Dodaj do ulubionych

ach ta płeć!

13.06.07, 15:03
jestem w 21tc, za dwa tygodnie będę miała robione usg i mam nadzieję,że lekarz
stwierdzi płećsmile))oboje z mężem nie mozemy sie tego doczekać..obawiam się
tylko,ze dziecko może sie przeciez tak ułożyc ,że nic nie zobaczymy.Czy
ktorejś z Was maleństwo zrobiło takiego psikusa?
I najważeniejsza rzecz- co jeszcze lekarz bada na usg między 20-stym a 23-cim
tc. Mam straszne obawy poniewaz pierwsze usg było robione w 1-wszym dniu
15tygodnia!! ,a co za tym idzie -przezierność karku była niewidoczna...
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: ach ta płeć! 13.06.07, 15:06
      ja plec dopiero poznalam w szpitalu przed porodem, wczesniej nie bylo wiadc
      przeziernosc karku jest robiona bodajeze w 12 tygodniu teraz juz napewno nic to
      nie da
    • gizmaaa Re: ach ta płeć! 13.06.07, 15:09
      mi pierwsze dziecko zawsze robiło psikusa, co szłam na usg to mały sobie
      siedział w moim brzuszku i praktycznie dowiedziałam się dopiero w 8 miesiącu,
      pod sam koniec że to chłopak. Natomiast teraz w drugiej ciąży od razu
      wiedzieliśmy o płci, bo dziecko było w położeniu głowkowym.
      Nie martw się na zapas wszystko będzie w porządku!
      • karmasz Re: ach ta płeć! 13.06.07, 15:37
        Z tego co pamietam z pierwszej ciazy to na USG ok 21 tyg lekarz robi pomiary:
        glowki (czaszka,twarzoczaszka),kregoslupa i narzady
        wewnetrzne(serce,nerki,zoladek pecherz moczowy )Mierzy kosci. Sprawdza ilosc wod
        plodowych ,pepowine (3 naczyniowa najlepiej),echo serca.
        Mysle,ze to badanie duzo wnosi. Mam to USG za tydzien i juz zaczynam sie
        denerwowac. Mam nadzieje,ze wszystko bedzie super i odetchne z ulga.
    • monia832 Re: ach ta płeć! 13.06.07, 16:27
      Jestem w 36 tyg i teraz nawet synek tak sie przekreca ze nie widac jego
      dydusia smile na poczatku ciezko bylo stwierdzic co bedzie bo po pierwsze synek
      jest ulozony miednicowo, a po drugie jest tylem do ekranu wiec tylko widzimy
      co usg tyleczek, w sumie to 3 razy udalo sie lekazowi najechac na dydolka bo
      akurat zaczal sie wiercic a tak to niechce sie pokazac.W czoraj bylam na usg i
      tez lekaz chyba z pol godz sie meczyl zeby sprawdzic na 100% ze to chlopak,
      wiec zaczelam mowic do brzusia i glaskac i sie zaczal wiercic i kopac tym
      sposobem na 100% widzielismy ze to Kuba smile Mi lekaz za kazdym razem (a
      chodzilam co 3-4 tyg na usg ) bieze pomiary glowki, brzusia, kosci.Tak mioej
      wiecej okolo 20 tyg a pozniej ok 34 tyg mialam miezone pomiary dzidzi noska,
      czola by wykluczyc, wodoglowia i chorobe Dawna
      • ancia2007 Re: ach ta płeć! 13.06.07, 18:02
        My wlasnie dzis bylismy na usg genetycznym - 12t1d i lekarka ( bardzo dobra i
        ceniona, wiec jej ufamwink) powiedziala ze na 95% bedzie dziewczynka wink)))
        Nawet sie nie zastanawiala - oczywiscie na 100% wiadomo bedzie ozniej, ale
        jakos to 95% daje mi spokojwink))
        A mala fikala albo ukladala sie tak, ze nie mozna bylo dlugo zbadac
        przeziernosci. Musialam 2 razy wstawac i podskakiwac na zmiane z przysiadamiwink
        Ale wreszcie sie udalo i jest super - 1,2 wink
        Kosc nosowa widoczna, wszystko inne tez w porzadku...grzeczna dziewczynkawink
    • yvonne79 Re: ach ta płeć! 13.06.07, 19:03
      Ja jestem w 34tc i nie znam płci dziecka. Dzidziuś jest w ułożeniu główkowym,
      ale skutecznie zakrywa się nóżkami. W 22tc ciąży dzidzia była ułożona tak, że
      nie do końca było widać i wtedy lekarz obstawiał dziewczynkę, ale nie dawał
      pewności. Zatem może się dowiemy na początku lipca (kolejne USG) lub na sali
      porodowej smile
      • sloik_m Re: ach ta płeć! 14.06.07, 11:11
        Ja to się chyba dowiem na sali porodowej smile Jestem w 39 tygodniu i w
        poniedziałek na USG kolejny raz nic nie było widać. Dziecko albo się tyłem
        obraca, albo ma pępowinę między nogami. Raz lekarz około 26 tygodnia powiedział,
        że prawdopodobnie to chłopiec ale gwarancji żadnej nie daje. Nastawiliśmy się
        więc z mężem na chłopca, a co się urodzi to się jeszcze okaże smile
    • kropencjaa Re: ach ta płeć! 14.06.07, 11:17
      > I najważeniejsza rzecz- co jeszcze lekarz bada na usg między 20-stym a 23-cim
      > tc. Mam straszne obawy poniewaz pierwsze usg było robione w 1-wszym dniu
      > 15tygodnia!! ,a co za tym idzie -przezierność karku była niewidoczna...

teraz już będzie widoczna więc się nie przejmuj smile
      pozatym u mnie zrobił wszystkie istotne badania rozwoju płodu (czy wielkość
      jest przybliżona do wymaganej wielkości w danym tygodniu) badał obwód główki,
      długość kończyn (przy okazji czy są równe), sprawdzał ułożenie noska,
      oczodołów, ust, ilość palców (bo u mnie było wyraźnie widać), pozatym czy
      pępowina jest ok, budowę serduszka i chyba w przybliżeniu to wszystko!! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka