Dodaj do ulubionych

tarczyca a ciąża

14.03.07, 21:04
Potrzebuję porady.
Zamierzam zajść w ciążę, ale choruję na niedużą nadczynność tarczycy.
oczywiście jestem pod kontrolą lekarza i jak biorę leki to wszystkie
parametry (TSH, FT3, FT4) są w normie. Czy w związku z tym powinnam podjąć
jakieś specjalne środki ostrożności? Jak na razie wiem, że będę musiała
często mierzyć ciśnienie i łykać witaminy z jodem, np Feminatal N. Ale czy
myslicie, że to wystarczy? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: tarczyca a ciąża 14.03.07, 21:25
      www.code.wroc.pl/endo.html
      • eska762 Re: tarczyca a ciąża 14.03.07, 22:20
        będziesz musiała byc pod stałą opieka endokrynologa, najlepiej zgłos się do
        niego przed ciążą - ale rozumiem że sie leczysz więc bywasz regularnie i on ci
        wszystko powie. Ja robie badania, TSH i FT4 co 3-4 tygodnie bo hormony szaleją
        i co i rusz mam zmienianą dawke euthyrexu bo co chwilę mam inne wyniki. Sam
        feminatal z jodem to raczej nie wystarczy. Powodzenia życzę smile)
    • tosiawis Re: tarczyca a ciąża 14.03.07, 22:25
      Moja siostra miała nadczynność tarczycy. Trochę to potrwało, zanim jej się
      udało zajść w ciążę, ale urodziła ślicznego chłopczyka. Wiem, że miała kłopoty
      z ciśnieniem, bardzo wysokie tętno i generalnie musiała uważać. Chodziła nawet
      do specjalisty ginekologa - położnika. Brała nawet te same witaminy, Feminatal
      N, gin jej kazał, właśnie w związku z tym jodem, no i oczwiście swoje leki na
      tarczycę. nawet po ciąży jej się troche poprawiło.
      Powodzenia w staraniach!
    • mazur_dorota Re: tarczyca a ciąża 15.03.07, 00:51
      Ja mam niedoczynność tarczycy ,przez cała ciażę byłam pod stała opieką
      endokrynologa kazał mi dodatkowo do swoich lekarstw brać jodit ciąża
      przebiegała poprawnie jednak pierwszy syn odziedziczył chorobe. przy drugiej
      ciąży lekarz znowu przepisał mi jodit jednak już na swoją odpowiedzialność nie
      brałam go no i udało sie maluszek jest zdrowy.
    • gkamilla Re: tarczyca a ciąża 15.03.07, 08:43
      ja mając zdiagnozowaną nadczynność zaszłam w ciąże właściwie od razu ( będac
      pewną , że to niemożliwe nie zabezpiecząłam się); teraz jestem w 25 mc, co
      miesiąc odwiedzam klinikę endokrynologiczna, robię badania ft3, ft4, tsh; po 3
      miesiącach przyjmowania tyyrosanu okazało sie, że wskazniki sa na tyle dobre że
      nie potrzebuje juz sie wspomagac lekami; nie jestem pewna czy przylmowanie jodu
      jest odpowiednie dla dziecka...gdybys miała jakies pytania- odpowiem
    • maadam Re: tarczyca a ciąża 15.03.07, 11:24
      Opowiem Ci moja historie. Po raz pierwszy zchorowalam na nadczynnosc tarczycy
      na poczatku pierwszej ciazy. Po kilku tygodniach przyjmowania lekow (Propycil)
      norma, norma, norma, porod:cesarka (zeby nie obciazac mojego organizmu i duze
      dziecko). Po porodzie przez 5 lat norma. Caly czas pod opieka endokrynologa,
      czeste kontrolne badania itd. Gdy wydawalo sie, ze nie zachoruje zdecydowalam
      sie na druga ciaze i...znow nadczynnosc. Niewielka, objawiajaca sie
      podwyzszonym cisnieniem i wysokim pulsem. Jestem w 21 tc, przyjmuje Thyrosan
      (dawniej to byl Propycil), a z witamin te bez jodu - bo jod nie jest wskazany w
      nadczynnosci. jestem na zwolnieniu, duzo wypoczywam, niestety do dzisiaj mam
      obnizone TSH wiec co jakis czas mam zwiekszana dawke lekow. Zanim zajdziesz w
      ciaze koniecznie poinformuj o swoich planach endokrynologa i ginekologa.
      Powodzenia!
      • andaba Re: tarczyca a ciąża 15.03.07, 11:40
        Mnie przy ciąży wyszło takie TSH, że go wcale nie było uncertain
        Lekarz kazał iść do endokrynologa, okazało się, że do endokrynologa, owszem, ale termin za pół roku. Powiedziałam kobicie, że za pół roku to po ptokach będzie, bo w ciąży jestem. Łaskawie pozwoliła mi zapytać doktorkę, czy przyjmie. Przyjęła, tego samego dnia (jeżeli któraś z Krakowa, mogę dać namiary, bo to złoto nie lekarka). Zbadała, dała skierowanie na resztę badań, które okazały się nie tak tragiczne, jak wskazywałoby to TSH, dała mi tylko jod.
        Ciążę donosiłam, dziecko zdrowe.
        • moniqep Re: tarczyca a ciąża 20.03.07, 13:23
          Widze,ze macie doswiadczenie co do tarczycy i jodu w ciazy. Ja zrobilam sobie
          badania na wlasna reke bo od poczatku ciazy zle sie czuje i pomyslslm sobie ,ze
          to moze byc tarczyca.
          Oto wyniki: TSH 1,410qIU/ml (0,270 - 4.700) FT3 5,18pmol/l (4,00 -8,30) FT4
          9,97pmol/l (9,00 - 20,00) Jestem w 9 tyg ciazy badania robilam w 7 tyg.
          Badania wyszly w normie ale na dolnej granicy zwlaszcza FT4 .
          Na forum choroby tarczycy nastraszono mnie ,ze wyniki sa zle ,ze to moze
          niedobor jodu. Bylam u internisty,ta powiedzial,ze wszystko jest w normie zeby
          sie nie denerwowac i najwyzej za 3 mies bad.powtorzyc. Dostama skier do
          endokrynologa. Ginekolog zas powiedzial,ze po to sa normy ,zeby sie ich trzymac
          i nic zlego sie nie dzieje. Nie wiem czy rzeczywiscie mam sobie odpuscic.
          Chyba na wszelki wypadek zmienie witaminy na Feminatal N.
          A co Wy sadzicie o moich wynikach?
          • eska762 Re: tarczyca a ciąża 21.03.07, 07:39
            ja bym poszła do endokrynologa i to jak najszybciej. Tarczyca jest
            odpowiedzialna za bardzo wiele rzeczy w organiźmie Twoim i dziecka. Owszem,
            teraz trzymasz normy, ale na wydrukach z laboratorium są normy ogólne, nie dla
            kobiet w ciąży. Ja pomimo,że mam wyniki badań również w normie, to powtarzam je
            co 3-4 tygodnie, ponieważ w ciązy zmieniają sie one bardzo szybko. Co miesiąc
            wizyta u endokrynologa i euthyrox. Nie pisze tego, żeby Cię straszyć. Uważam po
            prostu, że najlepiej udać się do specjalisty, na forum ani nikt Cie nie
            wyleczy, ale nie weźmie odpowiedzialności za to co zrobisz.
    • ruda73 Re: tarczyca a ciąża 20.03.07, 21:17
      U mnie również tarczyca ujawniała się w czasie ciąży - głównie w postaci
      wysokiego ciśnienia i bardzo wysokiego tętna. Dostałam metizol w małej dawce i
      Feminatal N z jodem. Dziecko super zdrowe, ale tarczycę badam do dziś
      • siasia826 Re: tarczyca a ciąża 21.03.07, 09:04
        jestem w ciazy 32 tc,nadczynnosc tarczycy pojawila mi sie na poczatku
        ciazy,bralam thyrosan,ale znowuz mi zabronili brac witamin z jodem i caly czas
        bylam i jestem na "elevit"narazie mi sie wszystko unormowalo i tabletki
        odlozylam tak jak zalecil mi endo u ktorego jestem pod stala kontrola.mam
        nadzieje ze wszystko bedzie dobrze,pozdrawiam
        • moniqep Re: tarczyca a ciąża 21.03.07, 15:46
          Gdzie mam szukac endokrynologa w Warszawie? Pewnie bede zmuszona isc prywatnie
          by nie czekac na wizyte pol roku.
          Z drugiej strony kazda kobieta w ciazy powinna isc do endokrynologa bo byc moze
          problemy z tarczyca pojawily sie w ciazy? Przeciez nikt z urzedu nie robi takich
          badan ani nie wysyla do endokrynologa?
          Piszecie ,ze problemy z tarczyca pojawily sie na pocztku ciazy. Jakie mialyscie
          objawy,ze wyslano was do endokrynologa? Czy moze jakies badania byly nie
          prawidlowe? W koncy bylam u ginekologa i powiedzial,ze jest ok?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka