Dodaj do ulubionych

Polecam do zabrania do szpitala

16.06.07, 19:26
Polecam Wam zabranie do szpitala wóch rzeczy, które pomogły mi nauczyć się
karmić moje maleństwo.

Jedną z tych rzeczy jest krem Bepanthen. Rewelacja!!! Ekspresowe gojenie się
brodawek - nawet mocno pogryzionych przez maleństwo.

Drugą rzeczą jest odciągacz pokarmu (ja mam za 10 zł:
mediweb.pl/sklep/product_info.php/cPath/22_119/products_id/811). Nadaje
się do kształtowania brodawek i do odciągania p0okarmu w momencie gdy
piersi/brodawki sa zbyt twarde by maluszek się do nich przyssał bądź bolą z
nadmiaru pokarmu. Na pewno nie jest to profesjonalny laktator, ale jest
idealny gdy jedną ręką podtrzymujemy dziecko i próbujemy je przystawić do
piersi a drugą ręką szybko staramy się np. wyciągnąć wklęsłą brodawkę.
Obserwuj wątek
    • dmgr Re: Polecam do zabrania do szpitala 16.06.07, 19:53
      No mi Bephanten po pierwszym porodzie wiele nie dał i konieczne było
      zastosowanie nakładek silikonowych (polecił mi je lekarz, kiedy w wyniku złego
      przystawiania do piersi doszło do zatoru i zapalenia), młoda nauczyła się przez
      nie ciągnąć i całe mleczko schodziło a brodawki bez śladu, niestety trzeba je w
      odpowiednim momencie odstawić (nam się nie udało i do końca karmienia
      stosowałyśmy silikoniki). Teraz też już kupiłam i Bephanten i nakładki.
    • maretina Re: Polecam do zabrania do szpitala 16.06.07, 21:33
      masc purelan jest lepszsmile
      w szpitalach na oddzialach polozniczych sa darmowe elektryczne "dojarki" o
      niebo lepsze od tych zwyklychsmile
      • michola1 Re: Polecam do zabrania do szpitala 17.06.07, 14:38
        Zgadzam się, że te elektryczne dojarki są świetne. Tylko, że jeśli jest duży
        oddział położniczy i 1 dojarka to może się okazać że będzie trudnoosiągalna.
        Lepiej mieć w zanadrzu jakiś swój. Ja mam firmy Medela, tyle że z pomką, nie
        elektryczny. Zawsze to coś w przypadku gdyby trafił się zastój, a kolejki do
        elektrycznego byłyby długie.
    • monia832 Re: Polecam do zabrania do szpitala 16.06.07, 21:42
      Ja mam juz spakowana torbe i rozwniez spakowalam juz masc Bepanthen,tylko
      jeszcze musze kupic laktator smile
    • julka261 Re: Polecam do zabrania do szpitala 16.06.07, 22:03
      polecam zabrac duuuuza ilosc zapasu cierpliwosci .... na rady co do karmienia,
      ubrania, trzymania itp dziecka od TESCIOWEJ !!!!! (szczególnie wink), mamy,
      siostry, kolezanki, pielegniarki ...a tak na serio to 15 par majtek
      jednorazowych (ja wziełam 6 i o wiele za mało), 4 koszule nocne .... i szerokie
      kapcie/klapki - nogi sa popuchniete i w tych co chodziłam po domu nie dało rady
      wejsc..... a i ogromny zapas minut na komórce ... smile

pozdrawiam
      • kasik_pasik Re: Polecam do zabrania do szpitala 17.06.07, 13:47
        wlasnie, jestem tego zdania co julka, duuuuuuuuuuzo cierpliwosci, pozatym
        pizamy, majtek sporo, biustonosze dla karmiacych ( mieszkam w niemczech, moja
        sasiadka z pokoju nie miala takiego i uslyszala od pielegniarki niezle kazanie,
        maz musial isc kupic, a wiadomo jacy niektorzy faceci sa), ubranie dla
        maluszka wzielam tylko na wyjscie, bo tak wszystko w szpitalu jest i ubrania i
        pampersy itd, takze jest ok, aha i wzielam sobie cos do czytania, bo jak maly
        spal, to trzeba bylo sie czyms zajac.
        pozdrawiam
      • michola1 Re: Polecam do zabrania do szpitala 17.06.07, 14:46
        Ja też kupiłam 7 par majtek i pobiegnę w takim razie dokupić kolejny komplet. Aż
        4 koszule nocne? To jak długo leżałaś w szpitalu po porodzie? Ja mam 3 takie do
        karmienia, ewentualnie mąż może zabrać do domu, wyprać i przynieść na następny
        dzień.
        • julka261 Re: Polecam do zabrania do szpitala 17.06.07, 22:19

lezałam 3 dni ...zaraz po porodzie wyrzuciałam pierwsza nie była we krwi tylko
          mega spocona ze az sama pielegniarka kazała mi isc sie umyc ,,,, ja nic nie
          czułam ....i na 3 dni 3 koszule....
    • ulakoszula Zatyczki do uszu 17.06.07, 14:27
      Żeby móc się wyspać w przypadku gdy kobieta z łóżka obok co 3 godziny (przez godzinę) używa elektrycznego laktatora. Koszmar!!!
      • ariana1 Re: Zatyczki do uszu 17.06.07, 20:43
        Ciekawe jak przez te zatyczki usłyszysz płacz własnego dziecka. Bzdura jakaś.
        • julka261 Re: Zatyczki do uszu 17.06.07, 22:25

sory nie bzdura !!! ja swoje dziecko miałam non stop na swoim łozku ( moze 2
          razy włozyłam go to tego "jeździka") i przysypiałam .... co mały sie obudził to
          przebieram cyc to buzi i kima ....tez miałam problem ..... bylysmy 3 na
          sali ... u jednej dziecko non stop płakało (oki rozumiem takie dziecko) ....
          drugia uskuteczniała pranie od 1 do 4 w nocy .....a ja jakby nie drętwienie
          nogi po znieczuleniu to bym spala caly czas takie miałam/mam złote dziecko ....
    • e-kropka Re: Polecam do zabrania do szpitala 17.06.07, 17:34
      Mnie przez nakładki silikonowe brodawki jeszcze bardziej bolały.

Z rzeczy które jeszcze polecam to wkładki laktacyjne. W pewneym momencie pokarm
      po prostu leciał mi z piersi i koszula nocna zaczęła wyglądać tragicznie. Mąż
      dokupił mi wkładki i od tego czasu m,ogłam patrzeć na siebie, a brodawki nie
      były cały czas mokre. Dobre są wielorazowe Aventu, bo pozwalają wietrzyć
      brodawki, ale jednak zdecydowałam się na jednorazowe, ponieważ te Aventu za
      bardzo uciskały mi piersi.
    • anika305 Re: Polecam do zabrania do szpitala 18.06.07, 10:53
      ja tez polecam nakładki silikonowe. mialam za pierwszym razem i teraz tez juz
      kupilamsmile jak sie uda bez to byloby super ale jak nie to trzeba miecsmileja mam
      za male sutki i mala nie mogla sie zassać.Lekarz zalecił odstawienie nakładek
      jak mała nauczyła sie ssać bo "ponoć" może laktacja zaniknąć. tak mi powiedział
      przestraszyłam sie i odstawiłam.ale polecamsmile
      • sunshine5 Re: Polecam do zabrania do szpitala 18.06.07, 20:25
        bez laktatora ręcznego AVENTu chyba pękły by mi piersi, dostałam zastoju a mała
        mnie pogryzła, nakładki silikonowe nie zdały egzaminu, okazały się za duże.
        Polecam zabranie swojego laktatora, do tych elektrycznych na oddziale są
        gigantyczne kolejki a poza tym bardzo wolno odciągają.
        Super jest maść bepanthen na popękane brodawki ale stosowana od razu gdy pojawi
        się problem- ja kupiłam dopiero po 2 dobach i niewiele mi pomogła, musiałam
        ściągać, potem córeczka przyzwyczaiła się do butelki i nie umiała ssać cyca, 2
        razy dostałam zapalenia piersi (gorączka 39 stopni, ból i wizyty w szpitalu,
        antybiotyk, zastrzyki) i dopiero niedawno nauczyła się doić (a nie było to
        łatwe).
        Radzę zabrać minimum 3 koszule nocne ze względu na dużą potliwść po porodzie.
        U mnie w szpitalu były tragiczne podkłady poporodowe, dobrze, że wzięłam ze
        sobą swoje
        www.allegro.pl/item202923744_ginekologiczne_podklady_poporodow_bardzo_chlonne.html
        i Bella- porównywalnie chłonne choć szersze, niewygodnie się w nich chodziło.
        Oczywiście majtki jednorazowe, mi starczyła paczka 7 szt., nawet chyba 2 szt.
        zabrałam do domu.
        Wkładki laktacyjne się nie przydały z powodu zastoju za to teraz idą tonami smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka