Dodaj do ulubionych

Wczesne ruchy

27.03.07, 13:23
Dziewczyny jestem w pierwszej ciąży w 15 t.c poczułam pierwsze ruchy, które
przez 2 tygodnie pojawiały się co parę dni, teraz od początku 17 t.c (soboty)
czuję już je regularnie codziennie, martwię się czy to nie zbyt wcześnie. Czy
wszystko w porządku - jestem ciągle pracująca i zmęczona, może to źle wpływa
na dziecko? wizytę mam dopiero w czwartek, to popytam jak to jest. Może,
któraś z Was też tak wcześnie wyczuwała ruchy????
Obserwuj wątek
    • ela.blue Re: Wczesne ruchy 27.03.07, 13:41
      czesc! ja zaczęłam czuć pierwsze ruchy w 16 tygodniu. podobno im szczuplejsza
      osoba tym wczesniej może je poczuć.ja przed ciążą ważyłam 46 kg więc ruchy
      czułam dosc wyraźnie. teraz jestem w 29 tygodniu i mała bombarduje mnie cały
      czassmile
      • ebenark Re: Wczesne ruchy 27.03.07, 13:45
        ooo no właśnie ja przed ciążą ważyłam 42-43 kg-to może dlatego i piszesz, ze to
        dziewczynka fajnie, bo ja słyszałam, że jak wcześniej czuje się ruchy to
        chłopiec a My puki co jesteśmy nastawienia na dzieczynkę.
        • adamari1 Re: Wczesne ruchy 27.03.07, 13:49
          >bo ja słyszałam, że jak wcześniej czuje się ruchy to chłopiec
          A ty w to wierzysz?
      • edit38 Re: Wczesne ruchy 27.03.07, 18:47
        ela.blue napisała:

> czesc! ja zaczęłam czuć pierwsze ruchy w 16 tygodniu. podobno im szczuplejsza
        > osoba tym wczesniej może je poczuć.ja przed ciążą ważyłam 46 kg więc ruchy
        > czułam dosc wyraźnie. teraz jestem w 29 tygodniu i mała bombarduje mnie cały
        > czassmile

Ja też jestem w 29tyg.
        Pierwsze ruchy poczułam mniej więcej około 18 tyg. To że kobiety szczupłe
        wcześniej czują ruchy nie do końca jest prawdą - ja przed ciążą ważyłam ponad 70
        kg (więc zaliczam się raczej do otyłych) a 18 tydzień to też dosyć wcześnie.
        To chyba zależy od tego jakie mamy "wrażliwe" mięśnie i macice i jak dziecko
        jest ułożone
    • adamari1 Re: Wczesne ruchy 27.03.07, 13:41
      jak pozno, to zle, jak za wczesnie - jak widac - jeszcze gorzej tongue_out
      Nie, to nic niezwykłego, to kwestia osobnicza. Moja kolezanka twierdzi, ze ruchy
      czula jeszcze wczesniej. Dziecku nic przez to nie dolega tongue_out
    • jolaa71 Re: Wczesne ruchy 27.03.07, 14:15
      miczym się nie marty,myślę że to normalne,niekiedy masz rychy wcześniej a tego
      nie kojarzysz,myślisz że burczy ci w brzuchu smile
      a z tymi chłopcami to może i prawda haha bo ja odczówałam rychy przełom 15-16
      tydz i facet jak byk!!!!!!!!
      • marta76 Re: Wczesne ruchy 27.03.07, 18:54
        w 15 tc pytałam ginke,czy to możliwe ,żeby już poczuć ruchy powiedziała,że nie
        ma takiej mozliwości.Dziecko jest za małe.
        • edit38 Re: Wczesne ruchy 27.03.07, 19:06
          marta76 napisała:

> w 15 tc pytałam ginke,czy to możliwe ,żeby już poczuć ruchy powiedziała,że nie
          > ma takiej mozliwości.Dziecko jest za małe.

A moja gin pytała mnie o ruchy już w 14 tyg. Widocznie uznała że jednak jest to
          możliwe (może mało prawdopodobne ale możliwe)
          • zazuzina Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 09:08
            ja też pytałam swego lekarza mniej więcej w 15 tc czy mogę już czuć ruchy (2
            ciążą) i też powiedział że to nie możliwe, że organizm tak się rozciąga i
            przemieszcza że może nam się wydawać że to ruchy al nie ma takiej możliwości,
            dla jasności ja też jestem drobną osobą, ciążę zaczynałam z 44 kg i u mnie się
            nie sprawdziło że szczuplejsze czują wześniej, w pierwszej ciązy poczułam
            dopiero po 21 tc
    • dorota814 Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 09:10
      spokojnie, bedac w pierwszej ciazy w 10 tygodniu czulam juz jak "cos" plywa w
      brzuchu, jakby mala rybka, czulam wtedy te "ruchy" kazdego dnia
      • edzia.79 Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 09:42
        Ja czuje od 13tc oczywiscie ruchy nie kopanie bo maluch byl zbyt maly.
        Do tej pory mala kopala bardzo mocno,teraz 24tc troche sie uspokoila
        (pewnie ma juz mniej miejsca)
        Ciesze sie ze jest nas wiecej bo jak kiedys podzielilam sie tym na forum to odebrano mnie jak dziwolaga smile)
    • bebe52 Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 10:46
      Ja w pierwszej ciazy pierwsze ruchy poczółam w 16 tygodniu w drugiej w tez w 16
      tygodniu i nic nie działo sie z moimi dziecmi urodziły sie zdrowe w
      terminie.Pozdrawiam
      • meeg23 Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 11:51
        nic sie nie martw wczesne ruchy to napewno nie powod do zmartwien a do radosci
        napewno twoja praca na to nioe wplynela ja tez wczesnie poczulam ruchy tak w
        pierwszej jak i w 2 ciazy w 15/16 tyg. i teraz jestem w 3 ciazy w 14 tyg. i juz
        nie moge sie doczekac ruchow a nawet mam wrazenie ze malenstwo juz mnie lekko
        muska od srodka ale to jeszcze takie slabiutkie ze nie mowilam nawet mezowi
        pozdrawiam i ciesz sie a jesli chodzi o prace to w miare mozliwosci staraj sie
        odpoczywac
    • dorota814 Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 11:54
      pamietam, gdy w pierwszej ciazy poinformowalam mojego gina o tym, ze czuje
      jakies "ruchy" w 10 tygodniu, wtedy niezle sie ubawil, powiedzial, ze to chyba
      raczej "gazy" byly, ale ja wiem, ze to byla coreczka, bo czulam ja dziennie, a
      on byl w bledzie, choc o tym nie wiedzial
      • ebenark Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 12:29
        Jestem autorka wątku, po wczorajszym dniu jestm na 100% przekonana, że to ruchy
        mojego dziecka, że czuję je od 14-15 tg. a potwierdził to mąż, który przyłozył
        wczoraj ręke do brzucha i poczuł dokładnie w tym samym czasie i tym samym
        miejscu co ja, pewnie moje maleństwo jest badzo ruchiwe i bardzo silne, skoro
        już mąż czuł ruchy.
        A od końca 15 t.c ruchy są już codziennie regularnie przezemnie wyczuwalne i
        nie dam sobie teraz wmówić, że to nie są ruchy dziecka, i ze to niemożliwe.
        • dorota814 Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 12:32
          nie jedna osoba powie Ci,ze to niemozliwe, ale Ty wiesz najlepiej, bo sama je
          czujesz smile
          • marta76 Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 13:00
            dorota814 napisała:

> nie jedna osoba powie Ci,ze to niemozliwe, ale Ty wiesz najlepiej, bo sama je
            > czujesz smile
            ależ ja nie mam zamiaru się spierać.Jeżeli uważasz,że je czujesz to pewnie tak
            jest.To,że czuje je równiez mąż jest dla mnie abstrakcja.Moja ginka
            powiedziała,że teraz mozna pomylić jeszcze ruchy w brzuchy z przemieszczającymi
            się flakami i gazami;PP
            • naturella Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 13:33
              Zwłaszcza, że w okolicach spojenia łonowego jest mnóstwo jelitsmile)) Przecież
              ruchy dziecka, na początku takie bąbelki, czuje się baaardzo nisko, w okolicy
              majtkowej, rzekłabym i raczej nie da się ich pomylić w powietrzem w jelitach,
              które są dużo wyżej...
              W pierwszej ciązy ruchy czułam od skończonego 14 tc, w tej ciąży od 12 tc. I to
              na 100% ruchy, bo z każdym dniem niemal czułam je mocniej i intensywniej, aż w
              okolicach 17-20 tc z delikatnych bąbelków zamieniły się w delikatne kopniaczki.
            • ebenark Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 13:46
              > ależ ja nie mam zamiaru się spierać.Jeżeli uważasz,że je czujesz to pewnie tak
              > jest.To,że czuje je równiez mąż jest dla mnie abstrakcja.Moja ginka
              > powiedziała,że teraz mozna pomylić jeszcze ruchy w brzuchy z
              przemieszczającymi
              > się flakami i gazami;PP

Ja wiem, że trudno Ci uwierzyć, ze mąż czuje ruch-bo sama nie wierzyłam, a
              jednak to prawda. A ginekolodzy mają sprzeczne zdania na ten temat, więc nie
              należy do końca kierować się zdaniem ginekologa w niektórych przypadkach, bo
              jedni trzymają się tylko i wyłącznie regół książkowych inni zaś kierują się
              min. doświadczeniem.
              Każdy człowiek jest inny i napewno każdy inaczej też się rozwija w łonie matki.
              W większości książkach piszą też, ze dziecko zaczyna samo chodzić ok. 12 m-ca
              życia, moj siostrezniec pierwsze kroki postawił sam w wieku 8 m-cy i od tej
              pory zaczął chodzić-też prawie nikt nie wierzy-a jednak...Jest napewno wiele
              innych różnych przypadków dla większości z Nas niemożliwych a jednak są.
    • binkaa Re: Wczesne ruchy 28.03.07, 14:16
      ja czułam tez bardzo wczesnie
      16 tydzień to już były konkretne
      • ebenark Re: Wczesne ruchy 04.04.07, 13:00
        Moja pani doktor z prawie 30-letnim stażem, nie uważa, ze nie można wcześniej
        czuć ruchów, a wręcz przeciwnie. Mówiła, ze to się zdarza, rzadko ale sie
        zdarza, i nie są to jakieś jelita itp. Szupłe osoby czesto czuja wcześniej, a
        ja do takich należę.
        I wcale sie nie zdziwiła, że mąż też poczuł ruchy.
    • mimarika ja tak wcześnie czułam pierwsze ruchy Malca 04.04.07, 13:25
      i oczywiście większość pań na tym forum zaprzeczała,że mi sie zdaje, że to nie
      mozliwe, że w pierwszej ciązy to najwcześniej w 21 tyg, itp... Tymczasem lek
      powiedział, iż na to nie ma reguły, każdy organizm i każde maleństwo jest inne
      i to oczywiście mogą być ruchy Maluszka.
      Zatem się nie martw na zapas. Staraj sie nie denerwować - malutkie odczuwa
      wszystkie twoje emocje. A każdą wątpliwość najlepiej rozwiewaj u lek.
      Pozdrawiam.
      • adamari1 Re: ja tak wcześnie czułam pierwsze ruchy Malca 04.04.07, 13:59
        jesli ktos powiedzial, ze najwczesniej w 21tc i ani dnia wczesniej, to sie
        pomylil. Mozna czuc wczesniej. Ja czulam od 16-17 tc (potwierdzone podczas USG)
        i to juz zdecydowane kopniaki. Skoro ja je czulam, mozliwe, ze ktos je czuje 2
        tyg wczesniej ode mnie.
        Ale nie sadze, zeby mozna bylo czuc je w okolicach np. 10tc tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka