martha666 10.05.07, 16:38 jestem w 29tc i dzisiaj lekarz podczas badania stwierdził że mam krótką szyjkę macicy ok 1,5 cm. a jak to jest u was z tą długością szyjki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slanty Re: krótka szyjka macicy 10.05.07, 17:06 Witam, ja jestem w 26tc. i mam szyjkę 2,7cm. Ponieważ w pierwszej ciąży urodziłam w 30tc. z powodu szyjki, to teraz jestem pod kontrolą - mierzenie co 2 tygodnie. Jest twarda, zwarta, zamknięta, itp., ale mam od około 20tc. skurcze zbyt częste dość mocne więc od 24tc. leżę niemal cały czas, biorę fenoterol + isoptin, magnez, no-spę i prowadzę notatnik "skurczowy". Ty coś dostałaś? Wskazówki czy leki? Co ci lekarz na ten temat powiedział? Mój gin mówił, że do około 36tc. taka pewna przepisowa szyjka to 3,6cm. Ale bardzo ważnym czynnikiem jest też jej twardość, zwartość, brak infekcji na wyjściu (taka infekcja, nawet mała może, choć nie musi powodować skurcze) i zamknięcie ujścia wewnętrznego czyli od strony dziecka. Więc kwestia dość indywidualna. Napisz, co usłyszałaś na ten temat u swojego lekarza. Pozdrawiam, Slanty Odpowiedz Link Zgłoś
martha666 Re: krótka szyjka macicy 10.05.07, 19:33 właśnie wróciłam od lekarza z prywatnej wizyty-inny niż ten wczorajszy i okazłao się że szyjka ma ok. 2,5 cm i jest twarda. skurczy ani żadnych bóli nie mam więc gin kazał się nie martwić. dziwi mnie tylko że dwóch lekarzy i dwie różne długość podali. Odpowiedz Link Zgłoś
slanty Re: krótka szyjka macicy 10.05.07, 19:47 to się zdarza; zależy to od jakości usg, ustawienia szyjki na usg i być może zadrżenia ręki gina; mój lekarz pokazał mi jak to jest możliwe: jak inaczej poustawiał sobie obraz i leciutko wyjechał za granicę obrazu szyjki, to zaraz wyszło mi 3mm więcej; cieszę się, że nie musisz leżeć, ani brać żadnych leków - oby tak dalej! Powodzenia, Slanty Odpowiedz Link Zgłoś
a30 Re: krótka szyjka macicy 10.05.07, 17:07 jak bylam w ciazy z moja pierwsza coreczka, to w 20 tygodniu tez mi lekarz stwierdzil krotka szyjke ale nie wiem czy dobrze pamietam to bylo wtedy 4 albo 3 cm. I zalecil koniecznie zglosic sie do szpitala. W szpitalu polezalam tydzien, ale nic sie tam nie dzialo, tylko podawali mi nospe bo mialam skurcze. lekarz na obchodzie tylko sie pytal czy dobrze sie czuje i to wszystko. wypisali mnie do domu i juz do konca ciazy lezalam. Lekarka mi powiedziala, ze przy skurczach to nie podszywa sie szyjki, bo i tak sie szwy rozejda, a o krazku wtedy nic nie slyszalam. Dopiero niedawno dowiedzialam sie o takiej mozliwosci z tego forum. jedyna dobra rzecz, ze porod jest latwiejszy, bo szyjka jest juz krotka, ale chyba musisz uwazac i lezec. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenas4 Re: krótka szyjka macicy 10.05.07, 17:14 U mnie lekarz już w 20 tygodniu ciąży stwierdził, że mam bardzo mocno skróconą szyjkę macicy. Powiedział, że wygląda to tak jakbym już za chwile miała rodzić. kazał mi bardzo uważać bo mogło to grozić przedwczesnym porodem.Przejełam sie tym wtedy, ale i tak robiłam niemal wszystko uważając tylko na siebie bardziej. I wszystko było ok bo szyjka "wytrzymała" do samego końca i urodziałam w terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
egiptorka Re: krótka szyjka macicy 11.05.07, 16:13 ja jutro zacznę 26tydz a dokładnie tydzień temu mój gin tez stwierdział za krótką szyjkę - 25mm. Dostałam luteine dopochwowo 2x1tabl plus nakaz leżenia do konca ciąży. Ponieważ mam jeszcze powazne problemy zkregosłupem neurolog tez zlecił leżeć.Gin mówi , że musimy dotrwać do 36/37 tyg . mam nadzieje , że sie uda.Nastepna wizyta za 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
ikabg Re: krótka szyjka macicy 11.05.07, 21:53 Od 33 tyg, miałam krótka szyjkę, polecenie oszczędzania się i zalecenie łykania nospy.Przy każdej następnej wizycie lekarka mówiła, że jak nic już będą rodzić a ostatecznie urodziłam dzień przed terminem. Także grunt (poza przyjmowaniem zaleconych leków) to dużo wypoczywać i się za bardzo nie stresować. Odpowiedz Link Zgłoś