Dodaj do ulubionych

SPC, pomożcie prosze!!!!!

11.07.03, 11:37
Byłam u ginekologa, Usg nie stwierdziło ciąży. okres mi się spóźnia, zrobiłąm
dzisiaj w laboratorium próbę ciążową SPC, otrzymałąm wynik dodatni, oznacza
ciążę. Ale czy może oznaczać też coś innego, czy daje pewnośc w 100%,
dlaczego nic nie było widać na USG???????? Kabr4
Obserwuj wątek
    • anitl Re: SPC, pomożcie prosze!!!!! 11.07.03, 12:05
      Witaj, a jakie USG miałaś robione? - przez brzuch czy przez pochwę? Jeżeli
      przez brzuch to może po prostu za wcześnie i dlatego nic nie stwierdzono.
      Napisz coś dokładniej - ile spóźnia Ci się miesiączka i czy robiłaś zwykły test
      w domu?
      • kabr4 Re: SPC, pomożcie prosze!!!!! 11.07.03, 13:10
        Miałam robione USG dopochwowe, miesiączka spóźnia mi się około 2 tygodni. test
        zrobiłam w domu, wyszedł pozytywny (dwie kreski) dlatego poszlam do lekarza,
        ale na uSG niec nie widać. dzisiaj rano odebrałam wyniki testu ciążowego z
        laboratorium, otrzymałam wynik pozytywny który wskazuje na ciążę. zastanawiam
        się więc teraz dlaczego usg dopochwowe niczego nie wykryło i czy wynik dodatni
        testu ciążowego moze oznaczać jeszcze coś innego??? kabr4
        • koracz7 Re: SPC, pomożcie prosze!!!!! 11.07.03, 14:11
          ja na Toim miejscu poszłabym na jeszcze jedno usg, ale już do innego lekarza,
          aby zweryfikować poprzednie badanie.
          Zarówno domowe jak i specjalistyczne testy ciążowe dają wyniki 100%, więc jeśli
          wyszedł test dodatni to znaczy , że w ciąży jesteś. Problem w tym , że jeśli
          usg nie wykaże zarodka w macicy to może być on umiejscowiony gdzie indziej tzw.
          ciąża poza maciczna. Ale tak jak mówię idź na jeszcze jedno usg, jaśli nic nie
          wbędzie widać to karz zrobić sobie usg jajowodów, jajników i brzucha w celu
          diagnozy ciąży poza macicznej.
          Daj znać jak będziesz po.
          Pozdrawiam i trzymam kciuki.
          karolina
        • novikaa Re: SPC, pomożcie prosze!!!!! 11.07.03, 14:22
          Narazie się nie martw i nie denerwuj, jakość badania USG zależy od jakości
          sprzętu i umiejętności lekarza.Ja poszłam do lekarza jak okres też spóżniał mi
          się 10-14 dni ( miałam nieregularne cykle ), miałam robione USG przez pochwę,i
          lekarz stwierdził,"iz coś sięw macicy "dzieje", wykluczył ciąże
          pozamaciczną,ale mimo wszystko kazał pzryjsć za 2 tygodnie.Wydaje mi sie,ze
          jesli u Ciebie ciaża pozamaciczna występiła, lekarz przy USG by to zauważył i
          oczywiście Cie poinformował.Mój lekarz stwierdził, ze nie może powiedzieć na
          100%, ale najprawdopodobniej jest to ciąża, też nic nie było widać, jakieś
          minimalne zmiany.Jeszcze jedno,badał Cie lekarz na fotelu, czy masz spulchnioną
          macicę, kobieta ma wtedy większą wydzielinę z pochwy, co też jest objawem
          ciaży, a jak Twoje piersi (?). Czy SPC to padanie kwrwi na obecnosć poziomu
          hormonu hcg? bo ja po prostu spotkałma sie z taką nazwą , lekarz kazał mi to
          zrobić i wyszedł mi 4 tydz.Teraz jestem w 17 i bede miała synak, trzymam
          kciuki,napisz jeśli masz jakieś pytanie, jestem straszną panikarą i o wszystko
          wypytałam mojego lekarza .Tzymam kciuki
    • sylwiakrol Re: SPC, pomożcie prosze!!!!! 11.07.03, 14:20
      Nie martw się za bardzo.Z tego co tutaj czytam bardzo często zdarza się,że
      pierwsze usg nie wykazuje zarodka.U mnie też tak było.Z tym,że widać było
      pęcherzyk płodowy,ale bez zarodka,pusty.Po tygodniu zgłosiłam sie znowu na usg
      i fasolka była już bardzo dobrze widoczna.Mam nadzieję,że u Ciebie też tak
      będzie.
    • atena74 Re: SPC, pomożcie prosze!!!!! 11.07.03, 14:39
      Ja też byłam na usg po 14 dniach. Robił je najlepszy lekarz w naszym mieście -
      nic nie stwierdził, a nawet powiedział, że przez najbliższe 2 miesiące nie będę
      miała normalnej owulacji. A zaraz potem okazało się, że jestem w ciąży. Teraz
      to już 23 tydzień. Ponownie na usg byłam chyba w 6/8 tygodniu -
      wtedy "ziarenko" było już widoczne.Tak więc jeszcze wszystko przed Tobą.
      Pozdrawiam.
      atena74
      • kabr4 Re: SPC, pomożcie prosze!!!!! 11.07.03, 14:56
        Pocieszyłyście mnie. Chciałabym się cieszyć wynikiami testów i tego domowego i
        ambulatoryjnego, ale dopóki nie zobaczę fasolki na USG będę
        panikować,rozumiecie mnie???? Wiem, że stres w niczym mi nie pomoże, wybieram
        się wktótce na urlop, potem powtórzę badania. Oczywiście od razu się do was
        odezwę.

Aha badanie SPC to badanie moczu, nie krwi. Ale to chyba też wiarygone źródło
        jeśli zlecił je lekarz ginekolog. Pozdrawiam Kabr4
        • romdud Re: SPC, pomożcie prosze!!!!! 11.07.03, 15:40
          zrób badanie beta-hcg - z krwi.
          jeśli jesteś w ciązy to poziom tego hormonu znacznie
          przewyższy normę, a żeby zobaczyć zarodek na USG to musi
          on (wynik) być chyba powyżej 1000
          • novikaa Re: SPC, pomożcie prosze!!!!! 11.07.03, 17:16
            no właśnie ,robiąc badanie poziomu HCG możesz dokładnie dowiedzieć, który to
            tydzień, i wtedy po stresie, bo sama widzisz, że w tak wczesnym stadium, nieraz
            jeszcze nic nie widać.Zresztą badanie krwi jest bardziej wiarygodne i dokładnie
            określa tydzień ciąży, nie należy do drogich, bo z tego co pamiętam, to kwestia
            15-20 złotych, wyniki są po dwóch dniach. Powodzenia, trzymam kciuki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka