akusia77 30.04.07, 07:55 Właśnie dowiedziałam się na usg połówkowym, że mój maluszek ma arytmie serca. Podobno nie jest to wada, ale należy to kontrolować. Czy u którejś z Waszych maluszków stwierdzono też arytmie i co dalej zalecono. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magnolia30 Re: Arytmia serca 30.04.07, 08:18 Ja usłyszałam taką samą diagnozę kiedy byłam w 8 m-cu ciąży. Pani doktor wyjaśniła mi, że nie ma wady serca. Arytmia może być spowodowana wewnętrznym stanem zapalnym w organiźmie matki. Dostałam antybiotyk-Augmentin. Miałam później badanie kontrolne USG i było ok. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
akusia77 Re: Arytmia serca 02.05.07, 07:46 Czy możesz mi dokładnie napisać jakie robiłaś badanie pod kątem stanu zapalnego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia30 Re: Arytmia serca 02.05.07, 08:41 Akusia nie robiłam żadnych dodatkowych badań. Miałam Usg podczas którego stwierdzono tą arytmię. Ważne jest że nie ma zmian organicznych w sercu czyli jego budowa anatomiczna jest prawidłowa. Mój lekarz stwierdził wtedy że takie arytmie mogą być wywołane stanem zapalnym w moim organiźmie np.stan zapalny zęba, stawu kolanowego itp. To może być zupełnie nieodczuwalne przez Ciebie. Dostałam wtedy antybiotyk żeby zlikwidować ten niezidentyfikowany stan zapalny. Byłam na kontrolnym USG po skończeniu antybiotyku i nie było śladu po arytmii! Pamiętam że moja lekarka mnie uspokajała mówiąc że to się zdarza i nie ma powodów do niepokoju. Myślę więc że nie masz się co zamartwiać, chociaż wiem że łatwo się mówi jak już jest po. A co Ci powiedział Twój lekarz? Daj znać jak się potoczyły sprawy. Nie martw się, głowa do góry, będzie dobrze. Tego życzę z całego serca Tobie i Dzidziusiowi. Odpowiedz Link Zgłoś
akusia77 Re: Arytmia serca 02.05.07, 09:41 Dzięki za szybką odpowiedź. Troche mnie uspokoiłaś. Do lekarza ide dopiero za 3 tygodnie, ale na pewno dam znać co u mnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pocholita Re: Arytmia serca 02.05.07, 10:07 Na połówkowym? Do końca 26 tygodnia zmiany tętna płodu mogą być fizjologiczne, podobno zdaża się do w 25% ciąż. Radziłabym powtórzyć USG po 26 tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
akusia77 Re: Arytmia serca 02.05.07, 19:29 Dokładnie - na połówkowym w 21 tygodniu. USG na pewno jeszcze powtórze Odpowiedz Link Zgłoś
klara1234 Re: Arytmia serca 23.07.07, 18:47 Witam, Ja jestem teraz w 36 tygodniu. Dziś byłam u lekarza który przysłuchując się mojemu maluszkowi powiedział że słyszy wyraźnie arytmię i pytał czy w usg coś wyszło lub na ktg, które od 34 tyg mam co tydzień. Powiedziałam ze wszystko było w porządku. Na co on skierował mnie na echo serca płodu. Bardzo się martwię że coś jest nie tak.Trochę uspokoiły mnie wasze posty ale i tak jestem zmartwiona. Czy to możliwe że wszystko było ok a teraz nagle arytmia? Pozdrawiam, Klarcia Odpowiedz Link Zgłoś
1sxdex34 Re: Arytmia serca 27.12.18, 22:54 Po porodzie wszystko wróciło do normy? Odpowiedz Link Zgłoś