marzenes 12.03.07, 10:03 zapomniałam fachowej nazwy, chodzi mi o ciemną kręske pojawiającą sie ponizej pępka, macie juz/ miałayscie ??? czy mozna tego uniknąc ?? słyszałąm ze po ciazy sama zanika, jak to u Was jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edzia.79 Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 10:06 Nazwy nie pamietam. Uniknac raczej sie nie da tak samo jak wystajacego pepka. Znika kilka miesiecy po porodzie (w moim przypadku). W niczym nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
ania2613 Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 10:23 ja urodzilam 4 mies temu i jeszcze ja mam Odpowiedz Link Zgłoś
migotunia Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 10:22 Kreska sie pojawia podobno na skutek zmian hormonalnych wystepujacych w organizmie kobiety w okresie ciazy. Nie da sie tego uniknac - jesli masz ja miec to bedziesz miec i nic na to nie poradzisz. Nie ma sie czym przejmowac gdyz ta kreska sama znika jakis czas po porodzie i nie zostaje zaden slad. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaa40 Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 10:29 Ojej a ja nie mam Czy można jej nie mieć ? (połowa c ) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_blue Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 10:37 Ja miałam dopiero pod koniec 7 m-ca ciąży i nie była ona bardzo wyraźna. Pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 10:39 Można nie mieć. Ale nie wykluczone, że masz, ale zobaczysz ją dopiero po porodzie, kiedy skóra na brzuchu przestanie być naprężona. Ja tak miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
edzia.79 Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 10:44 W pierwszej ciazy jest widoczna duzo pozniej pod sam koniec. Teraz w drugiej mam od 3-4mies. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakf Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 12:35 Ja jestem w 35 tyg. i kreski nie mam, tylko pępek mam uwypuklony (ciąża pierwsza). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 10:50 Mialam prawie od piersi do samego dolu. Olaf ma 10mcy a kresa jeszcze jest choc juz slabo widoczna, jak tak dalej pojzdie to zostanie do nastepnej ciazy ale mi to nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
ooluchna Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 11:07 U mnie 19 tydzien ciazy i kreska juz jest,tyle ze nie jest bardzo brazowa. To moja pierwsza ciaza.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
klodzianka Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 11:35 a ja nie mam, za to mam owłosiony brzuszek ;P to też pewnie efekt zmian hormonalnych... Odpowiedz Link Zgłoś
usura Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 11:52 To się nazywa chyba linia negro. Mi pojawiła się ok. 7 miesiąca. Mam ją do tej pory ale już mniejszą. A rodziłam 2,5 miesiaca temu. Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 12:02 serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,52404,983669.html Proszę Odpowiedz Link Zgłoś
aga.knobel Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 13:27 Ta kreska na brzuchu to "linea negra", tez ja mam, ale u mnie jest cieniutka i zaczyna sie nie od pepka tylko mam ja na calym brzuchu. Za to wystajacy na maxa pepek wyglada zabawnie)Tez Wam tak wystaje?? Odpowiedz Link Zgłoś
metanira Re: "kreska" na brzuchu 13.03.07, 16:10 O rany! A ja właśnie zauważyłam, że też mam bardziej owłosiony brzuszek i trochę się przestraszyłam Kreski jeszcze nie mam (może się nie pojawi, mam dosyć jasną karnację), pępek też mi jeszcze nie wystaje, ale pewnie niedługo zacznie (21 tc). Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: "kreska" na brzuchu 12.03.07, 13:24 W pierwszej ciąży pawie od samego początku miałam okropną, obrzydliwą, grubą, brązową krechę. Fuj!!! Mam nadzieję, że teraz nie będę jej miała. Znikła kilka miesięcy po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasia127 Re: "kreska" na brzuchu 13.03.07, 11:24 mialam dlugasna i wyrazna. jestem prawie miesiac po porodzie i juz wlasciwie niewiele z niej zostalo. ladnie znika. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic linea nigra/linea alba 13.03.07, 12:14 ta "kreska" to linea alba, którą ma każda z nas, ale jako że naturalnie ma kolor biały (bezbarwny) to jej nie widać. W ciąży przy zmianach hormonalnych (zwłaszcza u kobiet o ciemnej karnacji) może, ale nie musi się pojawić. Wtedy robi się z "linea alba" "linea negra". Po porodzie oczywiście znika, u róznych kobiet w różnym czasie. Ale znika na pewno. Nie masz żadnego wpływu na to, czy ci siępojawi czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia82 Re: "kreska" na brzuchu 13.03.07, 15:59 ja nie mam ani kreski ani wystającego pępka, to chyba nie jest regułą mysle tez ze w duzej mierzezależy od tego jaki pępek mamy, ja mam wklęsły i wątpie żebymi się uwypuklił bo dokonca pozostało mi niewiele... Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: "kreska" na brzuchu 13.03.07, 21:37 kreskę mam widoczną od kiedy pamiętam, teraz też jest Odpowiedz Link Zgłoś