Dodaj do ulubionych

starzejące się łożysko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

29.04.03, 10:34
Kochane dziewczynki!!
W tej chwili jestem już w 40 tyg. ciąży. W 37 miałam robione badanie USG i
gin. stwierdziła , że moje łożysko się starzeje!!!!!!!!!!
Mnie ta informacja bardzo przeraziła , ale wszyscy na około twierdzą , że
jest to normalne pod koniec ciąży.
Proszę o napisanie czy może przytrafiło się to którejś z was , lub może
wiecie na ten nurtujący mnie temat coś więcej.
Z góry wielkie dzięki!!!!!
KAROLA
Obserwuj wątek
    • anna.michal Re: starzejące się łożysko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.04.03, 11:26
      Na tyle co pamiętam, ze szkoły rodzenia, książek i lekarza to rzeczywiście pod
      koniec ciąży łóżysko się starzeje. Jest to jedna z oznak zbliżającego się końca
      ciąży i jest to normalne. Nie jestem pewna, ale w takim przypadku, jeżeli
      termin się opóźnia może chyba zapaść decyzja o cc albo wywołaniu porodu. (Im
      starsze łożysko tym gorzej zaczyna funkcjonować.)
      Ale to zależy od stanu łożyska. Na razie nie masz się czym przejmować a pewnie
      lada moment urodzisz.

Pozdrawiam Ciebie i Maluszka.

Ania
    • katarka Re: starzejące się łożysko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.04.03, 14:10
      To czy lozysko sie starzeje czy nie mozna sprawdzic wlasnie na USG, bada sie
      wtedy przeplyw krwi przez lozysko, i to okresla stopien starzenia sie. 5 dni po
      terminie porodu przyjeli mnie do szpitala gdzie czekalam na porod, a w
      miedzyczasie badali czy juz nie pora go wywolywac. Mialam wiec robione USG,
      ogladane wody plodowe przez wziernik (czy nie sa metne lub zielonkawe)itd. Nie
      martw sie wiec, lozysko az do jakiegos tam stopnia przepuszcza normalnie krew,
      zaczyna tylko miec oznaki starzenia, jesli porod nie nastapi a lozysko
      sie "posunie" to na pewno beda ci wywolywac porod i nic zlego sie nie stanie!
      (mi wywolywali w koncu 15 dni po terminie)
      Katarka
    • koko102 Re: starzejšce się łożysko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.03, 13:52
      Ja rowniez mialam starzejace sie lozysko. To normalne i swiadczy wlasnie o tym, ze porod juz niebawem. Obok informacji o ilosci wod poldowych, sa to dwa czynniki na podstawie, ktorych mozna ponownie okreslic wiek ciazy. Starzejace sie lozysko oznacza, ze przestaje ono spelniac funkcje odzywiajaca dziecko, a ta role przejmuje na siebie stopniowo dziecko. Dlatego tez dziecko moze w koncowym etapie ciazy tracic nawet na wadze. Ja porod mialam w koncu wywolywany 5 dni po porodzie wlasnie ze wzgledu na starzejace sie lozysko i metne wody. Okazalo sie, ze wody byly zielone, dziecko nieco spadlo na wadze, ale oczywiscie wszystko - dzieki temu wywolaniu - dobrze sie skonczylo. 1O punktow w skali Apgar.
      Pozdrawiam i zycze powodzenia, pewnie niebawem przytulisz swoje baby.
      • noico mam ten sam problem 05.05.03, 23:20
        Ja miałam w 33 tyg. robione USG i już wtedy lekarz powiedział mi, że moje
        łożysko się starzeje. Jednak nie powinnam mieć na razie podstaw do niepokoju.
        Za dwa dni idę na kolejne USG (teraz jestem w 36 tyg.) i zobaczymy jak to
        wygląda. W skrajnym przypadku trzeba wywoływać poród. Jednak moje dziecko
        rozwija sie prawidłowo, ma proporcjonalne wymiary, jest bardzo aktywne i nic
        nie wskazuje na to, by mogło mieć dostarczane zbyt mało substancji potrzebnych
        mu do życia. Na razie jestem spokojna. Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam.
    • kejam1 Re: starzejące się łożysko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.05.03, 14:34
      wyobraź sobie że ja miałam podobną diagnozę i mniej więcej w tym samym czasie
      co ty (37 tydz),gdy lekarz mi to powiedział była to dla mnie katastrofa.Jak
      może zareagować mama, któa słyszy, że łożysko jest gotowe do porodu a dziecko
      nie.Jak się później okazało,lekarz od usg powiedział że nie ma zadnej tragedii
      że to są normalne stany bla bla, ale fakt jest faktem że miałama ze 3-4 razy
      robione usg po diagnozie lekarza w celu sprawdzenia czy ok.ale nie martw się,
      to są stany, które się zdarzają, ale mogę już teraz z doświadczenia powiedzieć,
      że nie powodują niczego złego. aha miałam badania przepływowe robione, które
      sprawdzały czy miedzy mna a dzidzą prawidłowo funkcjonuje pepowina, czy w
      związku z tym,że łożysko jest stare to jest złe przeowdnictwo przez pepowinę,
      ale było ok.jeśli nie miałaś robionych tych badań zrób dla świętego swojego
      spokoju pozdr E
      • mamamamamama Re: starzejące się łożysko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.05.03, 17:47
        Cześć !!!
        Piszę ten post , aby dziewczyny , które mają lub będą miały taki problem nie
        przejmowały się zbytnio , bo ja 8.05 urodziłam córcie (przy starzejącym się
        łożysku i wszystko było i jest O.K.
        Pozdrawiam!!
        Szczęśliwa mama.
        • mamamamamama Re: starzejące się łożysko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.07.03, 11:44

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka