megi52_dwa 18.11.07, 20:55 hej jestem obecnie w 14 tyg ciazy ostatnio dowiedzialam sie ze jedzenie malin i truskawek jest szkodliwe w ciazy cy to prawda czy moze mi ktos cos poradzic bo ostatnio coraz czesciej siegam po te owoce Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smolkowicz_a Re: jedzenie malin 18.11.07, 21:20 Nieprawda! Jedz ich dużo bo zawierają mnóstwo witamin. Nie wolno pić herbaty z liści malin bo powoduje skurcze. Odpowiedz Link Zgłoś
megi52_dwa Re: jedzenie malin 18.11.07, 21:24 dzieki za informacje widocznie nie kazdy wie dokladnie co ciezarna moze jesc a czego nie naprawde dziekuje za informacje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: jedzenie malin 18.11.07, 22:01 Ciezarna nie powinna jesc malin pod zadnym pozorem. Ani truskawek. Bron Boze. Ja zarlam na maksa, po kilogramie dziennie i przytylam w ciazy 24 kilo, a gdybym myslala, ze nie wolno, pewnie przytylabym mniej )) Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: jedzenie malin 18.11.07, 22:11 Ale to chyba nie od malin i truskawek Odpowiedz Link Zgłoś
megi52_dwa Re: jedzenie malin 18.11.07, 22:19 a czy sa jakies owoce co moga szkodzic nam ciezarnym? Odpowiedz Link Zgłoś
zolwica Re: jedzenie malin 18.11.07, 22:31 > Ale to chyba nie od malin i truskawek też jestem zdania że to od ilości ;p hehe Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: jedzenie malin 19.11.07, 11:30 smolkowicz_a napisała: Nie wolno pić > herbaty z liści malin bo powoduje skurcze. Nieprawda. A na co niby te maliny i truskawki mają szkodzić?? Odpowiedz Link Zgłoś
aspidisca Re: jedzenie malin 18.11.07, 22:30 Gdzieś komuś dzwoniło ale nie wiedzieli w którym kosciele... Wiem coś niecoś na ten temat, z racji mojego zawodu. Jestem biologiem i specjalizuję się między innymi w biologii pasożytów ludzkich. Chodzi o trywialne mycie owoców i warzyw. Jabłko, czy pomarańczę mozna umyć dokładnie. Miękkich owoców nie myje sie tak pieczołowicie i mogą na nich pozostać jaja pasożytów odzwierzęcych. Pamiętacie jak ze dwa lata temu była afera, bo jakis mądrala wymyslił żeby nie zbierać jagód w lasach, bo lisy zapadły na jakąś pasożytniczą epidemię. Nie wiem ile w tym było prawdy i czy ktos to naprawdę badał. Natomiast prawdą jest że truskawki i poziomki mogą być groźne dla kobiet w ciąży. Rosną przy ziemi, rolnicy moga je ściółkować gnojówką, w której wiadomo: glisty, tasiemce, pierwotniaki. Pieski, kotki mogą się załatwiać na uprawy, czy na materiał kompostowy. Mój znajomy profesor-parazytolog (z Katedry Mikrobiologii w Krakowie) znajdywał pod nasionkami na skórce truskawek pierwotniaki Toxoplasma gondi. O toxoplazmozie pisałam na tym podforum kilka dni temu. Robactwa które wżarło się w skórkę owoców miękkich, pod nasionka czy szypułki nie da się zmyć pod bieżącą wodą. Zamrażanie do -10 st. owoców nie zabija jaj i larw pasożytów. Połknięte przechodzą szybko w postac inwazyjną. Lepiej drogie mamy ugorujcie sobie kompot z truskawek. Co do malin, nie wiem jak wielki musiałby być piesek żeby narobić na krzak malin i zakazić owoce. Mysle że maliny mozna jeśc i narażać dzidziusia i siebie. Może ktos się bał o larwy kistnika maliniaka, których jest pełno w malinach. Jest to owad który składa jaja w owocach, szczególnie w malinach, ale na pewno nie powoduje on ludzkich chorób. To tylko dodatkowe "mięsko", wsadzik do owoców. Jesli zas chodzi o mrożonki: Kontrolowałam kiedyś owoce zamrażane w dużym zakładzie przetwórstwa owocowego. Nikt tam nie wybiera larw z owoców. W gotowym produkcie zamrozonym było całkiem sporo larw owadów. Nawet norma [polska dopuszcza 4 sztuki larw w 1 kg gotowego produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: jedzenie malin 19.11.07, 14:58 ja maliny jadłam w dużych ilościach, ale z własnego ogrodu. Teraz mam straszną ochotę na truskawki, ale trochę się boję tych ze sklepu, nie wiem przez ile chemii przeszły, żeby dojechać do Polski w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: jedzenie malin 19.11.07, 15:01 megi52_dwa napisała: > hej jestem obecnie w 14 tyg ciazy ostatnio dowiedzialam sie ze > jedzenie malin i truskawek jest szkodliwe w ciazy cy to prawda czy > moze mi ktos cos poradzic bo ostatnio coraz czesciej siegam po te > owoce To kup nasze mrożone truskawki Zrób sobie z nich mus czy dodaj do koktajlu mlecznego. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
panixx Re: jedzenie malin 19.11.07, 15:05 Wrecz przeciwnie - nalezy jesc. Tylko nie wiem, czy warto w listopadzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: jedzenie malin 19.11.07, 17:52 żarłam truskawki jak szalona. Podobnie maliny. Córcia urodzila sie zdrowa jak byk Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_a Re: jedzenie malin 20.11.07, 09:42 Ja wcinałam maliny, szczególnie na początku ciązy, bo był sezon. Coś czytałam, że liście malin mają jakiś niekorzystny wpływ, ale to chyba tonę trzeba tego zjeść, żeby zaszkodziło! Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_a Re: jedzenie malin 20.11.07, 09:46 Czytałam też, że nie należy jeść niedojrzałych ananasów i ich liści, bo powodują poronienia. Kiedyś, w dawnych czasach, właśnie ananas był stosowany jako środek poronny. Ale ja wcinam ananasy, tylko takie dojrzałe i słodkie. Mniam! Trzeba porobić zapasy, bo jak urodzimy to tylko gotowane mięsko i warzywka nam zostaną... Odpowiedz Link Zgłoś
monica188 Re: jedzenie malin 20.11.07, 11:15 ja zjadłam chyba z 50kg truskawek i zaraz rodzę Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st1 Re: jedzenie malin 20.11.07, 12:53 Można jeść pod warunkiem, że nie są to truskawki z exportu. Pryskane są różnymi dziadostwami żeby dłużej mogły zachować świeżość. To samo z pomidorami pochodzenia zagranicznego. Odpowiedz Link Zgłoś