Dodaj do ulubionych

10 tc i krótka szyjka na 3 cm!!!! Pocieszcie .....

01.06.07, 14:29

Dziewczyny, po dzisiejszym usg dowiedzialam sie, ze mam krotka szyjke jak na
10tc i ze musze czesto ja monitorowac. Dlugosc, o ktorej mowa to 31 mm.
Czy to bardzo zly wynik kwalfikujacy do wysokiego ryzyka poronienia. Mam za
soba 2 ciaze obumarle i strasznie sie zamartwiam ...
Pocieszcie mnie prosze. Czy któras z Was tez tak miala i to juz w 10 tc?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jovila Re: 10 tc i krótka szyjka na 3 cm!!!! Pocieszcie 01.06.07, 14:51
      moja szyjka w 13tc też miała 31mm, i lekarz mi nic nie powiedział. dzisiaj
      kończę 36tc nie mam juz szyjki hihi smile) i jaooś sie trzymam, nie biorę, żadnych
      leków i wszystko jest ok wink))Lekarka raz mi powiedziała, że mam bardzo drobną
      szyjkę smile), "ale widac taka pani uroda"
      • kasienka_w_25 Re: 10 tc i krótka szyjka na 3 cm!!!! Pocieszcie 01.06.07, 14:59
        Dziwne bo ja na poczatku ciąży też miałam szyjkę o długości 3cm i nikt nie
        dopatrywał sie żadnej patologii. Chyba że ta twoja jest miękka i moze rozwarta,
        ale jeśli jest zamknieta i twarda to 3cm to norma(bo szyjka ma długośc 5-3cm)
        • marcelin4 Re: 10 tc i krótka szyjka na 3 cm!!!! Pocieszcie 01.06.07, 15:16
          Musisz się oszcędzać, bardzo uważać i leżeć -powinno być wszystko dobrze!
          Powodzenia
          • akt76 Re: 10 tc i krótka szyjka na 3 cm!!!! Pocieszcie 01.06.07, 15:34
            Dziekuje dziewczynki,
            Lekarz nie powiedzial nic o rozwarciu czy rozpulchnieniu, bo to bylo usg bez
            badania ginekologicznego. Nadmienil natomiast, ze jak na poczatek ciazy "szyjka
            jest krotka i trzeba ja czesto kontrolowac".
            Zadzwonilam do mojej pani dr. i ona powiedzila, ze 3 cm to jeszcze norma, ze
            przy najblizszym badaniu (za tydz) sprawdzimy czy jest rozwarcie, ect i
            ewentualnie zadecydujemy o pessarium (czy cos takiego). Przypomnialam jej ze
            mimo luteiny, ktora biore od 2 tyg zdarzaja mi sie bole brzucha i ze to moze od
            tej "skracajacej sie" czy krótkiej szyjki. Kazala jeszcze brac nospe 3 razy
            dzienie.
            Wiecie wole dmuchac na zimne, bo ze mna same problemy. Dodatkowo mam
            trombofilie i kłuje sie Clexanem, lykam male dawki aspiryny .... wiec jak tylko
            cos zlego sie dzieje dobry duch ze mnie od razu ucieka.
            Zeby tylko sie udalo ...

Swoja droga ma ktoras z Was ten krązek 'pessarium'?
            • edit38 Re: 10 tc i krótka szyjka na 3 cm!!!! Pocieszcie 01.06.07, 15:46
              nie przejmuj się tym za bardzo. Ja od 14 tc miałam skróconą (27mm) miękką i
              lekko rozwierającą się szyjkę. W tym momencie jestem już na finiszu (dwa
              tygodnie do terminu)i jak na razie dziecko nie zamierza chyba szybko wychodzić
              na zewnątrz. Owszem cały czas byłam na L4 i większość czasu spędzałam w łóżku,
              ale tylko na początku - od około 30 tyg. przestałam panikować i przesadnie
              dmuchać na siebie (oczywiście cały czas się oszczędzałam)
              Wszystko będzie dobrze. Trzymam za Was kciuki.
    • mikam99 Re: 10 tc i krótka szyjka na 3 cm!!!! Pocieszcie 01.06.07, 15:32
      Witam,nie przejmuj sie,nie wiem o co chodzi z tą szyjką,bo 3 cm to chyba nieżle?
      ja pierwszą ciąże zaczęłam od 2 cm i urodziłam w terminie,cały czas pracując i
      przeszłam dwie przeprowadzki.Lekarz mówił,ze niezbyt długa ta szyjka,ale cóż
      taka moja uroda.Teraz jestam w drugiej ciąży,szyjka 2 cm od początku,teraz 29
      tydzień,cały czas 2 i koniec.Wazniejsza od długosci jest twardość i to ,czy
      jest zamknięta.Wiem,ze sie martwisz,bo przeżyłaś dwie straty,ale to nie ma
      związku z długościa szyjki.
      • yarpen111 Re: 10 tc i krótka szyjka na 3 cm!!!! Pocieszcie 01.06.07, 16:22
        Witaj,

ja mialam skarcajaca sie szyjke, od okolo 16 tc.
        W 20 tc zalozyli mi pessar, bo juz zaczynala mieknac nastepowalo rozwarcie.
        Na pocztaku 38 tc zdjeto mi pessar i po kilku dniach urodzilam kubusiasmile
        Dzieki skracajacej sie szyjce i rozwarciu mailam lekki porodsmile Takze nie ma tego
        zlego, glowa do gorysmile
    • monika0010 Re: 10 tc i krótka szyjka na 3 cm!!!! Pocieszcie 01.06.07, 16:51
      wlasnie przejzalam swoja karte ciazy i do 18 tygodnia mialam szyjke na 3 cm i
      lekarz nigdy nie powiedzial ze cos nie tak
    • malgosiek2 Re: Żartujesz?:)Toż to suuper długa szyjka 01.06.07, 17:00
      to raz.
      A dwa u każdej kobiety ma ona swoją fizjologiczną długośc i nie ma co prównywać
      do nikogo.
      Ja fizjologicznie mam szyjkę na 2 cm.
      To dopiero bym musiała panikować.
      A donosiłam i urodziłam dwójkę dziecismile
      Dziewczyno Ty nie masz sie czym martwić i nie wmawiaj i nie doszukuj sie czegoś
      czego nie ma.
      W tym wypadku patologii w ciązy.
      Pzdr.Gosia
      • nat10 Re: Żartujesz?:)Toż to suuper długa szyjka 01.06.07, 21:07
        ja całą ciąże ,do teraz 38tc miałam 3 cm szyjki.Nigdy lekarz nie powiedział,że
        coś jest nie tak.
    • optymist1 Re: 10 tc i krótka szyjka na 3 cm!!!! Pocieszcie 02.06.07, 10:42
      Tak jak piszą dziewczyny, nie wszystkie szyjki są tak samo długie smile Niektóre
      kobiety mają szyjkę fizjologicznie krótką. Najważniejsze, zeby była zwarta i
      twarda. Ja w 16 tc miałam 2,2 cm i pracowałam az do 26 tc, kiedy okazało sie, że
      skróciła sie do mniej niz 0,5 cm. Wtedy juz musiałam leżeć. Dotrwałam do 40 tc i
      moja szyjka wcale sie łatwo nie poddała. Twarda była wink))) Teraz jestem w 22 tc
      ciązy bliźniaczej i mam 2,8 cm. Prowadze oszczędny tryb życia, głównie leże, ale
      na razie bez paniki, raczej profilaktycznie, gdyz w ciążach bliżniaczych porody
      przedwczesne są o wiele częstsze niz przy ciązach pojedynczych.
      Jesli lekarz zaleca częste kontrole krótkiej szyjki, to tylko dobrze o nim
      świadczy smile
      • akt76 dziekuję 02.06.07, 12:43
        Dziekuję za każde ciepłe słowo!
        pozdrawiam,
        ps. odezwe sie po wizycie i dam zanac jak z moja 'fizjologia' szyjki wink
    • murzynr Re: 10 tc i krótka szyjka na 3 cm!!!! Pocieszcie 04.06.07, 11:45
      cześć . w zeszłymroku straciłam ciążę w 20 tyg. , bo stwierdzono niewydolność szykji. teraz jestem w 20 tyg. ciąży bliźniaczej i od samego początku lekarz kontrolował szyjkę. Miałam też w 14 tyg. założony szew na szyjkę i na razie jest wszystko ok. powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka