Dodaj do ulubionych

inhalator a skurcze

05.07.07, 12:58
czy wiadomo wam coś o związku zażywania inhalacji (na astmę, proszek
sterydowy - w moim przyp. Flixotide)z wystąpieniem skurczów? to pomysł mojej
teściowej... smile straszenia ciężarnych nigdy dość!
Obserwuj wątek
    • metanira Re: inhalator a skurcze 05.07.07, 16:11
      Nie bardzo rozumiem pytanie. Chodzi o wystąpienie przedwczesnych skurczów z
      powodu zażywania leku wziewnego, czy o jakiś negatywny wpływ na naturalne
      skurcze podczas porodu? Jeśli o to pierwsze, to nie. Mam astmę, całą ciążę biorę
      pulmicort (też wziewny proszek) i nic się nie dzieje. Zresztą muszę go brać, bo
      właśnie nie branie stanowi zagrożenie dla dziecka (niedotlenienie). Jeśli chodzi
      o to drugie, to nie wiem, bo jeszcze nie rodziłam (37 tc), ale nie sądzę (bo
      niby dlaczego?). Czyli wygląda na to, że kolejna osoba znalazła sobie kolejny
      powód do straszenia ciężarnej uncertain
      • pola_lola Re: inhalator a skurcze 05.07.07, 22:36
        Ventolin czyli salbutamol wywołuje przedwczesne skurcze czyli można przez niego poronić.Tak
        powiedział mi lekarz kiedy w 8 tyg. ciąży trafiłam do niego z bardzo ciężkimi dusznościami.Jedynymi
        dopuszczalnymi lekami dla kobiet w ciąży jest pulmicort i oxis.Flixotide w sumie ma takie samo działanie
        jak pulmicort więc pewnie też nie jest groźny - no ale takie decyzje należą do lekarzy - jeśli masz astme
        koniecznie idź do lekarza aby ew. wytyczył ci plan leczenia "na wszelki wypadek"
    • tygrysiatko1 Re: inhalator a skurcze 05.07.07, 23:13
      Flixotide jest bezpieczne w ciązy... jeżeli chodzi o Ventolin to znacznie
      bezpieczniej jest wziąc doraźnie niż mieć duszność, czyli niedotlenienie, bo za
      tym idzie niedotlenienie płodu..
      sama mam astmę i od wieeeelu lat się z jej powodu leczę no i jestem położną wink
      • polett Re: inhalator a skurcze 06.07.07, 14:33
        dzięki! to mnie uspokoi`ło. jestem 4 dni po terminie, więc chodzi mi raczej o
        skurcze (tużprzed)porodowe, nawet byłoby dobrze trochę im pomóc, bo na razie
        niewiele się tam dzieje :<. mojej teściowej chyba jakoś skojarzyło się
        rozkurczające (oskrzela) działanie inhalacji z ruchami skurczowymi macicy, ale
        to raczej nonsens (?).
        natomiast alergolog-pulmonolog nie widział przeciwskazań dla flixotide (moze
        panio brać, jak pani chce - cóż), podobnie gin.
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka