Dodaj do ulubionych

Ciąża i bóle podbrzusza

08.05.07, 23:20
Witam. Mam do Was pytanie,otóż jestem w 6 tyg ciąży,od dwóch tygodni boli
mnie czasami podbrzusze jak na miesiączkę,nie mam przy tym żadnych
plamień.Mieszkam w w brytanii a tu troszkę inne podejście.Lekarz dał mi
tydzień temu antybiotyk,twierdząc,że być może to zapalenie pęcherza.Pojutrze
mam znowu wizytę,ale chodzi o to,że po tym antybiotyku ani częste siusianie
ani bóle o których pisałam nie ustąpiły.Martwię się troszkę,czy to
normalne,zaczynam obsesyjnie bać się poronienia.Pozdrawiam i proszę o nić
nadziei,że to może nic złego??? Wiem,że nie jesteście lekarzami,ale może ktoś
tu tak miał? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gesta Re: Ciąża i bóle podbrzusza 08.05.07, 23:31
      ja także w 6tc ciagle biegałam do łazienki i pobolewał mnie brzuch ale
      przechodziłam tyle razy juz zapalenie pęcherza( doszło do sikania krwia i
      skrzepami),iż wiedziałam,że to na pewno nie chory pęcherz. Jeśli nie czujesz
      przy siusaniu bólu, kłucia i nie oddajesz dosłownie kilku kropelek moczu czasem
      z domieszka śluzu to wątpię aby to było zapalenie pęcherza , bądź cewki.
      piszesz,ze czujesz ból jak na miesiączkę-tak samo to odczuwałam. nie jestem
      lekarzem, chce Cie uspokoić ,że to raczej nic poważnego- z mojego
      doświadczenia.nie trzeba byc w zaawansowanej ciązy ,żeby non stop biegać do
      łazienki..smilejeśli to Cie pocieszy to miałam takie jak Ty objawy i nic sie nie
      stało-jestem w 16tc i jest oksmile
      pozdrawiam koleżanke na obczyźnie.
      p.s. sorry za małe literkismile
      M.
      • sierpniowa_mama07 Re: Ciąża i bóle podbrzusza 09.05.07, 12:09
        Hej. Ja jestem teraz w 24 tc. O ciązy dowiedziałam się w 6. tygodniu i też
        miałam pobolewania w podbrzuszu prez jakiś czas ale przeszło, a sikanie tak
        częste to normalna rzecz w pierwszzym i trzecim trymestrze. Ta więc głoa do
        góry, raczej nic się nie dzieje. Pozdrawiam
    • basiachylinska Re: Ciąża i bóle podbrzusza 09.05.07, 00:27
      Monika w ktorej czesci Uk mieszkasz?? bo ja szkocja.
      LEc z tymi bolami brzucha zaraz na oddzial early maternnity unit!!!! slyszysz
      lec niech ci zrobia hormon level czyli bete i scan/usg ja wlasnie wczoraj
      poronilam drugi raz w tym cholernym kraju! a przy pierwszym nawet scanu mi nie
      zrobili, a dzis wywalczylam (doslownie) scan.wiec dowiedz sie w ktorym
      najblizej ciebie szpitalu jest taki unit i dzwon powiedz ze cie boli (nawet
      naklam ze bardzo) ze masz plamienia!!! sciemniaj troche to ci kaza przyjechac
      na taka wizyte emergency. tylko nie jedz na pogotowie bo cie odesla do domu po
      5 godzinach chekania (ja tak mialam) i nic ci nie powiedza!!!!!!!!!!!!!
      Nie lekcewarz tego!!!! mowie ci posciemniaj troche to ci zrobia scan i bete,
      dla dzidzi warto!!!!!
    • katharina_29 Re: Ciąża i bóle podbrzusza 09.05.07, 08:53
      Ja miałam podobne dolegliwości.Też pobolewał mnie brzuch jak na miesiączkę,a o
      sisianiu nie wspomnę,bo to normalne(podobno na początku ciąży można biegać
      nawet co godzinę).Mi na badaniach wychodziło wszystko ok,nie miałam żadnych
      plamień więc nawet nie wspominałam o tym lekarzowi.Czytałam dużo fachowej
      literatury i takie pobolewanie brzucha na początku ciąży nie jest niczym
      nienormalnym.Może się to wiązać ze zwiększonym przepływem krwi,tworzeniem się
      wyściółki macicy i faktem,że zaczyna się ona powiększać.Delikatne
      skurcze,bolesność i uczucie ciągnięcia,spowodowane są rozciąganiem się więzadeł
      powiększającej się macicy.Tak więc dopóki skurcze nie są ostre i stałe,oraz nie
      towarzyszy im krwawienie nie ma powodu do zmartwień.Myślę,że nerwy są gorsze
      niż objawy które opisujesz.Jeśli te bóle nie są naprawdę bolesne,a czujesz się
      tak jak kilka dni przed okresem to wydaje mi się,że nie masz się co
      martwić.Kontroluj sytuację,ale nie panikuj.Ja jestem już w 28 tc i wszystko
      jest ok.Pamiętaj,że stres nie jest dobry,ani dla Ciebie ani dla
      dzidziusia.Odpoczywaj i myśl pozytywnie.Pozdrawiam!
      • basiachylinska Re: Ciąża i bóle podbrzusza 09.05.07, 10:20
        JAk moze sie dopiero zaczac martwic jak zacznie krwawic??? i bedzie miec mocne
        bole?? to juz bedzie jeden krok do poronienia a Katharina w tym kraju nie ma
        duphastonu ani luteiny nie ma nic i do 12 tc nie pomoga ci jej podtrzymac, wiec
        w tym cholernym kraju lepiej dmuchac na zimne. A i jeszcze jedno JEzeli mieszka
        sie poza Londynem to o prywatnym lekarzu badz usg mozesz pomarzyc a jak juz cos
        znajdziesz to zaplacisz majatek, i wogole w calej ciazy nie zobaczysz
        ginekologa.
        • silje78 Re: Ciąża i bóle podbrzusza 09.05.07, 10:29
          przecież napisała, że boli ją czasami. mnie przez pierwsze 2 m-ce podbrzusze
          bolało niemal codziennie. nie był to silny ból, przypominał ten który miałam
          przy @. do tego bolał jeszcze kręgosłup w okolicy kości ogonowej. lekarz
          stwierdził, ze to jest normalne. do czasu gdy bóle są umiarkowane i nie
          towarzyszy im krwawienie nie ma powodu do niepokoju.
          natomiast co do antybiotyku, który przepisał ci lekarz to bym się zastanowiła.
          z twojego postu wynika, że wypisał go w ciemno. jeżeli nie towarzyszy temu ból
          nerek, ból przy siusiani oraz pieczenie cewki to ja bym go odstawiła.
          a na te bóle podbrzusza brałam nospę.
    • kropencjaa Re: Ciąża i bóle podbrzusza 09.05.07, 12:17
      no wiesz wprawdzie lekarzem nie jestem i nie watpię w kompetencję brytyjskich
      lekarzy, ale raczej nie powinien zapisywac Ci antybiotyku, gdy te bóle są
      typowym objawe u wielu kobiet. Nie do końca wiem jakie są tego przyczyny,
      niektórzy mówią o bólach z powodu powiększającej się macicy itp. W każdym razie
      nie niepokoiłabym się na Twoim miejscu bólami jeśli nie towarzyszy temu
      krwawienie, ale temu, że zażywasz antybiotyk. Zwróć się do innego lekarza!!!
      Ja osobiście jestem w 22 tc, na początku tez miewałam podobne bóle, z czasem
      ustały i pojawiały się faktycznie w chwili gdy bez ciązy miałaby się zbliżać
      miesiączka. Trzymaj się i spróbuj konsultacji u innego lekarza. Pozdrawiam
      • monika9999213 Re: Ciąża i bóle podbrzusza 09.05.07, 13:22
        Dziękuje Wam za odpowiedzi,a co do Basi-to niestety ma ona rację.Tu nie widzi
        się wogóle ginekologa,tylko lekarza pierwszego kontaktu,pielęgniarki i
        położną.Nie mam możliwości zmiany lekarza,bo muszę chodzić do przychodni gdzie
        jest mój rejon.Pewnie ciężko wam to zrozumieć-mi zresztą też,ale tak tu
        jest.Pare dni temu,gdy bóle miałam dość mocne mój mąż dzwonił do NHS,tj taka
        linia emergency pierwszego kontaktu gdzie zgłasza się swoje niepokojące objawy
        i wtedy po rozmowie kierują gdzie trzeba się udać.Niestety po godzinie rozmowy
        pani stwierdziła,że dopóki nie mam krwawień to nic się mi złego nie dzieje,mam
        się położyć i zrelaksować.Zazdroszcze Wam,że przechodzicie swoje ciąże w
        Polsce!!! I jeszcze jedno-cudownym lekiem na wszystkie dolegliwości jest tu
        zalecany przez lekarzy-PARACETAMOL!!!Mieszkam tu już 3 lata i na początku byłam
        zszokowana ich systemem,ale z czasem człowiek się przyzwyczaja i nie próbuje
        już tego zrozumieć.A co do pytania Basi mieszkam pod tobąwink w
        Sheffield.Dziękuje jeszcze raz wszystkim tu kobietkom za odpowiedzi,mam
        nadzieję,że będzie dobrze.Pozdrawiam Was Wszystkie!!!
        • basiachylinska Re: Ciąża i bóle podbrzusza 09.05.07, 13:34
          Monika nie dzwon na NHS24 tylko zadzwon do najblizszego szpitala dzie maja
          oddzial Early pregnency unit i powiedz ze cie baardzo boli i ze plamisz!!!
          slyszysz!! to cie umowia na wizyte natychmiast. A najlepiej zeby zadzwonil twoj
          M moj M zadzwonil tam wczoraj o 9.30 rano powiedzial ze krwawie ze boli i ze
          jestem zlamana psychicznie i juz mialam wizyte na 11 tego samego nia!!!naklam
          troche a NHS24 to zbdura!!
          Pzdr Basia
          • monika9999213 Re: Ciąża i bóle podbrzusza 09.05.07, 13:50
            Dzięki Basia tak też zrobię,bo to zamartwianie się mnie wykończy,dam znać co
            zdziałaliśmy.Dziękuję i ściskamsmile
            • basiachylinska Re: Ciąża i bóle podbrzusza 09.05.07, 13:54
              jak cos to moje gg 1437412 jestem na niewidocznym ale pisz!!!! TRZYMAM ZA WAS
              KCIUKI!!!!!!!
    • mw80 a ja w leeds 09.05.07, 17:11
      i mam takie same bolesad a dopiero za 5 dni mam pierwsza wizyte u
      midwife...powiem szczerze ze pomyslalam ze to moze wynik przemeczenia i
      przepracowania, niestety praca fizyczna pewnie nie sluzy ciazy!!jakos tez mi
      sie tak wydaje ze to moze objaw wewnetrzych procesow,ktore w nas
      zachodza.faktycznie tutaj nikt nie traktuje ciazy jak choroby i tak powloli
      zaczynam tak pojmowac moja ciaze.zreszta nie mam wyboru.niestety moja kolezanka
      pol roku temu poronila i tez obsesyjnie sie tego boje,ale przeciez zadnej znas
      takie myslenie nie pomoze.3maj sie cieplutko -na pewno bedzie wszystko dobrze
    • tala81 Re: Ciąża i bóle podbrzusza 09.05.07, 18:24
      Ja na poczatku ciazy, tak do ok 15 tygodnia tez mialam dosc silne bole brzucha
      tak jak na okres. z tego co mowil mi lekarz to zupelnie normalne i przechodzi
      po kilku tygodniach. czeste siusianie na poczatku tez mnie meczylo. potem
      przeszlo, ale teraz w 39 tc znow mnie meczy, ale to juz inna historia smile
      na twoim miejscu skonsultowalabym sie z innym lekarzem, po co brac
      niepotrzebnie antybiotyk. pozdrawiam i nie martw sie bedzie dobrze smile
      • katharina_29 Re: Ciąża i bóle podbrzusza 10.05.07, 15:02
        Moniko9999213 napisz co dalej z Twoim pobolewaniem brzuszka.Byłaś u jakiegoś
        lekarza?Mam nadzieję,że wszystko ok smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka