gesta 19.08.07, 21:27 witam! jestem w 31tc. puchną mi dłonie i nie mogę założyc obrączki, pierścionków.. czy ta stytuacja ulegnie zmianie, czy będe musiała wszystko powiększać..? jesli któraś z Was miała podobny problem napiszcie. dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tulipowna Re: spuchnięte dłonie 19.08.07, 21:59 Nie martw sie pierscionkami, tylko umow sie do swojego lekarza i to jak najszybciej. Obrzeki w ciazy sa ignorowane przez wielu lekarzy niestety, a nie jest to stan pozadany w ciazy - z obrzekami trzeba walczyc. Zrob rowniez jutro rano ogolne badanie moczu, ktore wykaze, czy jest obecne w nim bialko - jesli masz w domu cisnieniomierz, to warto zmierzyc tez cisnienie. Nie ignoruj tych obrzekow i nie daj sobie wmowic, ze tak ma byc, bo to ciaza - zglos sie do swojego lekarza, zeby stwierdzil przyczyne obrzekow.Pozdrawiam serdecznie. Napisz co i jak po wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: spuchnięte dłonie 19.08.07, 22:31 Jak wyżej, skontroluj mocz i ciśnienie i skontaktuj się z lekarzem. Ale nie panikuj za bardzo, jest ciepło i po prostu tak bywa Na te parę tygodni zrezygnowałabym z pierścionków i obrączki, po porodzie znowu będziesz nosić. Moja gin na obrzęki (a miałam masakryczne po prostu - wszystko było OK z ciążą tylko ja jak wieloryb i już w żadne buty się nie mieściłam) zaleciła mi raz w tygodniu dzień surówkowy czyli tylko jarzynki z tłuszczem nienasyconym plus ewentualnie owoce. Być może to skuteczne, nie sprawdziłam bo wydawało mi się barbarzyństwem Zresztą bez mięsa i ciasta chyba bym wyła ) Spokojnie zatem, sprawdź ciśnienie i mocz, pogadaj ze swoim lekarzem ale bez nerwów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropencjaa Re: spuchnięte dłonie 19.08.07, 22:37 mi puchną i dłonie i stopy od 33 tc i w sumie codziennie są opuchnięte mimo prawidłowego ciśnienia. Nie radzę już zakładac do końca ciązy pierścionków żebyś nie miała problemów i może musiała ciąć. Ostatnio na wizycie kontrolnej, ginekolog zwrócił na to uwagę - mam ograniczyć ilość spożywanych płynów i sól w potrawach, podobno wpływ na to mają nerki. Odpowiedz Link Zgłoś
kropencjaa Re: spuchnięte dłonie 19.08.07, 22:40 skierował mnie tez na badanie moczu, także może zwróć się do lekarza, by zrobić wyniki. Jeszcze przed Tobą trochę tej ciązy zostało i lepiej to sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: spuchnięte dłonie 20.08.07, 07:51 U mhnie niestety podobnie wkraczam w 30tc z opuchnieta lewą stopa oraz palcmi u rąk.Obraczke i pierscionek zareczynowy nosze na malym palcuWyniki mam bardzo dobre,wiec to zapewne przez to ,ze jest tak upalnie,a moze powodem jest to,ze wypijam masakryczne ilosci wody prawie 4litry dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
anika305 Re: spuchnięte dłonie 20.08.07, 08:11 U mnie było /jest podobnie. Mimo świetnych wyników badań moczu, krwi i ciśnienia w normie jak na ciążę opuchnięta jestem strasznie. Poprzednim razem było tak samo ale po porodzie wszystkie wymiary stóp i dłoni wróciły do normy I teraz mam nadzieje będzie tak samo. Ale badania trzeba zrobić . Jak wszystko bedzie ok to sie nie martw bo koło 39 t.c. mogą Ci jeszcze nogi opuchnac tak ze w kapcie nie wejdziesz, ale po porodzie wszystko wróci do normy. Mi lekarz zalecil potas. Odpowiedz Link Zgłoś