Dodaj do ulubionych

Hemoroidy a poród

30.07.07, 16:34
Witam, (przepraszam za dosłowność)od dłuższego czasu mam problemy z
wypróżnianiem (zatwardzenia) dodatkowo teraz krótko przed porodem wyskoczyły
mi hemoroidy i po każdorazowym oddawaniu stolca (przy pomocy czopków) później
przez pare dni boli mnie tyłek. Kurcze co robić, boję się, że po porodzie
(duży wysiłek) bedzie koszmar. Dodam, że jest to moja druga ciąża i w
pierwszej po porodzie przez jakieś 1,5 tyg wyłam z bólu (nie wiedziałam, że
zrobiła mi sie tzw. szczelina odbytu) - a ból gorszy niż podczas
porodu.......Dlatego teraz już się boję i nie wiem co robić? Miałyście to
samo? Oczywiście jak mówiłam lekarzom, że boli mnie tylko pupa to nikt nie
umiał mi pomóc, dopiero jakaś położna powiedziała o maści na hemoridy i
pomogło, ale teraz czuję jakieś guzki i boję, ze będzie gorzej......
Obserwuj wątek
    • idole Re: Hemoroidy a poród 31.07.07, 08:43
      mi tez po pierwszym porodzie odbyt nie wytrzymal i mam wypadajaca sluzowke przy
      zatwardzeniach. Potem dlugo mam opuchlizne i tez boje sie porodu (a to juz
      niebawem). Pytalam mojego gina, powiedzial zeby sie tym zupelnie nie przejmowac,
      ze nie bedzie problemu, oby mial racje, bo boje sie tego ze porod, porodem a
      potem zamorduje sie przy zalatwianiu i siadaniu.
      • granadax Re: Hemoroidy a poród 31.07.07, 10:45
        No więc chyba mogę być expertem. Miałam szczelinę odbytu po pierwszym porodzie
        siłami natury. Po miesiącu od porodu ból towarzyszył mi już non stop, nawet
        wtedy, kiedy sie nie wypróżniałam. Stosowałam czopki, maści, nasiadówki z kory
        dębu, i oczywiście bardzo silne środki przeciwbólowe (tramadol).
        Niestety, żadnej poprawy. Bólu nie jestem w stanie opisać, o wypróżnieniu nie
        było mowy, psychiczna blokada, a z tego oczywiscie zaparcia (koło zamknięte).
        Dzięki mojej rodzinie trafiłam po prostu do madrego chirurga, nie ukrywam, że
        było to w prywatnej klinice i miałam zabieg operacyjny. Lekarz powiedział, że to
        sie samo nie sklei, że to po prostu trzeba zoperować. Błogosławie tego człowieka
        do dziś, bo uratował mi życie. Zabieg w pełnym znieczuleniu, kompletnie
        bezbolesny, jedną dobe byłam w szpitalu. Najdroższe, dziś jeszcze pamiętam
        pierwsza bezbolesną kupę po zabiegu, przeżycie prawie mistyczne.
        A teraz uwaga. Zabieg ten był absolutnym wskazaniem do cc w drugiej ciąży,
        której rozwiązanie przypadło na trzy lata po zabiegu.
        Lekarz dyżurny, który przyjąl mnie na porodówkę (odeszły mi wody), przejrzał
        dokumentację i powiedział, że nie moge rodzić naturalnie, ponieważ istnieje
        ryzyko komplikacji 50%. Mam wybór, ale muszę podpisać, że na własne życzenie
        rodzę sn. Oczywiście miałam cc. Nie żałuję. Piszę o tym, gdyż mój ginekolog
        prowadzący wiedział o powikłaniach z pierwszego porodu, o szczelinie i zabiegu
        również i nie zorientował się, że mam przeciwwskazania do sn.
        Odpowiem na pytania, które jeszcze bedą was nurtowały.
        pozdrawiam
    • tolapl Re: Hemoroidy a poród 31.07.07, 12:38
      Ja mam pytanie o lewatywę. Jak to jest mając hemoroidy? Czy to mocniej boli,
      szkodzi itp?
      • eliza1252 Re: Hemoroidy a poród 31.07.07, 13:02
        Witaj!
        Czy moglabyś podać namiary na tę prywatą klinike oraz nazwisko lekarza który
        robił Ci zabieg oraz ewentualnie o cene tego zabiegu i jak dawno to bylo.
        Jeśli nie chcesz tu pisać to prosze Ci bardzo o info na maila gazetowego
        eliza1252@NOSPAM.gazeta.pl
        Pozdrawiam
        • granadax Re: Hemoroidy a poród 31.07.07, 23:26
          Elizo, to było 12 lat temu, klinika w Poznaniu Certus, nie pamietam ile
          kosztowało, ale jesli jestes nadal zainteresowana wygrzebię karte wypisu, tam
          znajde pewnie lekarza itp, ale jak widzisz to wieki temu....
          Koniecznie udaj się do lekarza (chirurga) choć ostrzegam lekarz chirurg w
          przychodni maściami mnie leczył... bez komentarza. I proszę, nie lekcewaz tego.
          Hemoroidy, to nie szczelina. Jeśli śluzówka jest pęknięta, to trzeba ja zszyć,
          żadna maść jej nie sklei. Trzymaj sie
      • granadax Re: Hemoroidy a poród 01.08.07, 00:03
        chyba nie pomogę.. miałam lewatywę juz po operacji odbytu, to nie bolało, poza
        tym, było okropnie nieprzyjemne i moim zdaniem totalnie zbedne. Dziś bym sie nie
        zgodziła
    • asik_cz Re: Hemoroidy a poród 31.07.07, 23:50
      Tez mam ten problem, raz jest lepiej, raz gorzej. Miałam trzy porody sn i na
      szczescie zaden guzek nie pękł przy parciu. Po porodach kłopoty były, ale dużo
      dziewczyn je ma. Jesli guzki robią się twarde, nie możesz ich schowac po
      wypróznianiu, idź do chirurga (lub specjalisty proktologa), bo może wywiazał
      sie stan zapalny. Z maściami jest tak, że większość ma tylko składniki
      znieczulajace, więc według mnie nie leczą. Porozmawiaj z ginem co można w ciąży
      z tych maści lub czopków, które maja działanie przeciwzapalne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka