszne. Boje sie tez samej amniopunkcji bo jest
        to badanie inwazyjne, ktore moze sie skonczyc poronieniem. Co jesli dziecko
        jest zdrowe, a cos sie stanie wlasnie przez to badanie? Przeraza mnie to
        wszytko i przytlacza ciezar decyzji, ktore trzeba podjac.
        • green_land Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 10:22
          Lepsza decyzja, niż brak decyzji. Zawsze istnieje ryzyko, czasami ciąża jest
          wzorowa, a przy porodzie okazuje się, że są potworne komplikacje.
          Wybierzesz na pewno dobrze, zawsze przecież istnieje ryzyko, przy zwykłym
          pobraniu krwi tez można zostac zarażonym jakims świństwem.
          Trzymam kciuki i życzę dużeeeeego zdroweeeeego dzidziusiasmile
          Pozdrawiam serdecznie
          • atenette Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 12:21
            Najgorsze jest to, ze jestem juz w 19 tygodniu, a amniopunkcje robi sie wlasnie
            do 19. Do szpitala kazali mi przyjsc w poniedzialek i nawet nie wiem czy to juz
            na to badanie czy dopiero na dyskusje na temat tego badania. Oczywiscie dzisiaj
            nie moge z nikim porozmawiac bo nikt nie pracuje. Boje sie, ze zanim sie za to
            wszytko wezma to juz nie bedzie czasu na nic... Jestem naprawde zalamana...
            • koteczka12 Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 15:24
              Nie wiem, w jakim jesteś wieku, ale czytałam, że u starszych mam test
              automatycznie przyjmuje wysokie ryzyko, niezależnie od pomiaru poziomu
              hormonów. A dzieci na ogół rodzą sie zdrowe. Skoro przezierność była mała, nie
              martw się za bardzo, bo to dobry znak!
              • atenette Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 18:10
                Mam 27 lat. Ani w mojej ani w meza rodzinie nie ma zadnej historii tej choroby.
                Przerazila mnie jednak jedna rzecz - spojrzcie na ta strone
                www.prenagen.com.pl/pl/znaczenie_testu.php. Tam jest napisane,ze w wieku
                28 lat wyniki testu potrojnego sa falszywe pozytywnie tylko w 4,7% przypadkow.
                Czy ja to zle odczytuje, czy to znaczy, ze w mojej grupie wiekowej jest tylko
                4,7% szans, ze wynik moze byc falszywy?
                • atenette Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 18:11
                  jeszcze raz link www.prenagen.com.pl/pl/znaczenie_testu.php
                  • margo9913 Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 20:28
                    moim zdaniem chodzi o to, że 4,7% to przypadki, w ktorych wynik był poytywny, a okazało się, ze wszystko ok.
                    • atenette Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 20:49
                      czyli mam tylko 4,7% szansy, ze nie bedzie zespolu downa?
                      • atenette Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 21:02
                        a jak sie maja do tego wyniki testu potrojnego mowiace, ze ryzyko jest np.
                        1:200 czy 1:100 itd?
                        • lavetti Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 21:11
                          Wyniki te oznaczają, w przypadku 1:200, że jedno na dwieście dzieci rodzi się z ZD.
                      • martadella Re: Zle wyniki - ZD 17.02.07, 21:13
                        Nie, poniewaz test potrojny okresla tylko prawdopodobienstwo ZD i Zespolu
                        Edwardsa. Przyjamowana granica w UK to chyba 1:250, tzn. 1:249 to wysokie
                        ryzyko, a 1-251 to juz niskie, oczywiscie im wiecej w gore lub w dol, tym
                        mniejsze/ wieksze prawdopodobienstwo nieprawidlowosci. Ale i tak, nawet przy
                        wyniku 1:10 jest 9 szans na 10, ze wszystko jest ok. Te 4.7% to znaczy, ze
                        wyniki testu w tylu przypadkach wskazuja wysokie prawdopodobienstwo wad, ktore
                        tak naprawde jest niskie. Pamietaj, ze to tylko test statystyczny. Dopiero
                        amniopunkcja pozwala na zbadanie chromosomow i daje definitywne odpowiedzi. Ale
                        ryzyko poronienia przy amnio jest 1:100, a np ryzyko urodzenia chorego dziecka
                        moze byc znacznie nizesz, np. 1:200. Zapytaj przede wszystkim jakie u Ciebie
                        jest to ryzyko wynikajace z testu potrojnego.
        • vanilla4 Re: Zle wyniki - ZD 18.02.07, 10:27
          Stałam przed podobnym wyborem - u mnie wyszedł źle test PAPP-A - miałam
          załatwioną amniopunkcję - w ostatniej chwili okazało się, ze test był błędnie
          wprowadzony do porogramu. Trzymam kciuki za Twoje wyniki!
    • iwaskarbowska Re: Zle wyniki - ZD 18.02.07, 19:17
      Attenette wlasnie przeczytalam Twoja wiadomosci i moja rada jest-idz na to
      badanie.Ono jest robione sterylnie i naprawde bardzo ok. Pisalam juz na ten
      temat, sama robilam, mam wyniki i jest wszystko normalnie. Idz, uspokoisz sie.
      Sama mieszkam w Irl i chociaz musialam caly kraj przejechac na to badanie, bo
      az do stolicy, chwale sobie. Nie martw sie, idz.
    • ella111 Re: Zle wyniki - ZD 18.02.07, 19:40
      Potrojny test daje tylko prawdopodobienstwo. 1/200 oznacza ze masz
      statystycznie 199 szans na 200 ze dziecko jest zdrowe (tzn. nie ma wad
      genetycznych). Amniopunkcja, w zaleznosci od kliniki, ma ryzyko spowodowania
      poronienia od 0,2 do 1%.
      Statystycznie przyjmuje sie ze kobieta w wieku 38 lat ma ryzyko 1/250. We
      Francji i Belgii amniopunkcje proponuje sie kobietom powyzej 38 lat, oraz takim
      ktore wg potrojnego testu maja ryzyko powyzej 1/250. Sama mam 39 lat i
      zastanawiam sie nad amniopunkcja, interesuje sie wiec tematem, i na forach
      widze mnostwo dziewczyn ktore mialy duze ryzyko wedlug potrojnego testu, a
      ktorych dzieci nie mialy zadnego problemu. Nie panikuj wiec, chociaz wiem ze to
      nielatwe, i sama powinnas podjac decyzje czy chcesz zrobic amniopunkcje.
      Medycyna daje Ci mozliwosc wyboru... Aha, no i amniopunkcja daje wynik
      stuprocentowo pewny (co do ewentulanych problemow z chromosomai) i okresla tez
      plec dziecka smile Pozdrawiam i zycze Ci abyc podjela swiadoma decyzje,
      jakakolwiek by nie byla bedzie dobra, no i badz dobrej mysli, mam nadzieje ze
      wszystko bedzie dobrze!
      • tamara011 Re: Zle wyniki - ZD 19.02.07, 12:29
        w tym roku kończe 36 lat i jestem w 14 tc z trzecim dzieckiem.
        Robiłam przeziernośc karkowa i wyszła podwyższona - 2,9 mm.Komputer obliczył ,
        że w moim przypadku zagrożenie ZD wynosi 1:41. Normalnie u kobiety w moim wieku
        1:300.
        Lekarz nawet nie proponował mi testów z krwi tylko od razu amniopunkcję.
        Testy z krwi robione około 35 lat bardzo często są niewiarygodne i wychodza złe,
        gdyz jednym z parametrów takiego testu jest wiek matki.
        Więc ide na amniopunkcję bo chce wiedziec teraz a nie w sierpniu przy
        narodzinach dziecka. Staram sie myslec tylko pozytywnie bo inaczej chyba bym
        zwariowała.
        Pozdrawiam
        • atenette Re: Zle wyniki - ZD 20.02.07, 10:55
          Dziewczyny dziekuje Wam wszystkim za odpowiedz i wsparcie. Przechodze wlasnie
          chyba najgorszy czas w moim zyciu przez ta straszna wiadomosc, tym bardziej, ze
          moje dziecko regularnie juz kopie i kocham je calym sercem.
          Wczoraj pojechalam do szpitala i dowiedzialam sie, ze moje ryzyko na tescie
          potrojnym wyszlo 1:85 czyli bardzo zle. Zrobiono mi bardzo dokladnie USG
          genetyczne (wlacznie z dokladnym sprawdzeniem mozgu, serca i innych narzadow) i
          nie ma ani jednego markera zespolu Downa i czy innej choroby.
          Postanowilismy jednak z mezem zrobic amniopunkcje i cale szczescie bylo to
          mozliwe juz wczoraj. Koncze juz 19tc wiec nie bylo czasu na czekanie. Wstepne
          wyniki beda juz w piatek wiec bardzo szybko (juz w piatek dowiem sie czy nie ma
          jednego z trzech najczestrzych zespolow - Downa, Turnera, Edwardsa) a do trzech
          tygodni czy nie ma innych chorob. Czuje sie troche lepiej psychicznie i jestem
          dobrej mysli, bo zarowno NT bylo dobre jak i wczorajsze USG nic nie wykazalo.
          Wzielam wolne i leze w domu gdyz jak wiadomo amniopunkcja niesie ryzyko
          poronienia. Na razie czuje sie dobrze, pomimo, ze powiedziano mi, ze moge miec
          bole brzucha jak na okres, lekkie krwiawienia a nawet moga mi sie troche saczyc
          wody plodowe.
          Dziekuje Wam jeszcze raz za wsparcie i trzymajcie kciuki za moje piatkowe
          wyniki.
          Pozdrawiam serdecznie
          • ella111 Re: Zle wyniki - ZD 20.02.07, 16:00
            Atenette trzymam kciuki za Ciebie. Ja tez na Twoim miejscu zrobilabym
            amniopunkcje. Czekaj spokojnie (ha latwo powiedziec ) na wyniki. Widzialam na
            forach dziewczyny ktore mialy wieksze ryzyko (1/17, 1/5) i okazalo sie ze
            dzieci byly zdrowe. Nawet jesli 1/85 to STOSUNKOWO duze ryzyko, to jednak nadal
            1/84 szans ze jest OK! Teraz odpoczywaj i daj znac w piatek jak bedziesz miala
            wyniki!
          • green_land Re: Zle wyniki - ZD 20.02.07, 17:15
            Mocno, mocno, mocno trzymam kciuki!!! Bądź dobrej myśli!
            • atenette Re: Zle wyniki - ZD 20.02.07, 17:23
              Dzieki dziewczyny!
              • forgetit Re: Zle wyniki - ZD 20.02.07, 22:12
                Witam atenette, zajrzałam tu trochę przypadkowo i stwierdziłam, że cię muszę
                pocieszyć. U mnie była zła przezierność karkowa, wyniki wahały się od 4,2 do
                3,3. Również robiłam amniopunkcję. Badanie nie jest przyjemne, ale powikłania
                zdarzają się bardzo, bardzo rzadko. Co najważniejsze wynik badania był dobry i
                w tej chwili mam 5-cio miesięcznego jak najbardziej zdrowego, cudownego synka
                Franka. Trzymam kciuki, na pewno wszystko będzie dobrze!!!
          • boazeria Re: Zle wyniki - ZD 20.02.07, 23:02
            Zazdroszcze ci ze wyniki dostaniesz tak szybko... Ja po aminopunkcj czekam juz
            3,5 tygodnia, wydzwaniam 2 razy dziennie do kliniki. Żyje w strachu, ciagle
            nerowka, placze po kątach... A dzidzius juz tak mocno nas kopie...
            Daj znac jak wyniki.
            • babi74 Re: Zle wyniki - ZD 21.02.07, 00:31
              Kochana,przede wszystkim trzymam mocno kciuki,zeby wszystko bylo dobrze.
              Ja nie mialam robionej przeziernosci karkowej ale test potrojny wyszedl bardzo
              zle-1:58.Nie zdecydowalismy sie na amnio bo bylo juz pozno i ryzyko poronienia
              tez sie zwiekszylo.Jakikolwiek wynik by wyszedl i tak urodze. Mialam za to USG
              anatomiczne,tak jak Ty,ze wszelkimi pomiarami i szczegolowym ogladaniem narzadow
              i czesci cialka-wyszlo dzieki Bogu bardzo dobrze,nie znaleziono ani jednego
              markera,ktory moglby wskazywac na ZD.Wiem,ze USG nie daje stuprocentowej
              gwarancji,wiec pewna bede dopiero jak zobacze swoje Dzieciatko.Ale NAPRAWDE
              MOCNO WIERZE,ze nasz Synek jest zdrowiuski i wszystko bedzie mialo szczesliwe
              zakonczenie.Kocham tego mojego Szkraba calym swoim sercem,on w zamian kopie mnie
              jak szalony i urzadza sobie spacerki po moich wszelakich narzadach i mimo,ze
              czasem nie sa to zbyt przyjemne odczucia,to nie wyobrazam sobie,zeby moglo byc
              inaczej.
              Wiem doskonale przez jaki horror teraz przechodzisz,bo jeszcze niedawno
              przechodzilam przez to samo.Ale teraz odzyskalam wiare i mam silne
              przekonanie,ze wszystko jest dobrze.Czego i Tobie z calego serca zycze.Trzymaj
              sie dzielnie i w piatek daj znac jakie wyniki.
            • tamara011 Re: Zle wyniki - ZD 21.02.07, 06:46
              Boazeria, a czemu robiłas amnipunkcję?
              Jorom, nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę.
              • atenette Re: Zle wyniki - ZD 21.02.07, 11:23
                Wlasnie straszne jest to, ze w Polsce trzeba tyle czekac na wyniki. Z tego co
                wiem, to mozna przyspieszyc ten caly proces robiac test FISH'a. Tutaj robi sie
                go standardowo, wiec wstepne wyniki sa juz po 2-3 dniach (dokladniejsze jednak
                tez po 2-3 tygodniach).
                Moje dziecko tez kopie jak szalone, nawet budzi mnie czasem w nocy kopniaczkami
                i wiem, ze tym bardziej jest to trudne jezeli cos wyszloby nie tak. Ale wierze,
                ze bedzie dobrze i trzymam kciuki za Was dziewczyny, ktore czekacie na wyniki
                amnio albo na sam porod, zeby sie dowiedziec.
                Pozdrawiam smile
                • atenette Re: Zle wyniki - ZD 21.02.07, 17:03
                  Wlasnie mialam telefon ze szpitala i... MOJE DZIECKO JEST ZDROWE!!!!!!!!!!!!!!!
                  • atenette Re: Zle wyniki - ZD 21.02.07, 17:06
                    sorry, za szybko enter smile

Sa to dopiero wstepne wyniki (test FISH'a), ale wiadomo juz, ze nie ma zadnego
                    z tych trzech glownych zespolow (Downa, Edwardsa, Turnera)! Za 2 tygodnie beda
                    dokladne wyniki (i dowiem sie plec), ale jestem przekonana, ze wszytko juz
                    bedzie dobrze!!! Jestem najszczesliwsza na swiecie!!! Dziekuje jeszcze raz za
                    wsparcie dziewczyny!
                    • ella111 Re: Zle wyniki - ZD 21.02.07, 18:02
                      SUUUUPER! Gratuluje! I zycze teraz spokojnej ciazy, juz nie masz sie o co
                      martwic! Ale Ci zazdroszcze wink)))
                      • tututka Re: Zle wyniki - ZD 10.03.07, 23:03
                        bardzo się ciesze że z twoim maleństwem wszystko dobrze.
                        jestem na zwolnieniu i nie jestem na bieżąco z internetem, dlatego dopiero
                        dzisiaj mogłam znowu odnaleźć Twój wątek. byłam bardzo ciekawa co u ciebie
                        (jaki wynik)

trzymaj się zdrowo razem z maluszkiem i daj znać jaka płeć wink
                        • atenette Re: Zle wyniki - ZD 11.03.07, 10:29
                          Bardzo dziekuje Tututka za zainteresowanie smile. Dostalam juz ostateczne wyniki i
                          wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Bedziemy miec sliczna, zdrowa
                          dziewczynke smile.
                          Pozdrawiam Cie serdecznie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka