Dodaj do ulubionych

witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskazane?

15.07.07, 09:28
przeczytalam wlasnie na edziecko.pl ze nie potrzeba przyjmowac w I trymestrze
zadnych dodatkowych-poza kwasem foliwym -witamin i zwiazkow mineralnych
czy to prawda?
mi lekarz sam dal probke Feminatalu,więc biore go codziennie
Obserwuj wątek
    • edzia.79 Re: witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskaz 15.07.07, 09:30
      biore od poczatku Prenatal Clasic,kwasu foliowego nie biore bo jest zawarty w witaminach.
      sa rozne szkoly,najlepiej sluchaj sie tego co mowi twoj lekarz.
    • blueberry77 Re: witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskaz 15.07.07, 09:51
      Mnie lekarka zaleciła branie witamin dopiero wtedy, jak zaczęła mi się pogarszać
      morfologia (gdzieś chyba koło 5-go miesiąca)
    • blaszany_dzwoneczek Re: witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskaz 15.07.07, 10:48
      Ja jestem w siódmym miesiącu i w ogóle od początku ciąży żadnych witamin poza
      kwasem foliowym nie biorę. Moja gin. nie widzi potrzeby skoro wyniki dobre.
    • eyes69 Nadmiar tez szkodzi 15.07.07, 10:53
      I w Itr nie podaje sie zazwyczaj takich witamin.
      Moze Twoj lekarz mial powod, ze Ci je dal - w koncu widzial wyniki Twoich badan.
    • bruyere Re: witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskaz 15.07.07, 11:45
      Moja lekarka zaleciła mi w 1 trymestrze tylko kwas foliowy, na moje pytanie o
      witaminy, powiedziała, że dopiero od 2 trymestru, bo na razie nie ma takij
      potrzeby.
    • margot602 Re: witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskaz 15.07.07, 11:55
      Ja zaczęłam brać Feminatal jeszcze przed zajściem w ciążę-takie było zalecenie
      mojego lekarza.
      pozdrawiam smile
    • kaeira Re: witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskaz 15.07.07, 12:09
      Nie tyle niewskazane, co zwykle niepotrzebne.
    • paraply1 Re: witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskaz 15.07.07, 12:49
      A mnie lekarz zalecil branie witamin juz od 6tc mimo ze podczas wizyty nie
      mialam jeszcze wynikow badan.
      • leli75 Re: witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskaz 15.07.07, 18:32
        Pewnie sś różne opinie na ten temat wśród was jak i lekarzy.Preparaty
        witaminowe są specjalne dla kobiet w ciaży,karmiących ,jak i planujących
        ciąże.Jestem zdecydowanie za tym by je brać od początku, bo właśnie wtedy
        tworzą się najważniejsze zalążki organów naszego maleństwa a trzeba naprawdę
        mieć urozmaiconą dietę,żeby wszystkie witaminy i składniki mineralne
        codziennie dostarczyć tylko w pożywieniusmile
    • a.stalowa Re: witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskaz 15.07.07, 18:43
      Ja rowniez przyjmuje preperaty wielowitaminowe-Elevit od 6tc pomimo tego,ze mam
      i mialam bardzo dobre wyniki.
    • magduska79 Re: witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskaz 15.07.07, 18:46
      ja bralam feminatal w pierwszym tymestrze,lekarz mi kazal, ale jednoczesnie
      kazal odstawic folik,ktory bralam jeszcze przed ciaza, bo w witaminach jest go
      bardzo duzosmile
      • polpotworek Re: witaminy(np.Feminatal)w I trymestrze niewskaz 15.07.07, 23:22
        Przewaznie nie zaleca sie witamin w 1 trymestrze gdyż:
        - moga zawierac wit a w postaci retinolu którego powinno sie unikac w pierszym
        trym
        - zawieraja zelazo które jest ciązkostrawne i moze nasilac nudnosci, wymioty
        oraz powodowac zaparcia
        - dziecko w pierwszym trymestrze czerpie z zapasów mamy które sa wystarczajace
        na tym etapie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka