Dodaj do ulubionych

badanie ginekologiczne

02.06.03, 03:34
Witam! Jestem w 18 tygodniu ciazy i do ginekologa chodze co 4 tygodnie. Ale
mialam typowe badanie ginekologiczne tylko za pierwszym razem, tzn. wtedy gdy
lekarz stwierdzil ciaze. Od tej pory bylam juz na wizytach 3 razy i ani razu
lekarz mnie nie badal. Slucha tylko bicia serca dziecka. Czy to prawidlowo?
Myslalam, ze lekarz bada za kazdym razem czy wszystko jest w porzadku. Moze
to tylko takie zwyczaje w Stanach, bo tam mieszkam, ale chyba to nie ma
zadnego znaczenia - mysle, ze powinien sprawdzac za kazdym razem, czy tam u
mnie w srodku wszystko w porzadku. Odpiszcie jak to u Was jest. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • pantera.72 Re: badanie ginekologiczne 02.06.03, 09:10
      Witaj Dorota!
      Ja jestem z Wrocławia i mam 39 tyg. brzucho smile. Muszę Ci powiedzieć, że mój
      lekarz na każdej wizycie sprawdzał, czy szyjka jest dobrze uformowana i czy
      nie jest przypadkiem skrócona, oraz czy macica jest miękka (nie twardnieje).
      Tak jak Ty na wizyty chodziłam co 4 tyg., a przez ostatni miesiąc co 2. Ale
      wiesz co kraj to obyczaj smile. Może Twój lekarz jak dostanie od Ciebie
      informacje, że nic Cię nie boli, nie masz upławów, ani innych niepokojących
      objawów, to uważa że nie ma potrzeby "męczyć" Cie badaniem.
      Nie dziwię się, że to Cię niepokoi. Bo zawsze lepiej mieć pewność, że wszystko
      jest OK.
      Propnuję Ci żebyś na następnej wizycie porozmawiała o tym ze swoim lekarzem,
      napewno Ci wyjaśni jak to jest z tym badaniem ginekologicznym smile
      Pozdrawiam Cię i dzidziusia! Trzymajcie się zdrowo!
      Beata
    • kasia_mm Re: badanie ginekologiczne 02.06.03, 09:21
      lekarz prowadzacy moją1 ciążę 5 lat temu badał mnie dopochwowo do 6 miesiąca,
      póżniej twierdził że tylko jak coś się dzieje to trzeba - a tak to lepiej nei
      wywoływać wilka z lasu (wczesnego porodu)
      obecnie jestem w 32 tygodniu i miałam już 3 wizyty na których nie zgłaszałam
      złych objawów czy niepokojów i lekarz mnie nie badał - owszem przed finiszem
      który mnie czeka pewnie będę badana, ale tez uważam że jesli nic się nie dzieje
      =- jest ok
      co innego w tak wczesnej ciąży- badanie zaszkodzić nei może a stan szyjki warto
      znać.. .w końcu poronienia są najczęstsze między 3 a 4 miesiącem ciązy.......
    • anna223 Re: badanie ginekologiczne 02.06.03, 09:55
      Sposób badania przez lekarza i prowadzenia ciąży nie zależy od kraju. Po prostu
      każdy lekarz ma swoją metodę.
      Tak się złożyło że ja chodzę do dwóch lekarzy. To znaczy do jednego mam
      zaufanie, bo jest z polecenia i pracuje w klinice w której będę rodzić i za
      wizytę płacę, a do drugiego, tzw. państwowego, którego skrupulatnie opłacałam z
      moich składek chorobowych. Generalnie chodzi o to, abym nie musiała za
      wszystkie zlecane badania płacić. Lekarz "państwowy" służy mi do wypisywania
      skierowań.
      Prywatnie jestem badana ginekologicznie co wizyta, od samego początku, teraz
      jest 32tydzień, a państwowo ani razu. I są różne teorie na ten temat, bo jedni
      uważają, że lepiej nie ingerować tam w środku i nie wywoływać przypadkiem
      przedwczesnego porodu, a drudzy, że zawsze warto sprawdzić macicę, szyjke itd.
      Generalnie plus badań ginekologicznych jest taki, że można wtedy zauważyć np.
      cos w rodzaju grzybicy, czego sama nie odkryłam, bo nie miałam szczególnych
      dolegliwości, a co przybadaniu ginekologicznym było widać. Szybko i sprawnie
      dało się to wyleczyć, tak aby dzidziuś się nie zaraził przy porodzie. Ostatnio
      okazało się, że szyjka macicy mi się zaczęła skracać, co może oznaczać, że albo
      się za bardzo wysilam, albo dzidziuś szykuje się powoli do wyjścia, w każdym
      razie dobrze by było, abym wiecej polegiwała, odpoczywała, spała itp. Ale to
      wszystko wychodzi dopiero w badaniu ginekologicznym.....
    • matusia1 Re: badanie ginekologiczne 02.06.03, 10:06
      Cześć !!
      Jestem w 19 tyg ciąży,wizyty mam również co 4 tygodnie.Mój lekarz prowadzący na
      każdej wizycie mnie bada.Zawsze sprawdza,czy wszystkie ujścia szyjki sa
      zamknięte,czy nie ma jakiś nieprawidłowości.Moja mama opowiadała mi ,że ona
      kiedyś była badana tak jak Ty.Dziwiła się,że ja jestem dokładnie zbadana przez
      lekarza.Jestem przekonana,że twój lekarz powinien Ci zrobić cytologię.
      Dziwne,że do tej pory tego nie zrobił.Trzymaj się i na następnej wizycie
      poprostu zapytaj dlaczego wysłuchuje tylko serca maluszka.
      Powodzenia Ania.
    • yaishi Re: badanie ginekologiczne 02.06.03, 11:13
      Witam
      Jestem obecnie w 33 tyg. ciąży, chodzę do lekarza prywatnie i od ok 20 tyg. nie
      jestem badana ginekologicznie.
      Dodam, że musiałam w trakcie ciąży zmienić lekarza /przeprowadzka/ i poprzedni
      badał mnie ginekologicznie tylko na początku.
      Obydwaj lekarze twierdza że tak jest bezpieczniej dla dzidziusia. Miałam
      robione usg-wyszło ok, czuję sie w porządku,co m-c badam krew i mocz, co wizyta
      badane jest tętno dziecka i lekarz sprawdza czy macica jest w porządku /czy sie
      nie "stawia"/.
      Pewno niedługo /pod koniec ciąży/ zostanę zbadana. Ale jak na razie mam
      zaufanie do lekarza, i z tego co słyszałam od iluś kobiet rodzących, w pewnych
      tygodniach bezpieczniej jest nie badać ginekologicznie.

Pozdrawiam wszystkie mamy i ich brzusie
      yaishi i maleństwo 33 tyg. w brzuchu
    • umasumak Re: badanie ginekologiczne 02.06.03, 12:00
      Witaj! A ja jestem w 35 tygodniu ciąży. Od początku chodziłam co 3 tygodnie na
      wizyty i za każdym razem byłam badana ginekologicznie. Od 31 tygodnia chodzę co
      2 tygodnie i też jestem badana. Dziwi mnie to, że nie wszyscy lekarze to robią,
      przecież w każdej karcie ciązowej jest osobna rubryczka na wpisanie oceny stanu
      szyjki macicy, a nie tylko tętno płodu. Po coś ona istnieje - z całą pewnościa
      nie dla ozdoby. Podobnie się ma sprawa z innymi badaniami. Na każdą wizytę mam
      robioną morfologię, mocz ogólny. Przecież lekarz z samego wywiadu z pacjentką
      nie jest w stanie wykryć wszelkich nieprawidłowości. Ciąza to niby
      fizjologiczny stan, ale licho nie śpi.
    • famousamous Re: badanie ginekologiczne 02.06.03, 12:55
      czesc
      Ja rowniez mieszkam w Stanach, obecnie jestem w 33 tyg i podobnie jak Ty
      badanie wewnetrzne mialam tylko raz przy pierwszej wizycie. Obserwujac moje
      kolezanki, rozmawiajac z mlodymi matkami doszlam do wniosku ze jest to norma
      tutaj. Jezeli nie masz zadnych niepokojacych objawow, nie powinnas sie
      martwic. Osobiscie mam pewne zastrzezenia do opieki prenatalnej w USA (np.
      mialam jedynie dwa USG, ostatnie w 20 tyg), ale sam porod i opieka szpitalna
      sa o niebo lepsze niz w Polsce, wiec nie masz sie czym martwic. Trzymaj sie,
      na pewno wsztstko bedzie dobrze, jesli masz jakies pytania pisz na priva.
      Aneta
    • dorotairadek Re: badanie ginekologiczne 02.06.03, 16:30
      Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Ja tez za kazdym razem mam robione badania krwi
      i moczu, a na samym poczatku bylo badanie cytologiczne i mnostwo roznych testow
      (nawet na HIV). Tyle tylko, ze nie badal mnie ginekologicznie. Faktycznie, nie
      zglaszalam zadnych problemow, nic mnie nie boli i czuje sie juz dobrze (na
      poczatku mialam straszne mdlosci i wymioty), wiec pewnie dlatego mnie nie bada
      dopochwowo. Mialam robionej jedno USG i jestem juz umowiona na nastepne. Mam
      nadzieje, ze lekarz wie co robi. W kazdym razie dzieki za odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka