Dodaj do ulubionych

mało wód płodowych

02.03.07, 01:04
czy orientujecie się może, jakie skutki dla dziecka ma zbyt mała ilość wód
płodowych (31 tc)? Jesli znacie jakieś linki, gdzie można więcej o tym
poczytać to będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • paulina812 Re: mało wód płodowych 02.03.07, 10:22
      Mało wód płodowych zwiększa ryzyko wystąpienia kwasicy u płodu. Ja miałam
      stwierdzone mało wód w 40 tc, urodziłam martwego synka (Przepraszam, że to
      piszę bo nie chcę Cię straszyć ale warto się tym zainteresować, mój synek miał
      węzełek na pępowinie i dlatego zmarł ale już po fakcie dowiedziałam się od
      innego lekarza, że małowód to wskazanie do cesarki).
    • paulina812 Re: mało wód płodowych 02.03.07, 10:25
      Wpisz sobie w google ZMNIEJSZONA OBJĘTOŚĆ PŁYNU OWODNIOWEGO
      • anaga06 Re: mało wód płodowych 09.03.07, 19:44
        Czytałam conieco o tym w google ale już po porodzie dobrze że nie wcześniej. Ja
        na ten temat nie wiedziałam nic. W piątym miesiącu na USG wyszło wszystko w
        porządku ,a w ósmym okazało się że mam za mało tych płynów. Może gdybym
        chodziła prywatnie takiej sytuacji by nie było bo lekarz częściej robi badania.
        U mnie AFI było poniżej 2 cm , o ile wiem powinno być conajmniej 5. Było już za
        późno na uzupełnianie płynów. Ponadto dziecko ważyło 2400. Bardzo mnie wszyscy
        nastraszyli, że mało wód i małe dziecko. Przytyłam zaledwie 10 kg i wyglądałam
        jak w 6 mies. Skierowano mnie do Łodzi do Matki Polki. Tam mimo iż powinnam
        mieć cesarkę wywołano poród. Trwał 8 godz. i gdyby nie to,że to pierwsze
        dziecko i wcześniej nie rodziłam to nie wiem czy jest coś gorszego. Okazało się
        na szczęście, że mała ma 2800 i wszystko jest w porządku. Teraz ma już szósty
        miesiąc i rozwija się bardzo dobrze. Pediatra mówił, że wyprzedza z rozwojem
        inne dzieci o conajmniej miesiąc. Zatem głowa do góry, trzeba wierzyć, że
        wszystko będzie dobrze.
        • asidoo Re: mało wód płodowych 09.03.07, 21:42
          Moja koleżanka w takiej sytuacji przeleżała parę miesięcy w szpitalu.
    • wiola2214 Re: mało wód płodowych 11.03.07, 13:24
      Witam, ja miałąm stwierdzone w 32 tc małowodize AFI mniej niz 4 oraz hipotrpfię płodu. Zrobiono wszystkie badania i położyli mnie
      do szpitala, ale przedtem wyczytałam gdzieś własnie o piciu dużych iości wody i tak się uparłam że potrafiłam wypić prawie 5
      litrową bańkę dziennie i pomogło w przeciągu 2 tygodni mała urosła z 1500 do prawie 2000.
      Maja urodziła się w 38 tc przez cc.(ułożenie pośladkowe). Ważyła 2360 i dostała 10 pnktów. Także moin=m zdanie picie dużych ilości
      wody ma wpływ na ilość wód płodowych, życzymy powodzenia
      Wiola i Majcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka