monika7920 12.10.07, 11:03 Gdzie moge dostac witamine K dla niemowlat w Warszawie ? Czy ktos moze kupowal w ostatnich dniach ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: witamina K - gdzie można dostać ? 12.10.07, 11:10 zakladam, ze nie mozesz dostac w aptekach, ale moze popros,to sprowadza z hurtowni specjalnie dla Ciebie. kilka razy tak zdobywalam leki w swoim miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena Re: witamina K 12.10.07, 12:06 ale co,sama chcesz ja dziecku podawac ??? Ja musialam po porodzie podpisac pisemna zgode na podanie dziecku witaminy K.Szczerze powiem,ze niewiem czy jest ona ogolnie dostepna. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: witamina K 12.10.07, 12:09 dlaczego zakladasz ciemnote autorki watku? zapewne ma recepte od lekarza.... Odpowiedz Link Zgłoś
24lena nikomu nic niezakladam,cos Ci sie pomylilo 12.10.07, 23:21 pytalam z ciekawosci i opisalam jak to u mnie wygladalo.Niewiedzialam ze jest ogolnie dostepna,bo jak wspomnialam ja musialam podpisywac zgode na jej podanie. Wiec zdziwilam sie ze mozna dostac na nia recepte. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena no prosze... 12.10.07, 23:23 teraz doczytalam ze nawet na nia recepty nie potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
mfaab Re: witamina K - gdzie można dostać ? 12.10.07, 13:13 Witamina K nie jest na receptę. Od kilku m-cy wyniki badań wskazują na to, że znacznie poprawia krzepliwość krwi u niemowląt - zwłaszcza karmionych tylko piersią. Witaminę K można kupić np. w aptece w Carrefourze na Bemowie. Adres to Powstańców Śląskich 109. Odpowiedz Link Zgłoś
szamalka Re: witamina K - gdzie można dostać ? 12.10.07, 18:38 Witamina K w płynnej postaci jako preparat VitaKa jest zalecana do podawania doustnego od 8mej doby do 3go miesiąca niemowlętom (2 razy po 0,5ml/dzień) i niejest na recepte. Jest jeden producent-nie polski a ten specyfik niema polskiego odpowiednika więc apteki i hurtownie niewyrabiają, przynajmniej tak jest w Warszawie. Pozostaje ksiązka tel. w ręku i dzwonienie do aptek i jak już upolujesz to zarezerwuj bo mogą wykupić (nieżartuje, ja znalazłam w 20tej aptece i to 2 ostatnie). Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek-75 Re: witamina K - gdzie można dostać ? 12.10.07, 22:41 Dziewczyny dystrybutorem tej szczepionki jest hurtownia PGF. Była w aptece na Jana Pawla tj. przy rondzie ONZ.Niesety w małych ilościach bo jest na brakach. Wystarczy w apt. spytać czy współpracują z PGF. Mnie nie chcieli sprzedać bez recepty. Wszystko zależy od farmaceutki. Odpowiedz Link Zgłoś
edzia.79 Re: witamina K - gdzie można dostać ? 13.10.07, 08:56 ja witaminy K nie popdaje moim zdaniem to wymysl i kolejny koncern nabijajacy sobie kase.to moje drugie dziecko i nie dam wcisnac sobie zadnych "koniecznie"potrzebnych bajerow. zreszta zdania sa bardzo podzielone i skrajne od tych ze bez wit.K nie mozna zyc az po te ze nie ingeruje sie w krzepliwosc u niemowlat. Pediatra w szpitalu sama nie byla zbyt pewna i przekonywujaca,a w przychodni lekarce wyraznie powiedzialam ze nie daje i nie mam zamiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: witamina K - gdzie można dostać ? 13.10.07, 09:33 w niemczech standardowo podaje sie niemowletom witamine K do pyszczka w 1 i 2-3 dobie zycia i wbite to jest do ksiazeczki wiec moze jednak nie taki wymysl Odpowiedz Link Zgłoś
edzia.79 Re:donkaczka 13.10.07, 18:50 w 1,2 i 3 dobie zycia to sie zgadzam ale nie przez 4 mies. taki sam wymysl jak kapanie zdrowego noworodka w oilatum i w innych specyfikach Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re:donkaczka 13.10.07, 21:23 Zaden wymysl,w Holandii tez sie podaje standardowo.W pierwszej dobie zycia dawke uderzeniowa ,a pozniej codziennie przez pare miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś