Dodaj do ulubionych

mam katar i stan podgorączkowy - czym się leczyć?

04.08.07, 23:43

jw.
7 tydzień ciąży.
Obserwuj wątek
    • karolina_marta Re: mam katar i stan podgorączkowy - czym się lec 05.08.07, 00:00
      Mnie lekarz poradził brać rutinoscorbin i leki homeopatyczne. Wypróbowałam
      GRIPP-HEEL i na mnie działa.
      Poza tym mąż naciera mi plecy amolem.
      • zuzanna47 Re: mam katar i stan podgorączkowy - czym się lec 05.08.07, 08:21
        Sama na własną rekę nie bierz żadnych leków, jesteś dopiero w I trymestrze.
        Udaj sie do lekarza albo do pogotowia jak fatalnie się czujesz. Poza tym jak
        masz zamiar pójśc do lekarza dopiero w poniedziałek to kuruj się raczej
        domowymi sposobami syrop z cebuli,ciepła przegotowana woda z sokiem z cytryny i
        dużo owoców.
        • zuzanna47 Re: mam katar i stan podgorączkowy - czym się lec 05.08.07, 08:22
          uważaj na gorączkę, jak będzie rosła to szybciutko do lekarza.
          Życzę dużo zdrowia.
          • amel22 Re: mam katar i stan podgorączkowy - czym się lec 05.08.07, 09:28
            Ja na początku ciąży miałam zapalenie zatok.Lekarz powiedział,że w tej fazie
            nie może żadnych leków przepisać,więc pozostały mi inhalacje 1łyżeczka sody na
            szklankę wody ,amol do nacierania .Wlokło się 3 tygodnie,ale w końcu
            przeszło.Spróbuj inhalacje.
    • blueberry77 Re: mam katar i stan podgorączkowy - czym się lec 05.08.07, 09:32
      Byłam w podobnej sytuacji i lekarz przepisał mi Satural i tabletki w stylu
      Rutinoskorbinu (nie pamiętam nazwy), a na katar krople do nosa Xylometazolin.
      • asieksza Re: mam katar i stan podgorączkowy - czym się lec 05.08.07, 10:18
        Na ulotce xsylometazolinu jest napisane, iż w ciąży raczej nie powinno się go
        używać.Ostatnio moja córcia dostała kropelki homeopatyczne i tam pisze że nie
        ma przeciwskazań i można stosować podczas ciąży i karmienia. Pewnie inne leki
        nie są aż takie straszne i na ulotkach piszą profilaktycznie. Ja niedawno byłam
        u okulisty, piąty miesiąc ciąży, brzuszek ogromniast , więc nie wspominalam, że
        jestem w ciąży. Dostałam krople, po zakupie przeczytałam na jednych, ża są
        przeciwskazane w okresie ciąży i karmienia ( teraz obie sytuacje mnie
        dotyczą ).Profilaktycznie ich nie używałam, na szczęście te drugie pomogly. Na
        przeziębienie moj lekarz poleca syrop z cebuli- skuteczny, soczek malinowy i
        kiszoną kapustę i ogóreczki.
        • rowinki Re: mam katar i stan podgorączkowy - czym się lec 05.08.07, 12:01
          Mi pomogły:
          -herbata z cytryną słodzona miodem (mąz się tak przejął moim przeziębeniem,że
          wlewał i chyba pół szklanki miodu,słodkie jak cholerka ale pomogło)
          -mleko z miodem i masłem (to robiłam sama,żeby małżonek nie przesadziłz
          proporcjami wink
          Stare "babciowe" sposoby
          • qbi80 Trzeba cierpieć... :D 05.08.07, 15:28
            A tak na serio, jakiekolwiek leki przeciwgorączkowe i przeciwzapalne jedynie
            gdy temperatura przekroczy 38 stopni po konsultacji z lekarzem. Jedynym zresztą
            jaki ewentualnie wolno stosować w ciąży jest paracetamol (np APAP).
            Jak się leczyć - pić duuużo płynów, rozcieńczonych soków. Odradzam ziołowe
            herbatki o ile nie masz doświadczenia albo nie zapytasz najpierw w aptece które
            wolno pić w ciąży. Najlepiej pomoże i tobie i maleństwu odpoczywanie w miłym
            towarzystwie przy szklance ciepłej herbaty z miodem i cytryną smile
            Najgorzej jest z katarem... pozostają domowe sposoby typu napary z olejkiem
            sosnowym. Lepiej jest z leczeniem gardła - polecam tantum verde, homeovox.
            Godne polecenia są też homeopatyczne preparaty oscilloccinum, na grypę ale przy
            przeziębieniu też pomagają.
            Pozdrawiam i życzę zdrowia

• olenka_a mój stan zdrowia 06.08.07, 15:11
              Samopoczucie mam lepsze. Katarek mam mały - smarkam ze 3 razy dziennie tylko.
              Gorączka (raczej stan podgorączkowy) minęła. Dziękuję za rady...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka