polett 05.07.07, 12:58 czy wiadomo wam coś o związku zażywania inhalacji (na astmę, proszek sterydowy - w moim przyp. Flixotide)z wystąpieniem skurczów? to pomysł mojej teściowej... straszenia ciężarnych nigdy dość! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metanira Re: inhalator a skurcze 05.07.07, 16:11 Nie bardzo rozumiem pytanie. Chodzi o wystąpienie przedwczesnych skurczów z powodu zażywania leku wziewnego, czy o jakiś negatywny wpływ na naturalne skurcze podczas porodu? Jeśli o to pierwsze, to nie. Mam astmę, całą ciążę biorę pulmicort (też wziewny proszek) i nic się nie dzieje. Zresztą muszę go brać, bo właśnie nie branie stanowi zagrożenie dla dziecka (niedotlenienie). Jeśli chodzi o to drugie, to nie wiem, bo jeszcze nie rodziłam (37 tc), ale nie sądzę (bo niby dlaczego?). Czyli wygląda na to, że kolejna osoba znalazła sobie kolejny powód do straszenia ciężarnej Odpowiedz Link Zgłoś
pola_lola Re: inhalator a skurcze 05.07.07, 22:36 Ventolin czyli salbutamol wywołuje przedwczesne skurcze czyli można przez niego poronić.Tak powiedział mi lekarz kiedy w 8 tyg. ciąży trafiłam do niego z bardzo ciężkimi dusznościami.Jedynymi dopuszczalnymi lekami dla kobiet w ciąży jest pulmicort i oxis.Flixotide w sumie ma takie samo działanie jak pulmicort więc pewnie też nie jest groźny - no ale takie decyzje należą do lekarzy - jeśli masz astme koniecznie idź do lekarza aby ew. wytyczył ci plan leczenia "na wszelki wypadek" Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: inhalator a skurcze 05.07.07, 23:13 Flixotide jest bezpieczne w ciązy... jeżeli chodzi o Ventolin to znacznie bezpieczniej jest wziąc doraźnie niż mieć duszność, czyli niedotlenienie, bo za tym idzie niedotlenienie płodu.. sama mam astmę i od wieeeelu lat się z jej powodu leczę no i jestem położną Odpowiedz Link Zgłoś
polett Re: inhalator a skurcze 06.07.07, 14:33 dzięki! to mnie uspokoi`ło. jestem 4 dni po terminie, więc chodzi mi raczej o skurcze (tużprzed)porodowe, nawet byłoby dobrze trochę im pomóc, bo na razie niewiele się tam dzieje :<. mojej teściowej chyba jakoś skojarzyło się rozkurczające (oskrzela) działanie inhalacji z ruchami skurczowymi macicy, ale to raczej nonsens (?). natomiast alergolog-pulmonolog nie widział przeciwskazań dla flixotide (moze panio brać, jak pani chce - cóż), podobnie gin. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś