Dodaj do ulubionych

solarium w ciąży

21.03.07, 20:41
Witajcie, jestem w 17 tyg. ciąży, niedługo idziemy z mężem na wesele jego
brata. Mam bardzo jasną karnacje i chciałabym troche ją opalić do sukienki,
którąsobie kupiłam. Stad moje pytanie - czy w takw czesnej jeszcze ciąży
mogłabym kilka razy, dosłownie 3 czy 4 iść do solarium na 10 minut? Bo
wyglądam strasznie blado, a mam być świadkową.
Obserwuj wątek
    • pyzula3 Re: solarium w ciąży 21.03.07, 20:58
      Co jest dla ciebie kobieto wazniejsze dziecko czy
      opalenizna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Glupota nie boli
      • kiniak8 Re: solarium w ciąży 22.03.07, 10:16
        Ale dlaczego od razu głupota? Czemu mnie oceniasz? Przecież po to zapytała,
        żeby niezrobić głupstwa, nie musze znać sie na wszystkim, nie wiem, dlaczego
        mnie zaraz zaatakowałaś. Zapytałam, bo nie chciałabym zaszkodzić mojemu dziecku.
        Pozdrawiam!
    • zuzalus Re: solarium w ciąży 21.03.07, 21:01
      Nie znam się na tym ale dla mnie stan ciąży wyklucza solarium ale znalazłam coś
      takiego:
      "Solarium a ciąża.
      DEFINICJA
      Korzystanie z solarium w czasie ciąży.

OBJAWY I PRZEBIEG
      Powszechnie uważa się, iż solarium ma niekorzystny wpływ na cerę i skórę,
      ponieważ powoduje jej przedwczesne starzenie się oraz powstawanie zmarszczek,
      jak również zwiększa ryzyko raka skóry. Pomimo, iż nie stwierdzono, aby samo
      promieniowanie miało niekorzystny wpływ na płód, to nie zaleca się częstego
      korzystania z solarium w czasie ciąży, tuż po porodzie oraz w czasie karmienia
      piersią. W ciąży skóra odznacza się zwiększoną wrażliwością na promienie
      słoneczne, w związku z czym reaguje ona na promieniowanie wykorzystywane
      do „sztucznego opalania” bardziej intensywniej i dlatego, po seansach w
      solarium, mogą pojawić się poparzenia, przebarwienia na skórze, jak również
      różnego rodzaju alergie. Wskutek zmian hormonalnych często na twarzy ciężarnych
      pojawiają się różnego rodzaju plamy i przebarwienia (np. ostuda ciężarnych),
      które po opalaniu w solarium mogą się pogłębić i pozostawić stałe i
      nieodwracalne zmiany. W czasie ciąży skóra ulega także znacznemu rozciągnięciu,
      przez co staje się nieco cieńsza, a tym samym podatna na przesuszenie.
      Nadmierna suchość skóry zmniejsza jej elastyczność, co może zwiększać ryzyko
      powstania rozstępów i gorszego powracania skóry do normy po porodzie. Podczas
      opalania w solarium bardzo niebezpieczna jest nagła zmiana temperatury. Może
      ona spowodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi, co stanowi poważne
      niebezpieczeństwo dla ciąży. Dotyczy to szczególnie kobiet, u których w czasie
      ciąży ciśnienie tętnicze wynosiło powyżej 140/90 mmHg, Nagły wzrost ciśnienia
      może spowodować przedwczesne odklejenie łożyska i inne niebezpieczne powikłania
      ciąży. Poza tym należy pamiętać o tym, że w czasie ciąży zdecydowanie
      przeciwwskazane jest przegrzewanie ciała. Dotyczy to zarówno opalania w lecie
      jak i w solarium. Nie znaczy to jednak, że korzystanie z solarium jest
      bezwzględne przeciwwskazane w czasie ciąży. Korzystanie z umiarem i wybieranie
      urządzeń, które nie rozgrzewają się zbytnio jest dopuszczalne pod warunkiem
      wykluczenia powikłań ciąży przez lekarza.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...
      W przypadku, gdy po korzystaniu z solarium pojawią się niepokojące objawy jak
      zawroty głowy, wymioty, czy też na twarzy pojawią się przebarwienia należy
      bezzwłocznie zrezygnować z opalania w solarium i skontaktować się z lekarzem.

LECZENIE DOMOWE
      W czasie ciąży warto zastąpić solarium naturalnymi promieniami słonecznymi,
      które bardzo korzystnie wpływają na organizm zarówno matki jak i przyszłego
      dziecka. Zarówno pozwolą na poprawienie nastroju jak również wpływają na
      produkcję niezmiernie ważnej dla prawidłowej budowy kośćca prowitaminy D.
      Długie spacery na świeżym powietrzu przyniosą z pewnością więcej korzyści
      aniżeli seanse w solarium. Jeżeli korzysta się z solarium dla celów wizualnych
      najlepiej zastąpić je samoopalaczem."

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia i dobrej zabawy na weselu
      Ola

P.S. Ja brałam ślub w 5 miesiącu ciązy i korzystałam z opalania natryskowego po
      konsultacji z lekarzem Oczywiście mimo wszystko okolice brzucha sobie darowałam.

• beniusia79 Re: solarium w ciąży 21.03.07, 21:12
        z tego co wiem, solarium nie szkodzi bezposrednio dziecku. sama jednak nie
        wpadlabym na taki pomysl. druga sprawa, czesto kobieta ciezarnym po opalaniu
        pojawiaja sie brazowe plamy na skorze (szczegolnie na twarzy). w takim
        przypadku lepiej byc chyba bladym...
        • pyzula3 Re: solarium w ciąży 21.03.07, 21:20
          Solarium nie szkodzi? A to dobre. W ciazy nie wolno przegrzewac organizmu,
          dlatego tez nie mozna sie opalac na sloncu, kapac w goracej wodzie bo to grozi
          poronieniem.
          • karolkowa1 Re: solarium w ciąży 21.03.07, 23:33
            czy szkodzi czy nie to sie nie orientuje ale na pewno na solarium nie jest
            goraco i sie nie zagrzeje,lozka sa klimatysowane o trzeba uwazac zeby nie
            zmarznac
          • beniusia79 Re: do pyzula3 22.03.07, 11:06
            sorry, ale glupoty wypisujesz. latem przy 40 stopniach w cieniu
            (czerwiec/lipiec 2006-wtedy bylam krotko przed porodem) ciezarna pewnie nie
            powinna z domu wychodzic. dodam jeszcze, ze od lat chodze zima na saune, bedac
            w ciazy, po konsultacji z ginekologiem, przez cala zima chodzilam na saune smile
            czulam sie swietnie, bylam zrelaksowana. moja corcia urodzila sie zdrowa, duza
            i cliczniutka smile
    • mg2006 Re: solarium w ciąży 21.03.07, 22:36
      solarium nie jest wskazane - użyj samoopalacza. Moj lekarz - a mam do niego
      zaufanie do jest po wielu specjalizacjach i z doświadczeniem - pozwalał mi
      wsmarowywać wszelkie mazidła w skórę.
      • phantomka Re: solarium w ciąży 22.03.07, 00:18
        Opalalam sie co prawda na plazy, ale nie widzialam w tym nic zlego, bo zeby
        uniknac przegrzania organizmu musialabym w ogole w lato nie wychodzic, bo w
        koncu slonce jest wszedzie, prawda? Po prostu pilam duzo plynow i nie
        wylegiwalam sie godzinami.
    • agnieszkan_34 Re: solarium w ciąży 22.03.07, 01:03
      Tak się składa, że jestem kosmetyczką i mam w swoim gabinecie solarium.
      Zdecydowanie odradzam kobietom w ciąży opalanie. Jest na ten temat wiele
      artykułów lekarzy, dlatego nie chcę się tu mądrzyć. Ja polecam jedynie naturalne
      kremy brązujące. Samoopalaczom ,jeśli chodzi o ciężarne, też jestem przeciwna .
      Te 9 mies. naprawdę można wytrzymać. A karmiące mamy jak najbardziej mogą się
      opalać na solarium ( ono też zwiększa podobno wytwarznie wit. D w mleku ).
      Niewielkie dawki naturalnego słońca są, moim zdaniem, jak najbardziej wskazane.
      • mlubik Re: solarium w ciąży 22.03.07, 09:13
        Witam! Wszystkie mi znane kosmetyczki a także lekarze odradzali mi opalanie w
        ciązy, a chciałam pieknie opalona wygladać na własnym ślubie. Polecam Ci
        opalanie natryskowe , jest nie drogie i skóra pieknie po nim opalona smile a co
        najważniejsze niezaszkodzi twojej fasolce smile ( mozna wybrac odcień opalenizny,
        ja opalałam się 2 razy zeby efekt był ladniejszy- najpierw z conajmniej tydzień
        przed potem dwa dni przed i efekt był super). Popytaj się kosmetyczki to na
        pewno Ci doradzi smile
        • kiniak8 Re: solarium w ciąży 22.03.07, 10:19
          Czy 2 razy tylko wystarczy? Na czym poleca to opalanie?Ja zaraz lece spytać,
          ale już mnie ciekawość zzera wink
          • novaaga Re: solarium w ciąży 22.03.07, 11:29
            hej,
            solarium odpada, mnie lekar kategorycznie zabronił, jak go spytałam...i
            polecono mi łaśnie opalanie natryskowe...mnie wystarczył jeden raz, zeby dobrze
            wyglądać..dzień przed ślubem..koszt całego ciała ok 80 zł,,,chyba
    • sopia Re: solarium w ciąży 22.03.07, 09:44
      raczej zamiast solarium prponuje ci balsam opalający sopot ziaji albo opalanie
      natryskowe ciała a nie solarium gdyz moze zaszkodzic dziecko
      • kiniak8 Re: solarium w ciąży 22.03.07, 10:18
        Dzięki dziewczyny! NIE miałam pojęcia, że istnieje coś takiego jak opalanie
        natryskowe i zaraz pędzę do gabinetu kosmetycznego, mam niedaleko, zapytam i po
        sprawie smile
        Naprawde dzieki za pomoć!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka