Dodaj do ulubionych

wczesna ciąża a latanie samolotem

22.05.03, 17:37
Witam,
Jestem w piatym tygodniu (licząc od miesiączki), za 2 tygodnie czeka mnie
długi lot samolotem. Zastanawiam sie czy to może zaszkodzić, do lekarza ide
za tydzień, więc pewnie się dowiem, ale byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi cos
o tym napisał, może nie ma sie czym stresować...może jest...??z
góry dziękuje.

marys.
Obserwuj wątek
    • sugar_mama_danielcia Re: wczesna ciąża a latanie samolotem 22.05.03, 18:12
      Witaj,
      Ja leciałam w 9 tygodniu ciąży, a potem w 29. Ciążę miałam łatwą i bez
      komplikacji. A synek urodził się zdrowiutki. Pewnie też wszystko zależy od
      długości lotu i stanu Twojej ciąży. Najlepiej zapytaj się lekarza, ale o ile
      wiem to latanie jest w miarę bezpieczne. Na pewno lepiej lecieć po 13-14
      tygodniu ciąży, ale jak inaczej nie można to trudno. Pamietaj żeby duzo pić
      podczas lotu i postaraj też się sporo ruszać. W ciąży wzrasta ryzyko zabużeń
      krążenia.

Pozdrawiam
      Sugar
      • roma52 Re: wczesna ciąża a latanie samolotem 22.05.03, 19:47
        Pewnie będziesz musiała rozważyć wszystkie za i przeciw i sama podjąć decyzję.
        Ja miałam już bilety na samolot kiedy się dowiedziałam, że jestem w ciąży i je
        oddałam. Mój lekarz odradzał mi lot, mówiąc, że ryzyko zawsze istnieje więc jak
        nie muszę, żebym nie kusiła losu. A w tym czasie na forum GW dziewczyny
        rozmawiały na ten temat i mniej więcej połowa zniosła lot bez problemów a druga
        połowa przez resztę ciąży musiała leżeć, walczyła z odklejającą się kosmówką,
        bądź łożyskiem, jedna dziewczyna straciła ciażę. Nie chciałam się przekonać w
        której połówce się znajdę i odpusciłam sobie. Nie wiem czy to przypadek ale
        moja siostra była stewardessą i latała do II miesiąca a potem przez całą ciążę
        miała problemy, 3 razy leżała w szpitalu.
    • edorka1 Re: wczesna ciąża a latanie samolotem 22.05.03, 20:01
      Ja latałam na początku 3 miesiąca - w sumie 4 razy. Lekarz raczej nie był
      zachwycony, ale ja czułam się świetnie.Dzidziusiowi nie zaszkodziło.Inna rzecz
      że większość tych wakacji w ciepłych krajch i tak przespałam...
    • michalkowa Re: wczesna ciąża a latanie samolotem 23.05.03, 15:19
      Czesc Marys. Zadzwon dzisiaj do mnie- Monika
    • ebednarz Re: wczesna ciąża a latanie samolotem 23.05.03, 20:54
      Tak sie wlasnie sklada, ze o tym, ze jestem w ciazy dowiedzialam sie bedac juz
      za granica, wiec nie mialam wyjscia, musialam i wrocic do Polski. Mialam lot
      dlugi z przesiadkami, przygodami, itp.. Bylo to meczace, ale ciazy w ogole nie
      zaszkodzilo. Konsultacja z lekarzem jest jednak wskazana, waznym jest, zeby
      mogl on juz na tym etapie ci powiedziec, ze jest wszystko tak jak byc powinno.
      Zadbaj tez o wlasna wygode w samolocie.
      Milej podrozy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka