Dodaj do ulubionych

może wy coś wiecie o takich bakteriach...

27.06.07, 21:40
w moim mieście momentalnie wyłączyli wode nie uprzedzając mieszkańców,tylko
nadano komunikat ze woda jest skażona i nie
należy jej pić,myć się w niej itd.przeczytałam"inspektor sanepidu wykrył w
wodzie mogące zagrażać zdrowiu bakterie z grupy coli, clostridia i enterokoki.
"ja tuż przed tym komunikatem po raz pierwszy od tygodnia zrobiła sobie
herbate,i po raz pierwszy od 4 m-cy zjadłąm zupke chińską.....nie mam pojęcia
czy te bakterie są groźne dla kobiet w ciązy??mąż przeczytał że bakterie w
wysokiej temperaturze nie giną,ja jestem w 16 tydz ciązy i zaczynam
panikować,do tego boli mnie podbrzusze i już nie wiem czy to z nerwów czy z
czego....
Obserwuj wątek
    • kkatarynka Re: może wy coś wiecie o takich bakteriach... 27.06.07, 22:08
      Obenosc bakteri coli swiadczy o przedostaniu sie sciekow kanalizacyjnych do
      wodociagu bo bakterie coli znajduja sie w odchodach niestety. Nie wiem niesty
      czy sa one grozne dla ciezarnych, ale wiem ze znajduja sie w
      kazdym "kapielisku" , a krolestwem baketrii coli jest jezioro Solina, wiec nie
      polecam na wakacje.
    • dr_kaczusia Re: może wy coś wiecie o takich bakteriach... 27.06.07, 22:14
      Te bakterie to Erscherichia coli (flora fizjologiczna jelit), Clostridium (jest
      bardzo duzo rodzajow, niektore niestety grozne) oraz grupa Enterococcus. Jednym
      slowem wasza woda prawdopodobnie zostala zanieczyszczona sciekami. W przypadku
      niektorych z form przetrwalnikowych tych bakterii faktycznie gotowanie nie
      pomaga natomiast nie wiemy czy akurat spozylas je czy nie. Wiec to co mozesz
      teraz zrobic to obserwowac siebie czy nie masz biegunki (podbarwionej krwia),
      bolow brzucha, wymiotow, wysokiej goraczki lub innych niepokojacych objawow.
      Jesli cos takiego zaobserwujesz w ciagu 8-12h (do 24h) od spozycia tej wody
      najlepiej udaj sie do lekarza. A poki co nie panikuj, nie pisze tego, zeby Cie
      denerwowac, ale zebys wiedziala na co ew zwrocic uwage. Pozdrawiam.
    • benignusia Re: może wy coś wiecie o takich bakteriach... 28.06.07, 10:10
      dzieki oprócz tego ze podbrzusze bolia to nic mi nie jeste,tylko ze podbrzusze
      mnie co chwile boli.....podobno wody nie bedzie ok 2 tyg bo rury czyszczą....co
      oni se wyobrażają.....dzieki za pomoc
      • kmkk1 Re: może wy coś wiecie o takich bakteriach... 19.07.07, 20:08
        No niestety, ja mam złą wiadomość dla Ciebie na swoim przykładzie. Zrobiłam
        posiew i wyszły enterokoki! Natychmiastowe leczenie antybiotykami!!! U mnie jest
        to walka z czasem bo jestem już po 37tyg ciąży a konieczne jest wyleczenie ich
        przed porodem. Niewyleczone przez wody przenoszą się na dziecko. Objawy-u mnie
        luźne stolce oddawane 3-4 razy dziennie i bóle podbrzusza.
        To nie musi spotkać Ciebie-oczywiście!!!
        PZDR
        • adamari1 kmkk1 19.07.07, 22:29
          nie siej paniki
          ja rowniez mialam w 37tc wykrytego enterokoka (posiew z kanalu szyjki), rowniez
          mialam kuracje antybiotykową (augumentin + globulki macmiror) i w dniu porodu
          (39tc) pobrany kolejny posiew z kanalu szyjki. Posiew byl jalowy, o czym
          dowiedzialam sie pozniej.
          W czasie porodu dostawalam regularnie dawki antybiotyku (rowniez dlatego, ze od
          odejscia wód do porodu minelo 17 godzin).
          Nie jest prawda, ze niewyleczone powoduja infekcje i przenosza sie na dziecko.
          MOGą sie przeniesc, ale nie musza i nie jest to zasadą, a taki jest wydzwiek
          twojego posta.
          Po porodzie dzieciom robi sie wymazy (oko, ucho) i jesli takie bakterie są, to
          stosuje sie u dziecka antybiotyk.

i, jak rozumiem, skoro piszesz o mozliwej infekcji wewnatrzmacicznej, to posiew
          mialas pobierany z kanalu szyjki albo z pochwy?
          Wiec nie bardzo rozumiem, co maja z tymi okolicami wspolnego twoje "objawy" -
          luzne stolce i bole podbrzusza?
          dodam, ze enterokoki naturalnie wystepuja jako flora jelitowa.
          Generalnie
          • kmkk1 Re: kmkk1 20.07.07, 11:05
            Nie sieję paniki. Wczoraj byłam u lekarza na kontroli i wszystko co wiem, wiem
            od niego. Zakażają wody płodowe a co za tym idzie mogą i nie muszą ale lepiej
            dmuchać na zimne, dziecko. A co do objawów to enterokoki inaczej nazywane
            paciorkowce kałowe-i chyba masz już odp.
            PZDR
    • asta6265 Re: może wy coś wiecie o takich bakteriach... 19.07.07, 23:00
      dodziewczyny dam wam dobrą radę z własnego doświadczenia. otóż ja w ciąży nie
      miałam robionego posiewu na obecność bakterii w moczu mówię między innymi o
      ESCHERISIA COLI jednak 2 tygodnie po porodzie (cc) rana w jednym miejscu nie
      chciała mi się goić i się paprała. z początku nic sobie z tego nie robiłam bo
      myślałam że gdzieś pewnie się rana ponaciągała i tak musi być. jednak w 3 tyg
      po porodzie, wylądowałam z moim 3 tygodniowym synkiem w szpitalu z podejrzeniem
      u niego zakażenia układu moczowego. niestety diagnoza się potwierdziła,.
      biedaczek miał gronkowca złosistego i escherisię colli wszędzie w moczu, z
      wymazów wyszło że w gardle , pod napletkiem, w nosie. i tak mnie tknęło żeby
      zrobić sobie wymaz z tej mojej rany pooperacyjnej i co się okazało ja również
      miałamgronkowca, dlatego rana się nie goiła tak jak powinna.
      Wniosek jeden zostaliśmy zarażeni w szpitalu przy porodzie.przez 3 tygodnie
      leżenia z synkiem na oddziale trafiło jeszcze 7 noworodków z gronkowcem których
      mamy rodziła w tym samym szpitalu co ja i w podobnych terminach.
      Dlaczego to piszę??? po wyleczeniu maluszka postanowiłam pozwać szpital do sądu
      jednak to nie było takie proste, adwokat powiedział że sprawa z góry
      przegrana!!! wwiecie dlaczego ??? dlatego że przed porodem nie zrobiłam wyników
      badań na wewntualne nosicielstwo tych bakterii. gdybym miała kwit że jestem
      zdrowa sprawę bym miała wygraną, a tak poprostu zarzucono by mi że to ja
      zakaziłam maluszka podczas porodu. dlatego dziewczyny naprawdę warto wydać to
      14zł na to badanie i w razie co być spokojnym.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka