Dodaj do ulubionych

anemia w ciąży

12.06.07, 21:34
czy ktoś miał anemie w ciąży? Jestem w 8 miesiacu ciąży i troche mnie martwi
niski poziom hemoglobiny - 10,3 ; czy ktoś miał z tym problem i jak z tego
wyszedł?
Obserwuj wątek
    • lolka11 Re: anemia w ciąży 12.06.07, 21:39
      Jest to bardzo czesty "problem" w II polowie ciazy. Lekarz nie zalecil
      przyjmowania zelaza?

Dorota
    • saskiaplus1 Re: anemia w ciąży 12.06.07, 21:39
      Ja miałam - w pierwszej i w drugiej ciąży. Mój lekarz twierdzi, że dotyczy to
      ponad 40% jego pacjentek, bo taka już jest fizjologia ciąży, niestety. Nie martw
      się, 10,3 to nie jest ciężka anemia. Choć oczywiście trzeba przeciwdziałać, ale
      to już rola Twojego lekarza.
    • sloik_m Re: anemia w ciąży 12.06.07, 21:45
      Ja odkąd robie badania, czyli prawie od początku ciąży mam trochę ponad 11.
      Lekarz mówi, że to jeszcze nie anemia, ale trzeba jej przeciwdziałać. Kazał mi
      brać Biofer 3 razy dziennie po 2 tabletki i dodatkowo witaminę B.Po ostatnich
      badaniach było trochę lepiej, ale nigdy nie udało mi się dojść do dolnej granicy
      normy (12). Na pewno powinnaś porozmawiać o tym ze swoim lekarzem. Coś ci doradzi.
      • zlota14 Re: anemia w ciąży 12.06.07, 22:25
        Dziewczyny , podziele sie z Wami znanymi dla mnie metodami podwyzszenia zelaza
        ale najlepiej + tabletki.
        Po pierwsze tabletka na czczo (niektorym moze byc wtedy niedobrze) i popijac
        sokiem lub woda z wycisnieta cytryna - dzieki witaminie C lepiej wchlania sie
        zelazo.
        Nigdy nie laczyc tabletek z mlekiem ,smietana itd. gdyz znacznie gozej wchlania
        sie zelazo.
        Najwiecej zelaza zawieraja:
        mieso czerwone ,watrobka,zoltka jaj.groch,fasola ,ryby,kapusta biala i wloska,
        buraki , brokuly,suszone owoce-zwlaszcza morele (pomagaja tez na zaparcia ,
        chociaz jedni maja zaparcia a inni rozwolnienia-skutek brania zelaza)
        natka pietruszki,rodzynki,slonecznik.

Duzo czytalam na ten temat bo przez jakis czas lekarka mnie utwierdzala w
        przekonaniu ze mam straszna anemie (zle odczytywala moje wyniki)wiec dieta byla
        mi potrzebna i skuteczna.

Do Waszej wiadomosci ;
        Wyniki Hemoglobiny laboratoria podaja w 2 mozliwosciach: mmol/l lub g%.
        Normy to:
        Dla kobiet 6,82 - 9,31 mmol/l
        11.0 - 15,0 g%
        A przelicznik jest taki:
        mmol/l x 1,61 = __________g%

Goracao pozdrawiam wszystkie Anemiczki i trzymam kciuki za lepsze wyniki.
        Buziaki.

• bryta1 Re: anemia w ciąży 12.06.07, 22:02
      witam ja odpoczątku ciazy mam anemie zresztą w pierwszaej ciąży też
      miałam,umnie hemoglobina spadła aż 8,9.Wiec łykam żelazo a do tego pije herbate
      z pokrzywy.Jestem 17tc więc to nie są najlepsze wyniki,jak się nie poprawią to
      czeka mnie szpital
    • komona Re: anemia w ciąży 12.06.07, 22:06
      Ja jestem w 39 tc i na sczęście uniknęłam anemii, a była tuż tuż, ale odkąd
      brałam BIOFER FOLIK (3szt) i Asmag forte (1tbl) dziennie byłi ijest miodzio smile
      Polecam seredcznie, tym bardziej że Biofer ma 2 rodzaje żelaza, stąd też takie
      dobre przyswajanie smile

Powodzenia
      • ignis1978 Re: anemia w ciąży 13.06.07, 09:22
        Chyba zauważam u siebie początki (?) anemii. Ogólne zmęczenie, krwotoki z nosa,
        mroczki przed oczami. Do tej pory wyniki miałam bardzo dobre. Jestem w 20tc,
        pracuję. Zastanawiam się, czy nie są to po prostu objawy przemęczenia...

Pozdrawiam smile
      • wiolasek1 Re: anemia w ciąży 13.06.07, 09:25
        ja biorę bioref od miesiąca i nadal nie ma poprawy. Dodatkowo dostałam żelazo
        dożylnie i wyniki tez mi się nie zmieniły. Dlatego zaczynam się martwić, a czy
        jest możliwe że mój dzidziuś wszystko ściąga i dlatego wyniki sie nie
        poprawiają, czy może trzeba odczekać jeszcze by to wpłyneło na wyniki badań?
        • oktomvre Re: anemia w ciąży 13.06.07, 10:40
          może nalezy zmienić preparat z żelazem? w poprzedniej ciaży przyjmowałam
          hemofer, zupełnie bez efektu, w tej ciąży od razu poprosiłam o zapisanie
          sorbiferu durules, poprawa jest, choć zamiast 2 tabletek dziennie łykałam 1
          • sabka22 Re: anemia w ciąży 13.06.07, 11:02
            ja mam cholerną anemie 7,7 biore hemofer,sorbifer i kwas foliowy dodatkowo
            oprucz witamin,teraz za tydzien ide znow na badanie i zobaczymy co sie bedzie
            działo.
            • wiolasek1 Re: anemia w ciąży 13.06.07, 11:21
              a w którym jesteś miesiacu ciżąy?
              • sabka22 Re: anemia w ciąży 13.06.07, 12:04
                W 17 tygodniu,a dlaczego?Ma to jakies zanaczenie?
                pozdrawiam!
                • dr_kaczusia Re: anemia w ciąży 13.06.07, 16:44
                  w jakich jednostkach masz 7,7 ?
                  Jesli w g% to ja bym rozpoznala ciezka anemie i rozwazyla toczenie krwi,
                  natomiast jesli w mmol/l to masz inaczej (7,7x1,62)=12,4g% i biorac pod uwage,
                  ze jestes w II trymestrze to nie masz anemii smile Anemia lekka dla II trym to
                  wartosci 11-12g%.
                  • dr_kaczusia Re: anemia w ciąży 13.06.07, 16:48
                    a trymestr ma znaczenie o tyle, ze rozne sa wartosci rozpoznawiania (lekkiej,
                    sredniej i ciezkiej) anemii dla poszczegolnych okresow ciazy. To co dla III
                    trymestru jest lekka anemia, dla Iego bedzie juz ciezka.
    • paula343 Re: anemia w ciąży 13.06.07, 12:09
      Ja też biore hemofer i dodatkowo kwas foliowy(oprócz witamin). Efekt zobaczymy
      jak skończe opakowanie. Ale zaczelam tez zauważać objawy anemii-czuje sie
      zmęczona i mam krwawienie z nosa. Mam nadziejęze niedługo wszystko sie poprawi.
      I Wam zycze zdrówka!!
    • fenactil Re: anemia w ciąży 13.06.07, 16:34
      Ja mam anemię od 2mc ciąży i przez cały czas biorę żelazo. dopiero 2 tygodnie
      temu (jestem w 38tc) miałam pierwszy porządny wynik -12,1 smile
    • padthai Re: anemia w ciąży 13.06.07, 16:45
      mialam, bralam biofer i pomoglo
      dziecko zdrowe i ruchliwe 10 pkt dostalo, ale tez ma obnizone zelazo, bo dzieci
      swoj potecjal witaminowy przejmuja od matki
    • dronka Re: anemia w ciąży 13.06.07, 17:34
      U mnie ta anemia "przeszla" na dziecko i przez 4 miesiace maly przyjmowal zelazo
      i witaminy.
    • wiolasek1 Re: anemia w ciąży 14.06.07, 11:59
      a czy ktoś może mi powiedzieć czy niski poziom hemoglobiny może zaszkodzić dziecku?
      • padthai Re: anemia w ciąży 14.06.07, 13:10
        dziecko moze byc niedotlenione, ale to w ciezkich przypadkach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka