mzn1 26.04.07, 21:18 Czy ktoś z was wykonywał badania prenatalne? Jakie są wasze opinie na temat takich badań i ich wyników? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankapok Re: Diagnostyka prenatalna 25.09.07, 00:28 jestem przeciwna takim badaniom,bo zawsze niosa ryzyko poronienia.poza tym trzeba sobie zadac pytanie,jaki cel w konkretnym przypadku ma takie badanie i czy naprawde jest niezbedne.u mnie bylo podejrzenie urodzenia dziecka chorego,ale na badania prenatalne sie nie zdecydowalam,bo wiedzialam,ze i tak,jesli choroba dziecka zostanie wykazana(a badania takie nie daja jednak 100% pewnosci),to ciazy nie usune,wiec po co ryzykowac ewentualne poronienie i to na dodatek mozliwe,ze zdrowego dziecka?moj dzieciaczek urodzil sie zdrowiutkipozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marzeniaprowda Re: Diagnostyka prenatalna 27.09.07, 13:57 Kiedyś uważałam ze dobrze jest zrobić badania prenatalne ze człowiek będzie przygotowany na ewentualna chorobę dziecka... jednak bardzo sie pomyliłam. Sama miałam robione badania prenatalne, najpierw w 13tc u dzidzi stwierdzono powiększenie przyzierności karkowej co mogło wskazywać na wade genetyczną lub rozwojową. Zgodzilam sie nawet na biopsje kosmowki ryzykujac poronieniem... wszystko genetycznie wyszlo ok, podejrzewali wiec wade seduszka skierowali mnie w 20 tc na USG płodu do naprwde do bardzo dobrej lekarki powiedziała ze z serduszkiem wszystko ok i nie wad wrodzonych.. byłam szczesliwa az tu nagle moje dziecko w 30 tc umarło. Po porodzie okazało sie że dzidzia zaplatała sie w pepowine ktora byla za długa a na sekcji zwłok wyszła powazna wada serca. lekarze w szpitalu poinformowali mnie ze nawet jesli moja coreczka nie zaplatała sie w pepowine to i tak nie miala szans na przezycie bo nie rodzilabym w specjalnym szpitalu w ktorym mogliby ja operowac. i jak tu wierzyć w badania prenatalne? takie błedy chyba nie powinny sie zdarzac Odpowiedz Link Zgłoś