alicja30 02.03.07, 01:04 czy orientujecie się może, jakie skutki dla dziecka ma zbyt mała ilość wód płodowych (31 tc)? Jesli znacie jakieś linki, gdzie można więcej o tym poczytać to będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paulina812 Re: mało wód płodowych 02.03.07, 10:22 Mało wód płodowych zwiększa ryzyko wystąpienia kwasicy u płodu. Ja miałam stwierdzone mało wód w 40 tc, urodziłam martwego synka (Przepraszam, że to piszę bo nie chcę Cię straszyć ale warto się tym zainteresować, mój synek miał węzełek na pępowinie i dlatego zmarł ale już po fakcie dowiedziałam się od innego lekarza, że małowód to wskazanie do cesarki). Odpowiedz Link Zgłoś
paulina812 Re: mało wód płodowych 02.03.07, 10:25 Wpisz sobie w google ZMNIEJSZONA OBJĘTOŚĆ PŁYNU OWODNIOWEGO Odpowiedz Link Zgłoś
anaga06 Re: mało wód płodowych 09.03.07, 19:44 Czytałam conieco o tym w google ale już po porodzie dobrze że nie wcześniej. Ja na ten temat nie wiedziałam nic. W piątym miesiącu na USG wyszło wszystko w porządku ,a w ósmym okazało się że mam za mało tych płynów. Może gdybym chodziła prywatnie takiej sytuacji by nie było bo lekarz częściej robi badania. U mnie AFI było poniżej 2 cm , o ile wiem powinno być conajmniej 5. Było już za późno na uzupełnianie płynów. Ponadto dziecko ważyło 2400. Bardzo mnie wszyscy nastraszyli, że mało wód i małe dziecko. Przytyłam zaledwie 10 kg i wyglądałam jak w 6 mies. Skierowano mnie do Łodzi do Matki Polki. Tam mimo iż powinnam mieć cesarkę wywołano poród. Trwał 8 godz. i gdyby nie to,że to pierwsze dziecko i wcześniej nie rodziłam to nie wiem czy jest coś gorszego. Okazało się na szczęście, że mała ma 2800 i wszystko jest w porządku. Teraz ma już szósty miesiąc i rozwija się bardzo dobrze. Pediatra mówił, że wyprzedza z rozwojem inne dzieci o conajmniej miesiąc. Zatem głowa do góry, trzeba wierzyć, że wszystko będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: mało wód płodowych 09.03.07, 21:42 Moja koleżanka w takiej sytuacji przeleżała parę miesięcy w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola2214 Re: mało wód płodowych 11.03.07, 13:24 Witam, ja miałąm stwierdzone w 32 tc małowodize AFI mniej niz 4 oraz hipotrpfię płodu. Zrobiono wszystkie badania i położyli mnie do szpitala, ale przedtem wyczytałam gdzieś własnie o piciu dużych iości wody i tak się uparłam że potrafiłam wypić prawie 5 litrową bańkę dziennie i pomogło w przeciągu 2 tygodni mała urosła z 1500 do prawie 2000. Maja urodziła się w 38 tc przez cc.(ułożenie pośladkowe). Ważyła 2360 i dostała 10 pnktów. Także moin=m zdanie picie dużych ilości wody ma wpływ na ilość wód płodowych, życzymy powodzenia Wiola i Majcia Odpowiedz Link Zgłoś