Dodaj do ulubionych

macica podwójna-uterus duplex

01.08.07, 10:12
czy któras z Was ma może ten problem, ja tak. Przeczytałam właśnie watek o
macicy dwurożnej i się na serio zaniepokoiłam. Jestem w 21 tygodniu ciąży i
na razie wszystko przebiega książkowo. Zajście w ciążę bez problemów i
żadnych historii w trakcie. Moja doktór mi jednak powiedziała, że istnieje
duże ryzyko poronienia lub porodu przedwczesnego, no i na pewno będzie
cesarskie cięcie. Jeżeli nawet Was to nie dotyczy to może macie koleżanki,
które miały ten problem?
Obserwuj wątek
    • magda999943 Re: macica podwójna-uterus duplex 01.08.07, 10:26
      Witaj. Ja mam ten sam problem. Ja niestety miałam trudności z zajściem w ciąże,
      ale udało się smile Teraz jestem w 31 tygodniu, wszystko jak narazie jest ok i
      jestem dobrej myśli choć też się boję porodu przedwczesnego. Trzymaj się i badz
      dobrej myśli. Pozdrawiam i powodzenia.
      • lemur_ks Re: macica podwójna-uterus duplex 01.08.07, 10:32
        wielu lekazry ostrzegało moją przyjaciółkę, że prawdopodobnie nie będzie mogła
        zajsc w ciążę, a jesli to nastapi - będą problemy z donoszeniem. Zaszła w
        drugim cyklu starań - owoc w postaci już dwumiesiącznego synka trzymałam
        wczoraj na rękach. Poród nastapił w 39 tc przez cesarskie ciecie. Oboje czuli
        sie po wszystkim dobrze.
        pozdrawiam
    • deigratia Re: macica podwójna-uterus duplex 01.08.07, 10:51
      Jedna koleżanka, ciąża w szóstym cyklu starań. Wcześniak, poród naturalny.
      Druga, obok dwurożności także duża przegroda (!), ciąża w pierwszym cyklu
      starań, urodziła wczoraj, koniec 38 tc, naturalnie.
      Obie dowiedziały się o dwurożności dopiero na usg ciążowym.
      • anastasia27 Re: macica podwójna-uterus duplex 01.08.07, 11:07
        dzięki za wszystkie odpowiedzi, niestety bardzo się denerwuję... tylko trzeba
        odróżnić macicę podwójna od dwurożnej, ja mam dwie odrębne macice, dziecko w
        prawej, a druga pusta, wydaje mi sie, że dziecko ma chyba jeszcze mniej miejsca
        niz w przypadku macicy dwurożnej, wg lekarza to około 1/3 miejsca, mimo
        wszystko na razie jest ok, myśłałam że będę czuła ruchy dziecka wcześniej, ze
        względu może na ten brak miejsca, ale okazało się, ze zaczęłam je odczuwać
        dopiero pod koniec 20 tygodnia. A jak u Was z pracą? ja nadal pracuję pomimo
        ciąży wysokiego ryzyka, bo nic mi nie jest... Jedyna róznica jest taka, że mam
        raz w miesiącu USG, ale to mnie nawet uspokaja, jak lekarz mówi że wszystko
        jest (na razie) super....
        • mirkad Re: macica podwójna-uterus duplex 01.08.07, 11:50
          ostatnio oględałam film dokumentalny o Angielce która miała taką przypadłość
          jak ty - z tą różnicą że u niej w obydwu macicach było dziecko (chłopczyk i
          dziewczynka); nie wiem czy to będzie jakieś pocieszenie dla ciebie ale wszystko
          skończyło się dobrze: miała cesarkę (podwójną) chyba w 35 tc, dzieci były duże
          jakna taką ciążę (1600 i 1800), po 2 tygoniach wyszli do domu.
          Na pewno i u ciebie będzie szczęśliwu finał - trzymam kciuki; wiem że dobrze
          się mówi, ale staraj się jak najmniej stresować - to b. ważne w każdej ciąży.
          • bogibogi Re: macica podwójna-uterus duplex 01.08.07, 13:56
            Jestem właścicielka dwóch macic, jednoczesnie mamą 3-letniego chłopca i małej
            Fasolki (9 tydzień). Pierwsze dziecko urodziłam w 36 tygodniu (sam początek 9
            miesiąca) przez cesarkę. Drugi też urodzi sie przez ciecie cesarskie trochę
            przed terminem.
            Bądź dobrej mysli, jest zagrożenie, ale jak widac organizm sobie radzi nawet z
            takimi przypadkami. Czy miałaś mierzone wielkości macic przed ciążą, bo to może
            mieć jakiś wpływ. Ja mam obie wielkości standardowej macicy i obie porównywalne.
            Zarówno w pierwszej mojej ciąży, jak i teraz dzidziusia mam w prawej macicy

Jak bedziesz chciała wiecej info, zapraszam na maila gazetowego smile
            Pozdrawiam i trzymaj się cieplutko smile
    • zebra12 Moja koleżnka tak ma 02.08.07, 21:14
      Ale z nią to było śmiesznie. Nie wiedziała, że jest w ciąży. Czuła się ok, a
      gdy zaczęły sie ruchy, to przypuszczała, że ma ... wzdęcia. Brzuszka zero! W
      końcu wybrała się do gina. Okres miała cały czas, bo niezaciążona macica
      miesiączkowała! Lekarz zrobił jej USG i nie stwierdził ciąży! A był to już 7
      miesiąc! Bowiem na ekranie USG było widać macicę niezaciążoną. Dopiero w 8 inny
      lekarz stwierdził ciążę! Za miesiąc od tego czasu urodziła synka. Na porodówce
      nikt jej nie wierzył, że będzie rodzić, bo była zwyczajnie szczupła, bez
      brzucha. Urodziła przez cc. Synek był malutki - 2 kg z hakiem. Ale dziś ma lat
      11 i jest chłop na schwał! Wieeeelki i zdrowy!
    • deela ja mam dwurozna bez przegrody 02.08.07, 21:30
      wiec nie klasycznie podwojna ale....
      no i nic nie bylo
      dolazilam w ciazy pracujac prawie do konca do 42 tc
      cesarke mialam ale z powodu zaburzen tetna dziecka
    • abi3 Re: macica podwójna-uterus duplex 02.08.07, 21:44
      Miałam ten problem. W ciąże zachodziłam bez problemu, jednakże obumierały one w
      2, 3 miesiącu. Dopiero plastyka macicy (czyli zrobienie z dwóch-jednej)
      pozwoliła nam się doczekać kochanego synka. No i cesarka oczywiście...ale to
      bzdet, po tym co przeszłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka