wiolasek1 12.06.07, 21:34 czy ktoś miał anemie w ciąży? Jestem w 8 miesiacu ciąży i troche mnie martwi niski poziom hemoglobiny - 10,3 ; czy ktoś miał z tym problem i jak z tego wyszedł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolka11 Re: anemia w ciąży 12.06.07, 21:39 Jest to bardzo czesty "problem" w II polowie ciazy. Lekarz nie zalecil przyjmowania zelaza? Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: anemia w ciąży 12.06.07, 21:39 Ja miałam - w pierwszej i w drugiej ciąży. Mój lekarz twierdzi, że dotyczy to ponad 40% jego pacjentek, bo taka już jest fizjologia ciąży, niestety. Nie martw się, 10,3 to nie jest ciężka anemia. Choć oczywiście trzeba przeciwdziałać, ale to już rola Twojego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
sloik_m Re: anemia w ciąży 12.06.07, 21:45 Ja odkąd robie badania, czyli prawie od początku ciąży mam trochę ponad 11. Lekarz mówi, że to jeszcze nie anemia, ale trzeba jej przeciwdziałać. Kazał mi brać Biofer 3 razy dziennie po 2 tabletki i dodatkowo witaminę B.Po ostatnich badaniach było trochę lepiej, ale nigdy nie udało mi się dojść do dolnej granicy normy (12). Na pewno powinnaś porozmawiać o tym ze swoim lekarzem. Coś ci doradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota14 Re: anemia w ciąży 12.06.07, 22:25 Dziewczyny , podziele sie z Wami znanymi dla mnie metodami podwyzszenia zelaza ale najlepiej + tabletki. Po pierwsze tabletka na czczo (niektorym moze byc wtedy niedobrze) i popijac sokiem lub woda z wycisnieta cytryna - dzieki witaminie C lepiej wchlania sie zelazo. Nigdy nie laczyc tabletek z mlekiem ,smietana itd. gdyz znacznie gozej wchlania sie zelazo. Najwiecej zelaza zawieraja: mieso czerwone ,watrobka,zoltka jaj.groch,fasola ,ryby,kapusta biala i wloska, buraki , brokuly,suszone owoce-zwlaszcza morele (pomagaja tez na zaparcia , chociaz jedni maja zaparcia a inni rozwolnienia-skutek brania zelaza) natka pietruszki,rodzynki,slonecznik. Duzo czytalam na ten temat bo przez jakis czas lekarka mnie utwierdzala w przekonaniu ze mam straszna anemie (zle odczytywala moje wyniki)wiec dieta byla mi potrzebna i skuteczna. Do Waszej wiadomosci ; Wyniki Hemoglobiny laboratoria podaja w 2 mozliwosciach: mmol/l lub g%. Normy to: Dla kobiet 6,82 - 9,31 mmol/l 11.0 - 15,0 g% A przelicznik jest taki: mmol/l x 1,61 = __________g% Goracao pozdrawiam wszystkie Anemiczki i trzymam kciuki za lepsze wyniki. Buziaki. Odpowiedz Link Zgłoś
bryta1 Re: anemia w ciąży 12.06.07, 22:02 witam ja odpoczątku ciazy mam anemie zresztą w pierwszaej ciąży też miałam,umnie hemoglobina spadła aż 8,9.Wiec łykam żelazo a do tego pije herbate z pokrzywy.Jestem 17tc więc to nie są najlepsze wyniki,jak się nie poprawią to czeka mnie szpital Odpowiedz Link Zgłoś
komona Re: anemia w ciąży 12.06.07, 22:06 Ja jestem w 39 tc i na sczęście uniknęłam anemii, a była tuż tuż, ale odkąd brałam BIOFER FOLIK (3szt) i Asmag forte (1tbl) dziennie byłi ijest miodzio Polecam seredcznie, tym bardziej że Biofer ma 2 rodzaje żelaza, stąd też takie dobre przyswajanie Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ignis1978 Re: anemia w ciąży 13.06.07, 09:22 Chyba zauważam u siebie początki (?) anemii. Ogólne zmęczenie, krwotoki z nosa, mroczki przed oczami. Do tej pory wyniki miałam bardzo dobre. Jestem w 20tc, pracuję. Zastanawiam się, czy nie są to po prostu objawy przemęczenia... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiolasek1 Re: anemia w ciąży 13.06.07, 09:25 ja biorę bioref od miesiąca i nadal nie ma poprawy. Dodatkowo dostałam żelazo dożylnie i wyniki tez mi się nie zmieniły. Dlatego zaczynam się martwić, a czy jest możliwe że mój dzidziuś wszystko ściąga i dlatego wyniki sie nie poprawiają, czy może trzeba odczekać jeszcze by to wpłyneło na wyniki badań? Odpowiedz Link Zgłoś
oktomvre Re: anemia w ciąży 13.06.07, 10:40 może nalezy zmienić preparat z żelazem? w poprzedniej ciaży przyjmowałam hemofer, zupełnie bez efektu, w tej ciąży od razu poprosiłam o zapisanie sorbiferu durules, poprawa jest, choć zamiast 2 tabletek dziennie łykałam 1 Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: anemia w ciąży 13.06.07, 11:02 ja mam cholerną anemie 7,7 biore hemofer,sorbifer i kwas foliowy dodatkowo oprucz witamin,teraz za tydzien ide znow na badanie i zobaczymy co sie bedzie działo. Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: anemia w ciąży 13.06.07, 12:04 W 17 tygodniu,a dlaczego?Ma to jakies zanaczenie? pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: anemia w ciąży 13.06.07, 16:44 w jakich jednostkach masz 7,7 ? Jesli w g% to ja bym rozpoznala ciezka anemie i rozwazyla toczenie krwi, natomiast jesli w mmol/l to masz inaczej (7,7x1,62)=12,4g% i biorac pod uwage, ze jestes w II trymestrze to nie masz anemii Anemia lekka dla II trym to wartosci 11-12g%. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: anemia w ciąży 13.06.07, 16:48 a trymestr ma znaczenie o tyle, ze rozne sa wartosci rozpoznawiania (lekkiej, sredniej i ciezkiej) anemii dla poszczegolnych okresow ciazy. To co dla III trymestru jest lekka anemia, dla Iego bedzie juz ciezka. Odpowiedz Link Zgłoś
paula343 Re: anemia w ciąży 13.06.07, 12:09 Ja też biore hemofer i dodatkowo kwas foliowy(oprócz witamin). Efekt zobaczymy jak skończe opakowanie. Ale zaczelam tez zauważać objawy anemii-czuje sie zmęczona i mam krwawienie z nosa. Mam nadziejęze niedługo wszystko sie poprawi. I Wam zycze zdrówka!! Odpowiedz Link Zgłoś
fenactil Re: anemia w ciąży 13.06.07, 16:34 Ja mam anemię od 2mc ciąży i przez cały czas biorę żelazo. dopiero 2 tygodnie temu (jestem w 38tc) miałam pierwszy porządny wynik -12,1 Odpowiedz Link Zgłoś
padthai Re: anemia w ciąży 13.06.07, 16:45 mialam, bralam biofer i pomoglo dziecko zdrowe i ruchliwe 10 pkt dostalo, ale tez ma obnizone zelazo, bo dzieci swoj potecjal witaminowy przejmuja od matki Odpowiedz Link Zgłoś
dronka Re: anemia w ciąży 13.06.07, 17:34 U mnie ta anemia "przeszla" na dziecko i przez 4 miesiace maly przyjmowal zelazo i witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolasek1 Re: anemia w ciąży 14.06.07, 11:59 a czy ktoś może mi powiedzieć czy niski poziom hemoglobiny może zaszkodzić dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
padthai Re: anemia w ciąży 14.06.07, 13:10 dziecko moze byc niedotlenione, ale to w ciezkich przypadkach Odpowiedz Link Zgłoś