juliapoludniewska 06.08.03, 15:45 Mam pytanie do dziewczyn, ktore stosowaly pigulki, a potem odstawily. Czy pamietacie, jak dlugie mialyscie potem cykle? Chodzi mi zwlaszcza o ten pierwszy po odstawieniu. Ja mam dzisiaj juz 31 d.c. i nic. Pomozcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaop Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 16:34 Nawet do 45 dni, niestety (ten pierwszy oczywiscie). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia36 Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 18:31 Mnie też interesuje ten emat, bo właśnie odstawiłam pigułki. A co z nastepnymi, czy były juz regularnie? A i czy miałyście jakieś dolegliwości po odstawieniu typu : brak apetytu, nudności, bóle głowy i brzucha ? Pozdrowienia PAPA Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 18:47 Bolu brzucha, glowy, nudnosci itp. niezanotowalam. a nastepne cykle byly juz w miare regularne (jezeli 31-33 dni mozna nazwac regularnoscia)- ale moze ten typ tak ma.Aha, w ciaze zaszlam 10 miesiecy po odstawieniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaisia_k Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 18:51 hej ! znalazlam Cie tu przez przypadek. ja tez bralam pigulki przez chyba 4 lub 5 lat, odstawilam je jekis rok temu, i pierwszy okres dostalam regularnie. tzn mam cykle raz 27 dniowe, raz 30 dniowe. nigdy nie zdazyl mi sie np 45 dniowy. takze testuj sie!! lepiej jest chyba wiedziec niz zyc w niepewnosci. pozdrawiam goraco Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 18:54 Aniaop! BAAAAARDZO Ci dziekuje. Od razu mi ulzylo. Caly czas wymyslam tylko co tez zlego sie ze mna dzieje, ale moze po prostu - tak jak Ty - dostane okres pozniej. Co do innych objawow, to czytalam na forum o dziewczynach, ktore rzeczywiscie mialy takie dolegliwosci. Mnie tez nimi straszono. Ale ja nie mialam zadnych bolow, a takze problemow z cera. W ogole nie odczulam tego, ze odstawilam pigulki. No, poza takim dlugim cyklem. Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 18:58 Kasiu, wlasnie mialam pisac do Ciebie na "nasz" watek. Chodzi o to, ze zrobilam test i wyszedl negatywny (( Stad moje pytanie o dlugosc cyklu. Spanikowana pobieglam do piwinicy i wykopalam stare kalendarze (jeszcze z czasow kiedy nie bralam pigulek) i sprawdzalam dlugosc cykli. Zdarzaly sie 30-parodniowe, ale czesciej mialam 24-dniowe. I juz sama nie wiem, co ze mna jest. Zastanawiam sie, czy to z powodu odstawienia pigulek. Jak sadzisz???? Jestesm cala roztrzesiona (( Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 19:14 Nie przejmuj sie ja po odstawieniu pigulek nie mialam okresu ok 33 dni (co nie jest u mnie normalne), a w nastepnym miesiacu zaszlam w ciaze ,wiec nie wiem jakby sie to potoczylo . Ale to jest normalne ... hormony musza sie ustabilizowac ... poczekaj na pewno wszystko jest ok . A moze jestes w ciazy , a test wyszedl negatywnie,to sie zdarza , dla pewnosci powtorz test za jakies 3-5 dni (jesli nie dostaniesz okresu) . A w ostatecznosci idz do ginekologa . Tylko nie panikuj wszystko jest OK. Pozdrawiam Bea Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 19:26 Jaka ciaza pozamaciczna ? - nic Ci nie jest ... moja kolezanka po odstawieniu pigolek wogole nie dostala okresu przez kilka miesiecy , wszystko jest do wyregulowania.Nie powinnas tak panikowac ,bo jesli jestes w ciazy po co stresowac malenstwo, a jesli nie , to przez nerwy mozesz nie miec dluzej okresu . . . Bea Odpowiedz Link Zgłoś
kabr4 Re: kiedy okres po pigulkach 08.08.03, 13:57 oj z tym okresem to może być różnie. Pierwwszy dostałam po 48 dniach!!!!!! Drugiego nie dostałąm bo zaszłam w ciążę, ale co ciekawę w ciążę zaszłam gdzieś w 45-50 dniu cyklu, wtedy kiedy nawet przez głowe mi nie przeszło że to mogą być moje dni płodne. Kabr4 + 7 tyg. fasoleczka Odpowiedz Link Zgłoś
jamnica Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 19:08 ostatnia pigulke wzielam 21 czerwca, okres pojawil sie 25 czerwca. po okresie przez dwa tygodnie tak mnie potwornie bolal brzuch, ze myslalam, ze zwariuje. ale potem jakos sie uspokoilo, i kolejny okres Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 19:13 Nie wiem, co ze mna jest nie tak. Moze to ciaza pozamaciczna (staralismy sie o dzidziusia) i dlatego wynik testu jest negatywny? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia36 Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 20:09 ja mam chęć sie zaciązyć listopad/grudzień, ale po przeczytaniu kilku wypowiedzi na tym formu boję sie, że sie odrazu nie uda. ja nie chcę czekać aż 10 miesięcy !!!!!!!!!!!! Ale narazie jestem spokojna. PAPA Odpowiedz Link Zgłoś
edyta774 Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 19:23 Julio, nie możesz wpadać w panikę.Na razie nic złego się nie dzieje. Jednak, gdy nie dostaniesz okresu w najbliższych dniach wybrałabym się na Twoim miejscu do lekarza. Ja niestety po pierwszym przerwaniu brania tabletek (po ok. 4 latach) musiałam brać zastrzyki. Potem wróciło wszystko do normy. Natomiast po drugim odstawieniu pigułek (po 3,5 roku) wszystko było OK (a na prawdę bardzo się obawiałam iż historia się powtórzy). Zatem głowa do góry. Natury nie da się przewidzieć Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 19:27 Edyta, DZIEKI. Denerwuje sie, bo tyle lat bralam tabletki, a teraz myslalam, ze nie bedzie problemu, ani z dzidziusiem, a tym bardziej z okresem. Nie wiem dlaczego zalozylam, ze dostane go w 28 dniu albo zajde w ciaze. A tu ani jedno ani drugie. Jesli do poniedzialku nic sie nie zmieni, pojde do ginia. Czy moglabys mi napisac o jakie zastrzyki chodzi? Na wywolanie miesiaczki? Czy to dlatego, ze nie ma owulacji. Ale jestem zielona. Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 19:35 Beatka, dziekuje.Chcialabym,zeby u mnie bylo tak jak u Ciebie - czyli ciaza. Wtedy dolacze do Twojego watku Kwiecien 2004. Obys miala racje! Test powtorze jeszcze jutro i pojutrze. Rzeczywiscie nie powinnam sie denerwowac, ale dobija mnie ta niepewnosc Odpowiedz Link Zgłoś
edyta774 Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 20:11 Julio, Brałam tabletki na wywołanie miesiączki. Niestety przytyłam po nich (aczkolwiek poźniejsi ginekolodzy mówili, że nie spotkali się z takimi objawami...). Cóż... Nawet jeden powiedział mi, że na 90% będę miała problemy z zajściem w ciążę (po tym jak się dowiedział kiedy zaczęłam brać pigułki). Przepłakałam całą noc. Oczywiście poszłam do innego lekarza. Jednak obawa została. Ale wszystko było OK. Zobaczyłam pozytywny test ciążowy 2 tyg. po tym jak zdecydowlialiśmy, że to już czas zacząć starania o dzidziusia!!! (Tabletki przestałam brać 4 m-ce wcześniej) Tak więc nie należy za wczasu się martwić. Jednak jeśli będziesz musiała brać hormony, radziłabym zrobić badania hormonalne. Ja niestety tego nie zrobiłam i teraz trochę żałuję. Może można było dać mniejszą dawkę. Tego już się nie dowię. Tak wiec, nie martw się i spokojnie czekaj. Jeśli to nie przyniesie skutku zacznij działać (ale też spokojnie). Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 20:30 A kiedy bede wiedziala, ze juz czas wywolac miesiaczke? Rozmawialam przed chwila ze znajoma, ktorea po przerwaniu pigulek dostala okres po 53 !!! dniach. A w nastepnym cyklu zaszla w ciaze. Czy mam czekac tak dlugo? Przeczytalam, ze zdarzaja sie cykle 60-dniowe??? Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 20:42 Na pewno wkrotce zobaczysz te upragnione dwie kreseczki, dzidziusie same wybieraja sobie czas przyjscia na swiat, a moze twoj woli maj , nie kwiecien .Ale jeszcze nic nie przesadzone zrob test za 3 dni(jutro to troche wczesnie, choc wiem ,ze nie mozesz wytrzymac), a i zrob go pierwszym porannym moczem . Ja poczekalabym na okres jeszcze z tydzien i udala sie do dobrego lekarza , przynajmnij na rozmowe ... On najlepiej doradzi Ci co w tym wypadku zrobic. Zakladam sie ,ze to nic strasznego . ...i z calego serca zycze ciazy !!! Bea Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: kiedy okres po pigulkach 06.08.03, 22:28 juliapoludniewska napisała: > A kiedy bede wiedziala, ze juz czas wywolac miesiaczke? Rozmawialam przed > chwila ze znajoma, ktorea po przerwaniu pigulek dostala okres po 53 !!! > dniach. A w nastepnym cyklu zaszla w ciaze. Czy mam czekac tak dlugo? > Przeczytalam, ze zdarzaja sie cykle 60-dniowe??? cykle to się zdarzają i 160 dniowe po odstawieniu tabletek bywa różnie, u mnie zawsze pierwszy w przerwie był 31 dniowy, dopiero później wszystko się chrzaniło (chilli poniekąd wracało do normy w moim nieszczęsnym przypadku), ale może być zupełnie odwrotnie jesli w przeszłości miałaś krótkie cykle, to prawdopodobnie po dwóch-trzech po tabletkach do takich wrócisz, o ile nie brałaś tabletek bardzo długo (bo przez 10 lat na przykład to się z organizmem mogą różne rzeczy zdarzyć) albo w międzyczasie nie nabyłaś jakichś hormonalnych zaburzeń, nie schudłaś ani nie przytyłaś znacząco na przykład negatywny wynik testu nie świadczy o ciąży pozamacicznej, wtedy test sikany jest jak najbardziej pozytywny, tylko stężenie hormonu nie rośnie tak dynamicznie, jak przy ciąży na właściwym miejscu, ale to już tylko w badaniu krwi można sprawdzić bardziej stawiałabym na późniejszą owulację jeśli jednak dostaniesz okres, to spróbuj poobserwować następny cykl, może użyj testów owulacyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: kiedy okres po pigulkach 07.08.03, 07:28 Kolejny dzien niepewnosci. 32 d.c. i nic. Zrobilam kolejny test ciazowy - wynik negatywny. Chociaz, gdy juz zbieralam wszystko do wyrzucenia, czyli po uplywie 3 minut pojawila sie blada druga kreska. Ale byla bardzo blada i bylo juz po czasie, wiec chyba sobie wmawiam. Aluc, napisz mi cos wiecej o tych testach plodnosci. Jak to sie dokladnie nazywa, ile kosztuje i jak sie stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: kiedy okres po pigulkach 07.08.03, 07:29 Aha, jeszcze jedno. Gdzie moge (Warszawa) zbadac sobie krew - podobne ten wynik jest juz niezawodny Odpowiedz Link Zgłoś
edyta774 Re: kiedy okres po pigulkach 07.08.03, 08:36 Julio, z badaniem krwi nie powinnaś mieć problemu. Myślę, że robią niemalże w każdej placówce. Co do testu, to zalezy jaki robiłaś. W niektórych własnie trzeba poczekać 3 min. U mnie też początkowo druga kreska była bardo blada. Może niepotrzebnie się niepokoisz. Pamiętaj także, że stres może dodatkowo opóźnić okres. Odpowiedz Link Zgłoś
ewetka Re: kiedy okres po pigulkach 07.08.03, 09:07 Ja brałam Tabletki przez 8 lat. Robiłam sobie co jakiś czas miesięczną przerwę i od nowa hormony (Raz na rok). Ostatnie tabletki skończyłam brać pod koniec grudnia. Pierwszy okres dostałam po 28 dniach, tak jak kiedyś. Następny opóźnił się o 4 dni tzn. dostałam 32 dc. Kolejny miesiąc i znowu 32 dc i nic. Brzuch mnie bolał jak przed okresem, piersi jak dynie, ale u mnie to normalka przed okresem. Więc zignorowałam to. Ale koleżanka poradziła mi abym zrobiła sobie test ciążowy. I zrobiłam go w pracy w południe, więc nieco rozrzedzonym moczem i pokazała się bledziutka różowa kreseczka. Ludzie mówią,że jestem szczęściarą bo udało się w drugim cyklu prób. Bądź cierpliwa. Jeżeli miałaś wcześniej cykle 28-30 dni, to poczekaj jeszcze trochę. Radziłabym powtórzyć test jutro. Jeżeli nie dostaniesz okresu do 45 dni, to śmiało możesz iść do lekarza. Jeżeli będzie to ciąża, to lekarz ją napewno w tym czasie potwierdzi. Powodzenia Ewa i 24 tygodniowy bąbelek w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
titicaka Re: kiedy okres po pigulkach 07.08.03, 09:26 Julka to znaczy ,ze pojawil sie cien kreseczki ? U mnie tak wyszlo przy pierwszym tescie , pozniej sprawdzilam za 3 dni i byla piekna kreseczka . Ja polecam test clear blue, naprawde szybko potwierdza ciaze .Jesli chodzi o testy owulacyjne to ja tez ich uzywalam do tego by zobaczyc czy wogole mam ta owulacje po tabletkach i kiedy jest ... no i mialam pozniej niz powinnam. Te testy sa drogie i jest ich ok. 5 w opakowaniu . Musisz je robic co dwa dni od daty przewidywanej owulacji . Liczy sie tylko wtedy (przynajmniej moj tak mial) kiedy kreski sa w tak samo mocnym kolorze.Zrobilam trzy: kreska byla ,ale jasna, za 2 dni tez i w koncu 12lipca pojawila sie krecha , wtedy to juz byla owulacja (w moja noc poslubna)!!!Nie kupuj jeszcze testu owulacyjnego lepiej za pare dni ciazowy, a dodatkowo zrob badanie krwi .Pozdrawiam Cie i czekam na kolejne wiesci ... Bea Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: kiedy okres po pigulkach 08.08.03, 17:01 U mnie nadal cisza. ale uspokoiam sie czytajac posty o 45 lub 50 dniowych cyklach. Poniewaz testy ciazowe wychodza negatywne, poczekam jeszcze kilka dni. A jak nie dostane okresu, zrobie test z krwi. Swoja droga moj ginio nic mi nie mowil, ze moge miec tak dluuuugie cykle ((( Moze nastepne juz takie nie beda Odpowiedz Link Zgłoś
edyta774 Re: kiedy okres po pigulkach 12.08.03, 09:41 Julio, co u Ciebie slychać? Czy już coś wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: kiedy okres po pigulkach 12.08.03, 11:47 Choc to 37 d.c., to nadal cisza. ZADNYCH objawow. Wczoraj chcialam isc do mojego ginia i okazalo sie, ze jest na urlopie. Kupilam kolejny test i zamierzam zrobic go jutro. Na razie wszystkie wychodzily negatywne. Ale sama juz nie wiem, czy i kiedy mialam owulacje. Jezeli do powrotu mojego ginia nie dostane okresu, to chyba zdecyduje sie na wywolywanie miesiaczki - tak jak Ty to mialas. Napisz mi tylko, czy potem, w nasteonym cyklu jest normalna owulacja i mozna starac sie o dzidziusia? no i jak wyglada to wywolanie miesiaczki. Zastrzyki w pupe czy jak? Z gory dziekuje za odpowiedz. I trzymaj kciuki, zeby cos sie wyjasnilo. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta774 Re: kiedy okres po pigulkach 12.08.03, 12:59 Szczerze mówiąc, to nie wiem czy w kolejnym cyklu jest owulacja. Wtedy za bardzo mnie to nie interesowało. Lekarz powiedział, że jedna seria zastrzyków zawierających hormony żeńskie (5 w pupę) może nie wystarczyć. Co do starań o dzidzię, to najlepiej dopytaj się lekarza. Myślę, że on najlepiej rozwieje twoje wątpliwości. Jak będziesz coś wiedzieć to daj znać i nie martw się na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: kiedy okres po pigulkach 12.08.03, 13:46 Jesli chodzi o wywolanie miesiaczki, to ja mialam w ubieglym miesiacu (2 lata ponad bez okresu, bo ciaza, dluugie karmienie piersia no i Depo Provere). Po prostu przez 7 dni bralam progesteron "dowcipnie" (Luteine). No i dostalam okres. Co prawda jakis skapy i trwal tylko 3 dni, ale ja potrzebowalam tego, zeby wlasnie wrocic do klasycznych pigulek. Wiec jak z owulacja, niestety nie wiem. ania (ta od 45- dniowego pierwszego cyklu, hihi) Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: kiedy okres po pigulkach 12.08.03, 13:53 Edyta, dzwoniac do mojego ginia rozmawialam chwile z jego pielegniarka. Powiedziala, ze takie zatrzymania okresu zdarzaja sie i zazwyczaj 40 dni po ostatnim krwawieeniu podaje sie zenksie hormony. Wiec jak wroci moj ginio, to od razu sie na to zdecyduje. Aniu, bardzo chcialabym dostac tak jak Ty w 45 dniu okresu, bo wole, zeby to bylo naturalne, a nie wywolywane sztucznie. Poza tym nie wiem, czy w nastenym cyklu bede miala owulacje. Ogladalam dzis w aptece testy owulacyjne. Myslalam o zastosowaniu w nasteonym cyklu. Ale sa bardzo drogie, jest ich tylko 5 w opakowaniu, a ja nawet nie wiem, kiedy spodziewac sie owulacji i praktycznie przez caly cykl powinnam stosowac te testy ((( Mam juz dosyc tego czekania Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: kiedy okres po pigulkach 12.08.03, 17:18 Julia, a obserwacja sluzu nic nie daje? Bo zwykle przed owulacja on robi sie taki bardziej rozciagliwy. Moja corka jest wlasnie efektem takiego zaobserwowanego sluzu. Wczesniej kilka miesiecy nie udawalo mi sie zajsc w ciaze, wiec postanowilam wtedy troche "powpatrywac sie". No i "wypatrzylam" , przystpilismy do dziela i mamy Zuzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: kiedy okres po pigulkach 12.08.03, 13:56 julia, to mogą też być tabletki z progesteronem potem cykl wróci do normy albo i nie, zależy, co było przyczyną zatrzymania miesiączki - czy jakieś coś chwilowego i jednostkowego, stres, podróż, choroba, czy może to jest grubsza nieprawidłowość hormonalna, co właśnie się ujawniła samo staranie się o dziecko może spowodować zatrzymanie owulacji (bo powoduje silny stres) jak możesz odżałować jakieś 50-70 zetów, to idź do prywatnego labolaorium i zrób test ciążowy z krwi - on wtedy rozwieje wszystkie twoje wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś